Üniversite öğrencileri: Gözaltılarla yılmayacağız!-YENİLENDİ

Boğaziçi protestolarında gözaltına alınan ve bugün savcılığa çıkartılan arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle Çağlayan Adliyesi önünde kitlesel açıklama gerçekleştiren üniversite öğrencileri, gözaltılarla yılmayacakları mesajını verdi.

Boğaziçi kayyum rektör protestoları sonrası gözaltına alınan 37 kişinden 24’ü savcılığa çıkartıldığı saatlerde Çağlayan’da bir araya gelen üniversite öğrencileri eylem düzenledi.

Çağlayan adliyesi önünde gerçekleşen eyleme öğrenciler arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldığı eylemde, “Üniversiteyi savunmak suç değildir, gözaltıların serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldı.

Eylemde sık sık, “Kayyum rektör istemiyoruz”, “Ferman Tayyip’in üniversiteler bizimdir”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek” sloganları atıldı.

TEM’DE ÇIPLAK ARAMA VE İŞKENCE

Boğaziçi öğrencilerinin söz alıp dayanışma mesajlarını ilettiği eylemde, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarından Ali Turgut, savcılığa çıkartılan 24 kişinin durumuna ilişkin bilgi verdi.

Turgut, kapıları kırılarak ve ev duvarları yıkılarak özel harekat polisleri tarafından gözaltına alınan gençlerin çıplak arama ve işkenceye maruz bırakıldığına dikkat çekti.

Özellikle de LGBTİ +’ların büyük baskı altında tutulduğuna işaret eden Turgut, şunları kaydetti: “Gözaltı sürecinde hukuka aykırı birçok uygulama gerçekleştirildi; insanlara işkence yapıldı. İlk gün, halkın desteğinden çekinen siyasi iktidar bu desteği bastırmak için gece herkes uykudayken evleri bastırdı. Kapılarak kırılarak, kırılamayınca da duvarlar yıkılarak evlere girildi, evdekilere başına uzun namlulu silahlar dayandı, aileler tehdit edildi ve öğrenciler yaka paça gözaltına alındı. Öğrenciler yönelik operasyonu yapan Asayiş Şube olmasına rağmen olayı kriminalize etmek için öğrenciler Terörle Mücadele Şube’de tutuldu. TEM’de öğrencilere ve özellikle LGBTİ bireylere çıplak arama dayatıldı. Ve çıplak aramaya itiraz edenlere, polisler paçalarından tutup pantolonlarını zorla çıkartmaya çalıştılar. İnsanların su ve şeker ihtiyacı karşılanmadı. Gıda yardımı da engellendi.”

İKİ KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Az önce Kadıköy’den eyleme gelen kişi öğrencinin daha GBT taraması sırasında gözaltına alındığını belirten Turgut, bu yaşananlar hukuksuzluklar konusunda ayrıntı rapor hazırlayıp İstanbul Barosu’na sunacaklarını aktardı.

YILMAYACAĞIZ

Konuşmaların ardından üniversite öğrencileri adına açıklamayı okuyan Meltem Çuhadar, gençlerin gözaltı ve baskılara boyun eğmeyeceğini vurgulayarak, şunları ifade etti: “İktidarını kaybetme korkusundan koltuklarında tir tir titreyenlere sesleniyoruz: Gözaltılarınızla, baskılarınızla, tutuklamalarınızla gençliği ayrıştıramaz, korkutamaz, yıldıramazsınız. Biz sizi üniversite içine soktuğunuz polislerden, öğrencilere saldırılarınızdan, yasaklarınızdan tanıyoruz. Melih Bulu’nun istediğiniz gibi bir nesil yaratmak için görevlendirilmiş bir kukladan daha fazlası olmadığını da biliyoruz İktidar, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör karşısında üniversiteyi savunan gençlerin evine düzenlediği baskınla kim olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ancak tekrar ediyoruz: Korkmuyoruz! Yasaklarınızla sindiremediğiniz gençlik, gözaltılarla yılmayacak. Arkadaşlarımız özgürleşecek, kayyum rektörler üniversiteden gidecek.”

Gözaltına alınanlardan Azad Aksoy, Yıldız İdil Şen tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.