Açlık grevindeki tutsakların öz geçmişleri

Leyla’ya Ses Ver İnisiyatifi, açlık grevindeki tutsaklardan bazılarının öz geçmiş ve mesajlarını yayımladı.

Leyla’ya Ses Ver İnisiyatifi, 7 Kasım 2018 tarihinden beri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in talebini sahiplenmek için açlık grevinde olan tutsaklardan bazılarının kısa öz geçmişlerini yayımladı.

İnisiyatifin hazırladığı ve tutsakların mesajlarına da yer verilen dosyadan bilgiler şöyle:

Azime Işık: 20 yıldır hapiste. Şakran Kadın Kapalı Kadın Cezaevi’nde. 15 Şubat 2019’dan beri açlık grevinde. “İmralı tecriti sadece Sayın Öcalan üzerinde değil, tüm topluma yayılmıştır."

Ayten Gülsüm: Batman’ın Sason ilçesinde 1979 yılında doğdu. 36 yıl hüküm aldı. 20 yıldır cezaevinde tutuluyor. 26 Ocak 2019 tarihinde açlık grevine başladı. "Tecrit önderlik ve tüm halk ve üzerimizde yürütülüyor. Biz bedenimizle sesimizi ulaştırmaya çalışıyoruz, sesimizi yükseltmek de size düşer.”

B erivan Bitmen: Kayseri Kadın Cezaevi’nde. 5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde. "İmralı tecriti son bulsun, ölümler olmasın."

Besê Özer: Diyarbakır’ın Lice ilçesinden. 1996 yılında Diyarbakır’da JİTEM üyeleri tarafından gözaltına alındı ve müebbet hapis cezası verildi. 23 yıldır cezaevinde. 26 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başladı. "Halk gerçeğinin özüne, özgürlüğüne sesleniştir. Bir halk kendisine uygulanan tecride 'Hayır', 'Dur', 'Asla' demeli. Türk ve Kürt halkı: çağrımızı duyun."

Dilan Yıldırım: Tarsus Kadın Cezaevi’nde. 5 Ocak 2019 tarihinden itibaren açlık grevinde. “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit yerel ve uluslararası seviyede korunması gereken hakların ihlalidir."

Dilbirin Turgut: 29 yaşında açık öğretim öğrencisi. 2 yıldan fazladır cezaevinde. "Gelecekteki barışta benim de bir payım olsun, zorluklar beni yıldırmaz. Tecrit son bulsun."

Elif Atdemir: Van’da doğdu. 20 yaşında, 17 yaşında Diyarbakır’da Sur da sokak ortasında polis saldırında yaralandı, yaralı olarak gözaltına alındı ve 28 gün gözaltında kaldı. Yaşı büyütülerek cezalandırıldı. 3 yıldır cezaevinde, 10 yıl ceza aldı. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. "Leyla Güven’in talepleri taleplerimizdir."

Esma Başkale : B akırköy K a d ı n Cezaevi’nde. 17 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevinde. “Kararlılıkla, inancımızla ve umutla zafere gidiyoruz; tecrit kalkana kadar bütün bedelleri vermeye hazırız."

Gurbet Ektiren: 2015’de tutuklandı. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 15 Ocak 2019 açlık grevine başladı. 8 Mart 2019 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi, evinde açlık grevini sürdürüyor. Kilo kaybı yaşıyor.  "Diyarbakır, Mardin , Nusaybin ve Kürdistan’ın tamamında kadınlar, gençler, anneler, yaşlılar harekete geçsin."

Gurbet Öztürk: Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 26 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. “Talebimiz meşrudur, Sayın Abdullah Öcalan’ın ve Kürt halkının üzerinde uygulanan tecrit son bulmalıdır."

Hatice Kaymak: Diyarbakır’da 2017 yılında gözaltına alındı. 9 yıl ceza aldı. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. "Sessiz kalarak vicdanınızın sesini susturamazsınız."

Hacer Xelil Yusuf: Efrîn de doğdu. Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nde. Çelê'de (Çukurca) yakalandı. Yakalandığında ağır işkencelerden geçti. 24 yıldır Türkiye cezaevinde. 16 Aralık 2018 de açlık grevine başladı. "Dünyaya bir daha yine tecride karşı çıkarım. Sizde ses verin. Tecrit son bulsun."

Hamide Yüksel: 35 yaşında. Tansiyon hastası, açlık grevine girdiği için görüş yasağı var. Örgüt üyesi iddiasıyla yargılandı. 3 yıldır cezaevinde. 1 Mart'ta açlık grevine başladı. "Özgürlük için bu tecridin kalkması gerekiyor… Herkesin sesimize ses vermesi için çağrıda bulunuyorum. Bizim eylemimize cevap verilmediği sürece açlık grevimizi bırakmayacağız.”

Hediye Yayık: 2012’den beri cezaevinde. 4 Şubat 2019 tarihinden bu mana açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde. Tecrdiin son bulması için bedenini açlığa yatırdığını söyledi.

Kibriye Evren: Gazeteci, 9 Ekim 2018 tarihinde tutuklandı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde. 16 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başladı. 

Melek Yalçın: 25 yaşında. 9 yıl 8 ay ceza aldı, 4 yıldır tutuklu. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. “İmralı tecridi son bulsun, ölümler olmasın."

Menal Temel: 24 yaşında Mêrdên’in Qoser ilçesinden. 9 çocuklu bir aileden. 2016 yılında gözaltına alındı. Örgüt üyeliğinden 9 yıl ceza aldı, 3 yıldır cezaevinde. Tarsus Cezaevi’nde 16 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevinde. "En büyük hayalim ülkede özgür olmak. Umut zaferden daha önemlidir. Umudumuzu her daim koruyacağız. Tecrit bizden çalınanı geri alma eylemidir, bize ses verin.”

Merge Polat: Kayseri Kadın Cezaevi’nde. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında özgür yaşam için açlık grevinde olduklarını söyledi.

Mukaddes Çelik: 2 0 1 3 ’d e n b e r i cezaevinde. 4 Şubat 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. "Leyla Güven’in talebi taleplerimizdir; tecrit kalkmalıdır.”

Necla Atak: Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 16 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevinde. "Yaşam; ya seni özgür yaşayacağım ya da hiç köle yaşamı yaşamdan saymayacağız. Tecride son."

Nurşen Tekin: 5 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Tarsus Kadın Kapalı T Tipi Cezaevinde. “Açlık grevleri haksızlığa bir tepkidir, herkes ses versin."

Özlem Özdemir: 2012 ’den  beri cezaevinde. 16 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde. “Tecrit son bulmalı” dedi.

Özlem Söyler: 2012’den beri cezaevinde. 16 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. “Leyla Güven’in talebi talebimizdir” dedi.

Reyhan Çomak: 56 yaşında. 2011 yılında örgüt üyeliği ideasıyla 11 yıl ceza aldı. 9 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mesajında “Teclit insanlığa karşı işlenen suçtur” dedi.

Rahşan Aydın: 22 yaşında 4 çocuklu bir aileden, Diyarbakır/Çermik doğumlu. Amed Bağlar’da polis saldırısın da sokak arasında gözaltına alındı ve 5 gün gözaltında kalıyor. Ömür boyu hapse mahkum edildi. 15 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevinde. Son mesajında, “Uluslararası kamuoyuna çağrımdır, tecrit son bulsun” dedi.

Rozerin Kalkan: 22 yaşında, öğrenci. 11 Ağustos 2016 tarihinden beri cezaevinde, 10 yıl hapis cezası aldı. Leyla Güven şahsında başlatılan bu mücadeleye destek olmak ve tecrite karşı ses vermek için 1 Mart 2019 tarihinden itibaren açlık grevinde olduğunu söyledi. Son mesajı “herkes bu insanlık dışı tecritin ciddiyetini görüp destek versin” oldu.

Sebahat Tuncel: 5 Temmuz 1975 yılında doğdu. Malatyalı, İki dönem Milletvekilliği yaptı. 6 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır adliyesi önünde tutuklandı. Halen cezaevinde ve 16 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “Leyla Güven’nin talepleri talebimizdir” dedi.

Selma Irmak: 1971 yılında, Mêrdîn, Qoser’de doğdu. 2 dönem milletvekilliğı yaptı.15 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “Tecrit Sayın A. Öcalan sahsında topluma uygulanan tecrittir. Tüm kamuoyunu tecride karşı çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Sevican Yaşar: 41 yaşında 4 çocuk annesi. Diyarbakır HDP İl binasında greve girdi. 8 Mart 2019 tarihinde da tutuklandı. Mesajında “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, halkların da özgürlüğüdür. Onun üzerindeki tecritin kalkması ile birlikte barışın sağlanacağına inanıyorum. Bunun için greve girdim. Tecrit kırılana kadar direnişine devam edeceğim” dedi.

Sinem Oğuz: 26 yaşında. 12 yıl üyelikten hapis cezası verildi, 4 yıldır Kayseri Cezaevinde. Böbrek ve kansızlık rahatızlıkları var. Tecrite karşı 25 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde.

Şadiye Manap: 27 yıldır cezaevinde. 4 Şubat 2019 tarihinden beri cezaevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. Mesajında “Yaşam değerli amaçlar uğruna feda edilir” dedi.

Şehriban Çoban: 26 yaşında. 2015'den bu yana örgüt üyesi iddiasıyla cezaevinde. 15 Şubat 2019 tarihinden bu yana tecritin kaldırılması için açlık grevinde.

Sibel Uçar: Sur’da yaralı olarak tutuklandı ve müebbet hapis cezası aldı. 2014’den beri cezaevinde. 4 Şubat 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. Mesajında “Barış için, adalet için Sayın Abdullah Öcalanın görüş ve haberleşme hakları tanınmalıdır” dedi.

Süheyla Taş : Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde. 26 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “onurlu bir yaşam için tecrite karşı eylemdeyim” dedi.

Zeynep Taşgir: Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. 1 Martan 2019’dan beri açlık grevinde. Mesajında, “Ölümler olmadan herkes sesini yükseltmeli… Arkadaşlarımız baş ağrısı, mide bulantısı, sesten, ışıktan rahatsız olma, su içmekte zorluk çekmeye başladı. Üzerimizde yoğun baskılar var… Ses verin tecrit bitsin” dedi.

Zana Çoban: 2015 yılından beri cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde. Mesajında “İmralı tecriti son bulması için sesimizi yükseltin” dedi.

Zülftye   Kişmir: Dicle/Amed   Belediye Eşbaşkanı, bir kadın, bir anne, bir devrimci ve bir direnişçi. Bir yılı aşkındır Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde.1 Mart 2019 tarihinden itibaren açlık grevinde. 15 yaşında epilepsi hastası olan oğlu Aliş’e olan özlemiyle cezaevi koşullarına karşı mücadele veriyor.

Agit Yıldız: 22 yaşında. Şubat 2016 da tutuklandı, 14 yıl ceza aldı 1 Mart 2019 tarihindendir de açlık grevinde. “Her zaman için direneceğim ve mutlaka kazanacağım. Herkese ölüme sessiz kalmayın” dedi.

Ahmet Kaya: 23 yaşında. 15 yıl ceza aldı, 5 yıldır cezaevinde. Mart ayının başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde.

Ahmet Sürme: 31 yaşında. 16 yıl ceza aldı, 2 yıldır cezaevinde. 26 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başladı. “Tecrid devam ettiği sürece bizde bu onurlu yolda açlık grevine devam ederiz. Ne zaman ki Tecrid kırılır o zaman özgürlük adımları atılır.” dedi.

Aydın Akış: 32 yaşında. 35 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 12 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Bolu F Tipi C ezaevi’nde.

Azad Aslan: 25 yaşında. 7 buçuk sene hapis cezası aldı, 5 yıldır cezaevinde. Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Mesajında tecritin sadece Sayın Abdullah Öcalan üzerinde olmadığını tüm topluma yayılmış olduğunu söyledi.

Cemil Akış: 46 yaşında. 6 yıl 3 ay ceza aldı. 3 yıldır hapsedilmiş. Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 1 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında açlık grevini tecrit kalkana kadar sürdür mekte kararlı olunduğunu söyledi.

Emrullah Kalkan: 27 yaşında ve 5 aydır Diyarbakır cezaevinde 1 Mart 2019 tarihinden itibaren açlık grevine başladı. Mesajında “Adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı olduğum için mücadele ediyorum. Herkesin bu mücadeleye ses vermesini istiyorum” dedi.

Erdal Polat: 37 yaşında. Müebbet hapis cezasına çarptırılmış. 11 yıldır cezaevinde. İzmir Buca Cezaevi’nde. 26 Aralık 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “İmralı Tecridi kaldırılana dek kararlılıkla sürdüreceğim vaz geçmeyeceğim ve mutlaka kazanacağız” dedi.

Ferhat Tuncer: 25 yaşında. 5 yıl hapis cezası aldı. 6 aydır cezaevinde. Mart 2019’dan beri açlık grevinde. Mersin E Tipi Cezaevi’nde.

Faruk Aras: 2012'de gözaltına alındı. Toplam 120 yıl ceza aldı. Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevini sürdüren 44 tutukludan biri. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mesajında ‘26 Aralık 2018'den bu yana eylemde olan 6 arkadaşlarımın durumları kritik çok kilo kayb ettiler, uyumakta zorlanıyorlar ve vücutlarında yaralar çıkıyor. Tecrit son buluncaya kadar herkes ses versin” dedi.

Fesih Tekin: 1988 de doğdu.12 yıl ceza aldı, 8 buçuk yıldır cezaevinde. 5 Ocak 2019 tarihinden beri Tarsus T Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde. Mesajında “Tecrit hukuk dışıdır kabul etmiyorum” dedi

Fırat Ertunç: 32 yaşında. Beş kardeşi var, beşi de cezaevinde. 17 yıl ceza aldı, 4 yıldır cezaevinde. 5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde. Açlık grevinden ötürü gözlerinde görme kaybı var.

Ali Ertunç: 27 yaşında. 9 yıl ceza aldı. 3 aydır cezaevinde. Mart 2019’dan beri gündür açlık grevinde.

Murat Ertunç: 30 yaşında. Henüz öğrenciyken 25 yıl ceza aldı, 10 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’dan beri gündür açlık grevinde.

Recep Ertunç:  26 yaşında. 15 yıl ceza aldı, 7 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde.

Ferhat Ertunç: 21 yaşında  12 yıl ceza aldı  3 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’dan beri açlık grevinde.

Dindar Koç: 28 yaşında. Avukat. 3 buçuk  yıl ceza aldı. 2 yıl 5 aydır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mide sorunu yaşıyor. Mesajında “halka bir sözümüz var hukuk için direneceğiz”dedi.

İbrahim Tekin: 23 yaşında. 12 yıl hapis cezası aldı. Ocak 2019’dan beri açlık grevinde Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

M. Şırin Kaya: 26 yaşında, 22 yıl hapis cezası aldı, 7 yıldır cezaevinde. Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Tokat T Tipi Cezaevi’nde.

Mahsum Balgi: Adana’da 2012 yılında tutuklandı, 14 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 8 yıl 6 aydır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde. Mesajında “Tecrit kaldırılıncaya kadar açlık grevini sürdüreceğiz. Zindanların sesi olun” dedi.

Mahsum Koyun: 24 yaşında Üniversite öğrencisi. Gazetecilik bölümünü okuyordu. 5 yıl 8ay ceza aldı. 2 yılı aşkın bir süredir cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mesajında “haklı ve meşru hakkımız için mücadele ediyoruz, sonuç alana kadar sürdüreceğiz” dedi.

Mecit Kanat: 24 yaşında. 7 yıl hapis cezası aldı, 4 yıldır cezaevinde. Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Son mesajında “Taleplerimiz mevcut yasaların uygulanması talebidir” dedi.

Murat Gümüş: 36 yaşında. 120 yıl ceza  aldı. 11 yılı aşkındır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Son mesajında “taleplerimiz yerine gelmeden geri adım atmayacağız halklar bu eyleme sessiz kalmamalı” dedi

Naci Aslan: 35 yaşında. 7 bucuk yıl hapis cezası aldı, 5 yıldır cezaevinde. Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Mesajında “Hukuksuzluğa karşı bedenlerimizi açlığa yatırdık” dedi.

Nihat Ekmez: 51 yaşında. Doktor. 36 yıl ceza aldı. 23 yıldır cezaevinde. 26 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başladı. 15 kilo kaybetti ve geceleri uyumakta zorlanıyor. Mesajında " tecrit son bulsun onurlu yaşayalım”dedi

Nurullah Uğur ve Furkan Uğur: Furkan 20 yaşında, Nurullah 19 yaşında. Furkan Uğur Elazığ 1 No’lu Kapalı Cezaevi, Nurullah Uğur Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyorlar. Babaları ise Ceyhan Cezaevi’nde. Furkana Müebbet hapis cezası verildi, 21 Şubat’tan beri süresiz- dönüşümsüz açlık grevinde. “Sesimizi duyurun. Dışarıdaki sesimiz olun” dediler.

Hakan Yılmaz: 22 yaşında. 18 yıl ceza aldı, 5 yıldır cezaevinde. Mart 2019’dan beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

Hakan Abi: 30 yaşında. 5 aydır tutuklu, yargılanması sürüyor. Şubat 2019’dan bu yana açlık grevinde. Edirne F Tipi Cezaevi’nde.

İsmet Akın: 30 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Cezaevinde bir çok ameliyat geçirdi. Sağlık durumum iyi değil. Mesajında kamuoyuna eylemlere ses verme çağrısında bulundu ve “Önderliğimizi, toplumu, ftürt halkını faşizmin insafına bırakmayacağız” dedi.

İsmet Taş: Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 5 Ocak 2019 tarihinden bu  yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde. “Artık İmralı işkence sistemiyle yaşamak istemiyoruz! Heval Leyla ilk bu mesajı hisseden oldu, gereğini yaptı. Bugün kimin elinden ne geliyorsa onu yapması gerekir. Bu olursa, kucaklaşma çok yakın. Bizim için değil, tecrit herkesin üzerinden kalksın diye çabalasın’ dedi.

Kasım Temel: 45 yaşında. 6 yıl 3 ay hapis cezadı aldı. 4 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’dan bu yana grevde Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

Kazım Kıt: 1991 yılında Dersim’de doğdu. 2015 yılında hapsedildi. 1 Mart 2019 tarihinden itibaren açlık grevinde. Ailesine son sözleri onu ziyaret etmemeleri, geldikleri takdirde birçok ihtiyacının kısıtlanabileceği oldu.

Kerem İmrek: 27 yaşında. Kırıkkale Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde. 26 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevinde. Sağlık durumu ile ilgili baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yaşamakta, 13 kilo kaybetti. Mesajında “Yapacağımız şey direnişe geçmek ve tecridi kırıp yeni bir yaşamla buluşmaktır” dedi.

Menduh Aşkan: 35 yaşında. Esnaf. 4 yıl 8 ay ceza aldı ve 9 aydır cezaevinde. 2 Mart 2019 tarihinden beri açlık grevinde. “Tecrit haksızlıktır” dedi.

Mesut Atış: 29 yaşında. 20 yıl ceza aldı, 4 yıldır Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuluyor. 17 Aralık 2018’den beri açlık grevinde. Baş ağrısı, gözde yanma gibi sağlık sorunları yaşıyor. Mesajında “Onur ve özgürlük yoksa insanın sadece biyolojik olarak yaşam sürmesinin ne anlamı var. Bizler bu eylemi ölmek için değil, onurumuzla özgür yaşamak için başlattık, sizde ses verin” dedi.

Metin Serhat: 35 yaşında. Kitap okumayı çok sever. 16 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevinde. Ailesi açlık grevi dolayısıyla 17 kilo verdiğini ve talepleri yerine getirilene kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.

Murat Karagöz: 26 yaşında. 7 bucuk yıl hapis cezası aldı, 5 yıldır cezaevinde. Ocak 2019’dan beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

Ozan Ege: 21 yaşında. 2016 tutuklandı. 10 yıl ceza aldı. 1 Mart 2019’dan beri açlık grevinde. Van F Van Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

Raşit Teymur: 25 yaşında. Elazığ Cezaevi’nde. 31 yıl hapis cezası aldı. 4 Şubat 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “direndiğim için moralim iyi herkes sahip çıksa serkeftın olur” dedi.

Roni Yavuz: 23 yaşında. 10 yıl hapis cezası aldı. Şakran 4 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde, 23 Şubat 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Son mesajında “Bedenimiz erise bile direneceğiz. Beden eriyebilir ama başımız dik olur. Herkes bu güçlü sesimize ses versin. ftimse bu tecridi ve duyarsızlığı kabul etmesin." dedi.

Ramazan Özlü: 35 yaşında. 7 kardeşler. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 28 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Ailesi ile son görüşmesinde “moralim yüksek ve tecride son verilene kadar eylemi sürdüreceğim” dedi.

Reber Akdağ: 1996 Hakkari doğumlu. 3 yıldır Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 28 Şubat 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “Leyla güven haklıdır’ dedi.

Serhat Tuncer: 24 yaşında. 26 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 5 yıldır cezaevinde. Mart 2019’dan beri açlık grevinde. Antalya Cezaevi’nde

Sinan Kaya: 42 yaşında. Yargılanıyor. 15 Mart 2019 tarihinden beri grevde. Van  F  Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde.

Selahattin Yaşaer: Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 2014 yılında gözaltına alındı. Aynı yıl “Örgüt üyesi” ve “Örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla 13 yıl hapis cezası verildi. Şubat ayından bu yana açlık grevinde. Mesajında “Tecrite sessiz kalamazdım, siz de sesiz kalmayın” dedi.

Sadettin Yaşar: Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde. 17 Aralık 2018 tarihinden beri cezaevinde. Uyku düzensizliği, gözlerinde yanma, yazıları bulanık görme, kas ve eklemlerinde kısmi ağrılar gibi sağlık sorunları yaşıyor. Son mesajında ‘Tecrit Öcalan özelinde tüm halklara karşı uygulanan bir politikadır. Bu nedenle tüm Kürt halkını ve  demokratik kamuoyunu, seslerini bu bilinçle yükseltmeye çağırıyorum.’’ dedi.

Serhat Güzel : 25 yaşında, inşaat mühendisliğinden terk. 4 yıldır cezaevinde. Ömür boyu hapsi isteniyor. 26 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başladı. “Leyla güven halkıdır. Tecrit kalksın” dedi.

Sinan Çelik: 28 yaşında. Lice’de büyüdü. Üniversite öğrencisi. 11 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı, 5 yıldır cezaevinde ve 26 Aralık 2018 tarihinde beri açlık grevinde. Son görüşmesinde durumu çok kötü olan arkadaşlarının olduğunu; ancak, sonuna kadar açlık grevini sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Turan Günana: 38 yaşında. Müebbet hapis cezası aldı. 14 yıldır cezaevinde. 17 Aralık 2018’den beri Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde açlık grevinde. Uyku bozukluğu, göz yanması, görme problemi, takatsizlik gibi sağlık sorunları yaşıyor. Son mesajında “Direnişimiz bu zalim iktidarın yerle bir edilmesinin ilk hamlesi, özgür günlerin ilk kıvılcımıdır.” dedi.

Veysi Ölçen: 26 yaşında. Öğrenci. 2014 Mayıs ayından beri tutuklu. 1 Mart 2019’dan beri açlık grevinde. Son mesajında, direnişin zafer ile taçlanacağından emin olduğunu ve ne olursa olsun talepleri kabul edilinceye kadar direnişi bırakmayacaklarını söyledi.

Yorgun Bektaşoğlu: 27 yaşında. 9 yıl ceza aldı, 7 yıldır cezaevinde. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Mesajında “Bu direnişin sonucunda mutlaka kazanım elde edileceğine dair umudum yüksek” dedi.

Zahit Tekin: 1990 Hakkari doğumlu.  3 yıldır cezaevinde, ve toplam cezası 7 yıl 6 ay. 26 Şubat 2019’dan beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde. Mesajında “tecrit ölüm demektir ama biz yaşamı savunuyoruz; yüzden tecrit bir an önce kalkmalıdır”

Zerdeşt Oduncu: 27 kaşında. 174 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 8 yıldır cezaevinde. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 4 senedir tek hücrede kalıyor. 16 Aralık 2019 tarihinden beri açlık grevinde. Ailesi sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini belirtti. Mesajında “Tecrit son bulmazsa eyleme devam edeceğim” dedi.

Belgin Kanat: 17 Aralık 2018 tarihinden beri Bakırköy cezaevinde açlık grevinde. Bedeni 39 kiloya düştü. Son mesajında, “Bizler hiçbir zaman kendimizi bu kadar iyi hissetmemiştik. Newroz’un diriliş ruhuyla direnişimizi yaşayacağız. Tecrit son bulacak, Şimdiden baharın özgürlük kokusu bizlere geliyor” dedi.

Berivan Bitmen: 27 yaşında. 6 yıl 8 ay ceza aldı, 4 yıldır cezaevinde. Sırtında platin, kolunda ciddi titreme var. Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevinde, 5 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. 52 kilodan 44 kiloya düştü. Aile üyeleri “Çağrımız sadece Kürt halkına değil aynı zaman da Türk halkınadır. Artık gerilla annesi, tutuklu annesi, asker ve polis annesi ağlamasın. Çağrımız ölümlerin olmaması için taleplerin kabul edilmesidir" dedi

Ruşen Bozan: 1981 yılında batmanda doğdu. 2013 yıllının Mayıs  ayında  örgüt üyeliğinden tutuklanarak 23 yıl ceza aldı. Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Baş ağrıları, mide bulantısı, kemik ağrısı, uykusuzluk ve ani ateş çıkması gibi sağlık sorunları var. Bu direnişimizin zulmü ve vicdansızlığı yerle bir edeceğine yürekten hissediyorum… Adaletsizliğe karşı bedenimi açlığa yatırarak başkaldırıyorum. Halkımızdan ve demokratik çevrelerden bu sürece sahip çıkmalarını, duyarlı olmalarını bekliyoruz… Direnerek öz saygımızı güçlendiriyoruz” dedi.

Saadet Akın: 29 yaşında, 11 kardeşler. En çok müzik dinlemeyi seviyor. 31 yıl ceza aldı. 4 yıldır cezaevinde böbrek yetmezliği ve kansızlık rahatsızlıkları var. 3 kez sürgün edildi. Şimdi Ankara, Sincan Cezaevi’nde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde.

Zeliha Ustabaş: Artvin’in Hopa ilçesinde 1991 yılında doğdu. Hemşin Ermenisi. 2015 yılında anadili olan Hemşince savunma yaptığı için ‘örgüt üyesi olma’ ideasıyla 12 hapse mahkum edildi. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde. Son mektubunda ‘Bu eylem isyan saatlerini yükseltmenin tam vaktidir. Sokaklar bizi bekler. Zira on yıllardır başımıza üşüşmüş bu faşist felaket ancak İmralı önlerinde durdurulabilir…” diye belirtti.

Ali Kaya: 26 yaşında, 17 yıl hapis cezası aldı, 6 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’un sonundan beri açlık grevinde grevde. Balıkesir Bandırma Cezaevi’nde. “Talebimiz yasaların uygulanması”dır dedi.

Cihan Timur: Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. 16 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mesajında, talebinin mevcut yasaların ayrımcılık olmadan herkese uygulanması yönünde olduğunu söyledi.

Egit Tekin: 23 yaşında. 4 kardeşler. Kitap okumayı ve araştırmayı seven biri. Bir genç olarak gençlik ile ilgili çalışma yapması devlet tarafından suç sayıldı. 12 yıl, 6 ay ceza verildi. 4 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mide ve migren rahatsızlığı var. “Tek talebim devlet yasalarına uysun tecriti kaldırsın” dedi.

Ferhem Akyüz: 38 yaşında, 6 yıl 3 ay ceza aldı. 2 yıldır cezaevinde, Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. Abdullah Öcalan şahsında tüm toplum üzerinde uygulanan  tecritin sonlanması için açlık grevine girdiğini söyledi.

Gökhan Duman: Beş yıldır hapiste. Rize Kalkandere Cezaevi’nde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Ailesine adaletsizliğe karşı bedenini açlığa yatırdığını söyledi.

Hakan Yılmaz: 22 yaşında. 18 yıl ceza aldı, 5 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’dan beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde.

Hamza Doğrul: Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde. 16 Aralık 2018 tarihinden  buyana açlık grevinde. Ailesiyle telefon görüşmesinde aktardığı mesajında “Bu iktidar çok zayıftır. ftorkusundan dolayı bu kadar fütursuzca ftürtlere yöneliyor. ftimseden bir korkumuz yok. Abdullah Öcalan şahsında toplumun tamamı üzerinde çok katı bir şekilde süren tecridi kırmamız elzemdir. Tecridin kırılmasıyla huzur gelir. Yoksa kimse huzur beklemesin.” dedi.

Hasan Umut Özer: Karabük T Tipi cezaevinde.  8  yıldır  tutukludur.  5  Ocak'ta süresiz açlık grevine başladı. Arladaşları Seyfettin Kurt, Murat Kozat ve Ali Haydar Elyakut’un sağlık durumları kötü olduğunu, 3 açlık grevcisinin görme problemi, mide sorunu ve baş ağrısı yaşadığını, herhangi bir şey görmediğini ve sadece kişinin sesinden kişileri tanıyabildiklerini, tecritin bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Aşkan: 26 yaşında. 18 yıl ceza aldı, 7 yıldır tutuklu. Şubat 2019’dan bu yana açlık grevinde. Patnos L Tipi Cezaevi’nde. Daha adil bir yaşam için açlık grevinde olduğunu söyledi.

Hüseyin Duman: Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 18 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. 42 yaşında. 18 yaşında cezaevine girmiş. 25 yıldır cezaevinde. son mesajı "Tecrit sürdükçe eylemimiz de sürecek”. Adalet Bakanlığı’na, “Bir an önce bu tecride son verin. Tutukluların yeniden sağlık durumlarına kavuşmaları bizim en büyük talebimizdir” sözleriyle seslendi.

Hüsnü Aşkan: 29 yaşında. 18 yıl ceza aldı, 7 yıldır cezaevinde. Şubat 2019’dan bu yana açlık grevinde. Tokat T Tipi Cezaevi’nde. Tecritin kalkmasının devletin kendi yasalarını uygulaması demek olduğunu söyledi.

Hüsnü Turgut: Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Ocak 2019’dan bu yana açlık grevinde. Mesajında “dört duvar arasında bedenini açlığa yatıranların sesi olun” dedi.

İbrahim Yönden: Rize Kalkandere Cezaevi'nde Ocak 2019’dan bu yana açlık grevinde. Ailesi "İnsanlar ölmesin artık, bu kan dursun, ağıtlarımız dursun. İnsanlar 4 duvar arasında can vermesin” dedi.0

İhsan Sinmiş: 55 yaşında. 7 yıl 6 ay hapis ceza aldı. 1 Mart’tan bu yana bulunduğu Silivri Cezaevi'nde açlık grevinde, tahliye sonrası eylemi evinde sürdürüyor. Mesajında “İnsanım diyen bu zulmü kabullenmemeli.”, “Her şey Öcalan’la yapılacak bir görüşmeye, O’nun bir açıklamasına ve talimatına bağlıdır. Bir görüş yapılsa Türkiye, Suriye, Irak yani bir bütün olarak Ortadoğu rahatlar” diye belirtti.

İlhan Dayan: 25 yaşında, 16 yıl hapis cezası aldı, 7 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019’dan bu yana açlık grevinde, Erzurum Otlu Cezaevi’nde. Son mesajında taleplerinin haklı olduğunu söyledi.

İslam Akdoğan: Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. 1 Mart 2019’dan bu yana açlık grevinde. Annesi “Herkes ayağa kalksın, artık yeter. Talepleri insani ve yerine getirilmesi gereken taleplerdir" dedi.

İsmail Koç: Rize Kalkandere Cezaevinde. 1 Mart 2019’dan bu yana açlık grevinde. Son mesajında “Devletin baskısına karşı direnmek zorundayız” dedi.

Kadir Akdoğan: Erzurum Oltu Cezaevi’nde. 1  Mart  2019  tarihinden  bu yana açlık grevinde. Son mesajında taleplerinin haklı olduğuna inandığını ve halkın taleplerine ses vermesi gerektiğini söyledi.

Kemal Adıyaman: 12 yıl hapis cezası aldı, 7 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019’dan bu yana açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Demokrasiden, barıştan, eşitlikten vicdandan yana olan herkesin bu eyleme ve taleplere duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Kinyas Ataman: 29 yaşında. Müebbet hapis cezası aldı. Aralık 2018’den bu yana açlık grevinde, Edirne F Tipi Cezaevinde. Mesajında tecritin hukukun yok sayılması anlamına geldiğini söyledi.

Mahir Tekin: 47 yaşında. 9 kardeşler. Resim yapmayı, kitap okumayı ve şiir yazmayı sever. Ömür boyu hapis ile cezalandırıldı, 19 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 dan itibaren açlık grevinde. Leyla Güven’nin talepleri taleplerimizdir dedi

Mahsum Yüksekbağ: 26 yaşında. Öğrenci ve Azadiya Welat Gazetesi çalışanıydı. 22 yıl hapis cezası aldı, 5 yıldır cezaevide. Doğayı, resim çekmeyi, kitap okumayı ve spor yapmayı çok seven biri. Son mesajında ailesine “özgür bir yaşam için, gelecek nesil çocuklar için tecrite karşıyım, iyiyim beni merak etmeyin” dedi.

Metin Tekin: 32 yaşında. 7 yıldır ceza aldı, 6 aydır tutuklu, 1 Mart 2019’dan  bu yana açlık grevinde, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Mesajında “yaşamı savunduğumuz için açlık grevindeyiz” dedi.

Nuri Çelik: 47 yaşında. 36 yıl hapis cezası aldı, 30 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Patnos L Tipi Cezaevi’nde. “İmralı tecridi ve cezaevleri ve halkın üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır” dedi.

Recep Engin: 19 yaşında. 15 yıl ceza aldı, 5 yıldır cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. Talepleri yerine gelene kadar açlık grevini sürdüreceklerini söyledi.

Reşat Özdil: 26 yıldır hapiste. Sincan Cezaevi'nde. Ocak 2019’dan bu yana açlık grevinde. Ailesi moralinin yüksek olduğunu, dünyadaki bütün Kürtleri açlık grevi direnişinin etrafından toplanmaya çağırdığını ve mücadelenin sadece içerde değil dışarıda da olması gerektiğini belirttiğini söyledi.

Rıdvan Kılıç: 29 yaşında. “Örgüt yöneticisi olma” iddiasıyla 17 yıl ceza aldı. Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ocak 2019 tarihinden bu yana  açlık  grevinde. Öcalan üzerinde 20 yıldır tecrit var. Ve bu tecridi 20 yıl sessizce bekledik, Artık beklemeyeceğiz. açlık grevi direnişini sürdüreceğiz” dedi.

Sami Öztürk, Abdullah Oral ve Bahoz Özer: Kırıklar 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 26 Aralık 2018 tarihinden beri açlık grevindeler. Aileleri aracılığıyla verdikleri mesaj: “Biz burada direniyoruz. Sonuna kadar da direnmeye devam edeceğiz. ftimse ne kararlılığımızdan ne de mücadelemizden geri adım attıramaz. Talebimiz kabul edilinceye kadar tecrit kalkıncaya kadar bu mücadele sürecek, ses verin ölüm olmasın.”

Savaş Özer: 4 yıldır Kırıklar F tipi cezaevinde. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana açlık grevi direnişinde. Ailesi tecritin herkese karşı yürütüldüğüne işaret etti, "Bizler de tecrit altındayız. Çocuklarımızın ellerinden başka bir şey gelmediği için bedenlerini açlığa yatırdılar” dediler.

Sedat Akın: 1995 doğumlu. 3 yıl 3 ay cezaevinde kaldı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 7 Ocak 2019 tarihinde açlık grevinde başladı. bırakılınca evinde açlık grevine devam etti. Mesajında, “Daha iyi bir yaşam için açlık grevi başlattık zafer yakındır demek istemiyorum artık. Çünkü hemen olmalı tecrit tüm Kürt halkına yöneliktir. İnsanlar uyurken sesiz olunur ölürken değil.” dedi.

Şemsettin Aykaç: 33 yaşında ocak ayından bu  yana  açlık grevinde. Malatya  E Tipi Cezaevinde. Açlık grevindeki eylemcilerinin ayrı hücreye alındığını ve yanlarına refakatçi verilmediğini belirtti. Son mesajında herkesin bu açlık grevini sahiplenmesini ve bunun için dışarda da bir şeyler yapmasını, tutukluların sesine ses verilmesini istediğini söyledi.

Sinan Salhan: Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 8 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde. Mektupla, aynı cezaevinde açlık grevinde olan bazı arkadaşlarının durumunu iletti: “8 Ocak 2019 tarihinden bu yana Mehmet Sıddık Özbakış, Rıdvan ftılıç, ftinyas Atiman ve Halit Çankaya, 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana Abdullatif Teymur (Düzce’den sevk edildi) açlık grevinde. Bu arkadaşlarda sürekli baş ağrıları ve hızlı kilo kaybı (Sinan Salhan 12, Mehmet Sıddık Özbakış, Rıdvan ftılıç, ftinyas

Atiman ve Abdullatif Teymur 11 kilo, Halit Çankaya ise 10 kilo) yaşıyor. Şu ana kadar yine ses ve kokuya karşı duyarlılık, ışığı karşı hassasiyet, uykusuzluk, mide bulantıları, halsizlik yaşamaktadırlar. Bunun yanı sıra bizler, tüm arkadaşlar moralli ve inançlıyız. Bedeli ne olursa olsun tecrit kırılana kadar eylemimizi sürdüreceğiz."

Suat Aşkan: 44 yaşında. 18 yıl ceza aldı, 7 yıldır hapiste. Şubat 2019’dan bu yana açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Tecrite karşı durmanın barışta ısrar olduğunu söyledi.

Uğur Yaşar: 25 yaşında. 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. 3 yıl 3 aydır hapiste. Mart 2019’un başından beri açlık grevinde. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde. Tecrit kırılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Vedat Duyuş: Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde. 5 Ocak 2019’dan bu yana açlık grevinde. Gönderdiği mektupta “Sağlığımız yerinde olmasa da moralimiz iyi. Biliyorsunuz; bizler yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz” dedi.

Welat Duman: Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. 28 Ocak 2019’dan bu yana açlık grevinde. "Herkes elini vicdanına koyarak sesini yükseltmeli ki cezaevlerinde ölümler olmasın" dedi.

Zafer Sağlam: 28 yaşında. Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nde. 26 Aralık 2018’den bu yana açlık grevinde. Mesajında "Leyla Güven’in ve bizlerin talepleri adalet içindir" dedi.