Adalet Nöbeti’nde toplumsal vicdana ‘ayağa kalk’ çağrısı

Amed’de tutsak yakınlarının 39 gün önce başlattığı Adalet Nöbeti devam ederken, aileleri ziyaret eden HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, cezaevlerindeki ölümlerin cinayet olduğunu belirterek, mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırdı.

Tutsak yakınları Amed Barosu hizmet binasında 39 gündür Adalet Mücadelesi yürütüyor. Aileler, hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması talep ediyor.

Aileleri nöbet eyleminin 39’uncu gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ziyaret etti.

Başaran, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Türkiye’de yaygınlaşan adalet taleplerine işaret ederek “Türkiye’de artık adalet kalmadı. Saraylar var ama adalet yok” dedi.

Başaran,  “Anneler uzun zamandır adalet arıyor. Bugün de anneler burada adalet arıyor. Cumartesi Anneleri İstanbul’da, Barış Anneleri senelerdir adalet arıyorlar. Adalet arayışımız eminim sonuca ulaşacak. Bunun için toplumun vicdanı gereklidir. Yoksa iktidar adım atmaz, iktidardan da isteğimiz yok” diye ekledi.

Başaran, Amed’deki bu Adalet Nöbeti’nin Emine Şenyaşar, Mısra Öz, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri ve daha birçok yerde verilen adalet mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade ederek, “Şu anda her gün tecridi daha da derinleştiren nefreti daha da büyüten, cezaevinde ölümleri daha da artıran bir siyaset” şeklinde konuştu.

Başaran şöyle devam etti: “Son bir ayda yaşanan ölümler tam da bunun göstergesi olarak karşımızda duruyor. Son bir ayda iktidarın, Adalet Bakanlığının denetimindeki cezaevlerinde, 7 tutsak yaşamını yitirdi. İkisi şüpheli ölümdü, ama bizde hepsi şüpheli ölüm ve katliamdır. Çünkü göz göre göre gelen ölümlerdi, gerçekleşen cinayetlerdi.”

İktidardan bir beklentileri ve iktidara bir çağrılarının olmadığını söyleyen Başaran, “Çünkü iktidar, nefret, zor, milliyetçilik, militarizmle ayakta duruyor. Bizim esas görevimiz mücadeleyi ortaklaştırmak. Toplumsal vidanı ayağa kaldırmak ama buna bir dur demektir” dedi.

Tutsak yakınlarından Fevziye Kolaçan ise, hasta tutuklular eğer ölecekse annelerinin kucağında ölmeleri gerektiğini belirtti.

Tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Kolaçan, sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Adalet Nöbeti tutan tutsak yakınlarından İnci Güler, tutsak ailelerine çağrıda bulunarak, nöbete dahil olmalarını istedi.