AİHM: Demirtaş ve Yüksekdağ’ın etkili yargılama hakkı ihlal edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutsak siyasetçiler tutuklu Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın yaptığı bir başvuruda Türkiye’yi mahkum etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın iç hukukta tutukluluklarına itiraz etmek için etkili bir yardım alamadıkları gerekçesiyle AİHM’e yaptığı başvuruda karar çıktı.

AİHM kararında Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme “Avukat-müvekkil gizliliğinin ihlalinin, başvuranları etkili yargılamadan mahrum bıraktığı kanaatindedir” hükmüne vardı.

Demirtaş ve Yüksekdağ yaptıkları başvuruda "özellikle cezaevi yetkililerinin avukatlarıyla yaptıkları görüşmeleri izlemelerinden ve avukatlarıyla paylaştıkları belgelere el koymalarından” şikayet etmişti.

Mahkeme, “Söz konusu kısıtlamaların kötüye kullanıma karşı yeterli ve yeterli güvencelerin eşlik etmediğini gözlemlemiştir” tespitinde bulundu.

AİHM, “Son olarak mahkeme, ulusal makamların, 676 Sayılı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi uyarınca başvuranlara söz konusu tedbirlerin uygulanmasını haklı kılabilecek herhangi bir ayrıntılı kanıt sunmadığına karar vermiştir” sonucuna vardı.

Söz konusu bu tedbirlerin 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi ardından çıkarılan bir kararname kapsamında uygulandığının belirtildiği açıklamada, "Başvuranlar, Sözleşme'nin 5. maddesinin 4. fırkasına (tutukluluğun hukuka uygunluğunun hızlı bir şekilde incelenmesi hakkı) dayanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Mahkeme Türkiye’yi 5,500 euro manevi tazminat ile 2,500 euro tutarında mahkeme masraflarını ödemeye mahkum etti.