AB'den Türkiye'ye 'bekçilik' görevi

AB'den Türkiye'ye 'bekçilik' görevi

50 yıldır Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen Türkiye AB’ye girmeyi başaramadı ama Avrupa Birliği’nin bekçilik görevini üstlenmeyi başardı. Türkiye’nin görevi Orta-Doğu ve Afrika ülkelerinden Avrupa ülkelerine gelmeye çalışan mültecileri engellemek. Buna karşılık olarak T.C. vatandaşlarına Avrupa Birliği’nin uyguladığı vize zorunluluğu kaldırılacak.

Geçtiğimiz yılın ortalarında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bu konuda anlayış birliğine varıldığına dair sözleşme parafe edildi. AB ile Ankara arasında ayrıntılar üzerinde tartışmaların devam ettiği ve nihai anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanacağı belirtiliyor.

2011 yılında Avrupa Birliği üyesi ülkelere 300 bin kişi iltica etti. İlticacıların Avrupa ülkelerine ulaşmalarını engellemek amacıyla kurulan Frontex (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi) iltica edenlerin yarısına yakınının Türkiye üzerinden geldiğini belirtiyor.

AB ülkelerinin Akdeniz’de denetimi artırmalarından sonra ilticacılarınTürkiye üzerinden kara yoluyla Yunanistan ve Bulgaristan’a geçtikleri ifade ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri de bu savı destekliyor. Son 15 yıl içinde 271 milyon yabancı uyruklu Türkiye’ye giriş yaparken aynı dönemde 266 milyonu ülkeyi terk etti. 5 milyon kişi ise kayıp. Frontex 5 milyon kişinin önemli bir bölümünün yasal olmayan yollarla Türkiye’yi terk edip AB ülkelerine geçtiğini tahmin ediyor.

Basına sızan haberlere göre Avrupa Birliği’nin yapacağı ekonomik ve teknik yardımlarla Türkiye bir Göçmen Dairesi oluşturacak, sınırlardan geçişleri engellemek için  50 bin bekçi eğitecek. Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına yüksek duvarların inşa edilebileceğinden de söz edliyor.

İlticacıların Avrupa’ya geçişlerinin engellenmesi için Avrupa Birliği’nin göçmen politikasından sorumlu İsveçli Komiseri Cecilia Malmström 3 yıldır Türk yetkilileri ilticacıların AB ülkelerine geçmelerini engellemeleri için önlem almaya ikna etmeye çalışıyordu.

Malmström’ün Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması için Ankara’ya bir plan sunacağı ve planın kabul edilmesi durumunda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçen ilticacıların Türkiye’ye geri iade edilmelerini öngören anlaşmanın nihai olarak imzalanacağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği bir süredir tüm AB üyesi ülkeleri kapsayan ortak bir mülteci politikası belirlemeye çalışıyor.