ABD Türkiye ile gizli istihbarat programını durdurdu

ABD, Türkiye’ye yıllarca Kürtlere karşı savaşında yardım eden askeri istihbarat alanındaki gizli işbirliği programına son verdi.

Reuters, dört Amerikan yetkilisinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, ABD gizli istihbarat işbirliği programını süresiz bir şekilde durdurduğunu yazdı. 

Amerikalı yetkililer, öncede haber verilmeyen bu programın, Türk devletinin Ekim ayında Rojava’ya yönelik işgaline cevap olarak durdurulduğunu bildirdi. Bu karar aynı zamanda iki NATO üyesi arasındaki ilişkinlerde bozulmanın boyutlarının işareti olarak değerlendirildi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle adını vermeyen Amerikalı yetkililer, PKK’yi hedef alan istihbarat paylaşımı misyonlarını geçen yıl durdurdu. Amerikan ordusunun, silahsız dronlar yardımıyla istihbarat faaliyetleri gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Bir yetkili, Amerikan dronlarının 2007’de bir program çerçevesinde uçmaya başladığı ve genellikle Türkiye sınırı yakınındaki Güney Kürdistan’ın dağlık bir alanında yoğunlaştığını ifade etti.

Pentagon’un bir sözcüsü özel bir yorumda bulunmazken, ABD’nin PKK’yi 1997’de “terörist örgüt” olarak tanımladığını hatırlattı.

Sözcü, “Türkiye’yi onlarca yıldır PKK’ye karşı mücadelesinde bir çok açıdan destekliyoruz. Siyasi nedenlerle operasyonel sorunlara ilişkin detay vermiyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de istihbarat konularında yorum yapmadıklarını ifade etti.

Reuters’a göre Türk Savunma Bakanlığı sorumluları da yorum yapmayı reddetti, ancak bir Türk yetkili programın durdurulduğunu kabul etti.

Amerikalı dört yetkiliden biri, “Bu durum, PKK karşıtı kampanyayı Türkiye için daha zorlu ve daha külfetli yapacak” dedi.