AB’den mali yardımlara Türkiye düzenlemesi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile yaşanan sorunlar nedeniyle bundan sonraki uzun dönem bütçelerinde aday ülkelere önceden bir mali yardım ayırmama yönünde karar aldı.

AB ile Türkiye arasında son yıllarda yaşanan gerginliklerin de etkisiyle alınan karar gereğince, artık aday ülkelere tek tek bir meblağ ayrılmayacak.

2021-2027 yılları için hazırlanan AB bütçesinde geçerli olacak bu kural uyarınca, tüm aday ülkeler için belli bir miktar belirleniyor. Bu kapsamda önümüzdeki bütçe döneminde aday ülkelere toplam 14 milyar 500 milyon euroluk bir meblağ ayrılıyor.

2020’ye kadar olan mevcut bütçede daha önce Türkiye için 4 milyar 450 milyon euro olarak vaat edilen katılım öncesi mali yardımlar kapsamında ise şimidye kadar sadece 315 milyon euro ödenmişti. Komisyon tarafından yardımların kesilmesine gerekçe olarak Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve demokrasinin gerilemesi gösterilmişti.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’ın ifade ettiğine göre, birliğin genişleme hedefinde şimdilik sadece Balkan ülkeleri var. Hali hazırda aday olan Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk’un AB’ye üyelikte şanslı oldukları biliniyor. Bu ülkeler ve Türkiye için ayrılacak meblağ ise daha çok AB’nin ‘önemli olarak gördüğü’ alanlarda kullanılmak üzere verilecek.

AB’nin 2021-2027 dönemi için ayırdığı 14,5 milyar euroluk meblağın Türkiye’ye verilecek miktarı da, ‘yaşanacak gelişmelere’ göre değişiklik göstereceği bildiriliyor.