AB Komisyonu’nun Türkiye kararına itirazlar yükseliyor
Türkiye ile yaptığı anlaşmayla mülteci girişini azaltmaya çalışan Avrupa Birliği (AB) içerisinde yeni iltica sistemine yönelik tartışmalar devam ediyor.
Türkiye ile yaptığı anlaşmayla mülteci girişini azaltmaya çalışan Avrupa Birliği (AB) içerisinde yeni iltica sistemine yönelik tartışmalar devam ediyor.
Türkiye ile yaptığı anlaşmayla mülteci girişini azaltmaya çalışan Avrupa Birliği (AB) içerisinde yeni iltica sistemine yönelik tartışmalar devam ediyor. Mültecileri kabul etmeyen ülkelere para cezası öneren ve Türkiye’ye vize serbestisi öneren Avrupa Komisyonu’na birçok üye ülkeden sert itirazlar yükseliyor.
AP GRUPLARINDAN TÜRKİYE KARARINA TEPKİ
Türkiye’ye vize konusunda tavsiye kararı veren Komisyon’a tepkiler diğer Avrupa ülkelerinden de geldi. Avrupa Parlamentosu (AP) Muhafazakar Grup Başkanı Manfred Weber, Komisyon’un kararının ‘anlaşılmaz’ olduğunu söyledi.
AP Sosyal Demokrat Grubu İçişleri Sözcüsü Birgit Sippel ise, “AB Komisyonu’nun Türkiye’ye siyasi indirim yapması kabul edilemez” diye konuştu.
AP Liberal Grubu Başkanı ve Belçika eski Başbakanı Guy Verhofstadt da, Türkiye’deki ‘Terörle Mücadele Yasası’nın yerli ve yabancı basın mensuplarına karşı baskı ve işkenceler için kullanıldığını söyledi. AB Komisyonu’nun vize serbestisine karşılık Türkiye’den talep ettiği son 5 kriterden biri bu yasaya ilişkindi.
‘TÜRKİYE HAK EDİYORSA SİZ DE HAK EDİYORSUNUZ’
Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya’nın oluşturduğu Visegrad ülkeleri Prag’da Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Beyaz Rusya ve Moldavya dışişleri bakanlarıyla toplantı düzenlemişti.
AB Komisyonu’nun Türkiye’ye vize serbestisi için tavsiye önerisini eleştiren Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, “Türkiye’nin reformlara hazır olan Gürcistan ve Ukrayna’dan önce bu hakkı alması kabul edilemez” dedi.
MÜLTECİ KABUL ETMEMEYE PARA CEZASI TARTIŞMASI
AB Komisyonu’ndan geçtiğimiz gün duyurulan plana göre, başta Türkiye’den olmak üzere kota sistemiyle alınması gereken mültecileri kabul etmeyen ülkelere para cezası gelecek. Bu plana göre, mültecileri kabul etmeyen ülkelere her bir mülteci için 250 bin euro para cezası kesilecek.
Ancak başta Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere mülteci kotasına itiraz eden ülkeler için bu yüz milyonlar, hatta milyarlarca euro ceza anlamına geliyor. Plana ilişkin açıklama yapan Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, “Acaba bu ciddi bir öneri mi, yoksa 1 Nisan şakası mı diye kendime kendime soruyorum” diyerek, Komisyon’un önerisini eleştirdi.
Macaristan hükümetinden de benzer bir tepki geldi. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, para cezası önerisinin ‘şantaj’ olduğunu söylerken, ‘akla yatkın olmayan’, ‘Avrupalı olmayan’ bir öneri olduğunu savundu.
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ise, “Bizleri ayrıştıracak hiçbir öneri fayda getirmez” eleştirisinde bulundu.