Adalet Nöbeti: Tutsakların talepleri karşılansın

İzmir’de hasta ve infazı yakılan tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti’nin 108’inci gününde bir kez daha tutsakların taleplerinin karşılanması istendi.

Aileler hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması, cezaevlerindeki tecrit ve tüm insan hakları ihlallerine son verilmesini istiyor.

Tutsak yakınları Adalet Nöbeti eyleminin 108’inci gününde İzmir Barosu önünde bir araya geldi.

Ailelere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karabağlar İlçe Örgütü yöneticileri destek verdi.

HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı İsmail Başçı, tutsaklar üzerinde ciddi baskılar ve tecrit politikası olduğunu belirtti.

Başçı, “Tutukluların iletişim hakları kısıtlanıyor, tedavi hakları engelleniyor ve keyfi uygulamalar var. Baskılara karşı Kırıklar Cezaevinde hasta tutuklular Zeki Bayhan, Ramazan Çelik ve Yücel Kızmaz açlık grevine girmiş. Açlık grevine giren tutukluların üzerindeki baskılar son bulsun, talepleri bir an önce karşılansın” dedi.

Denizli T Tipi Cezaevi'nde bulunan 24 yaşındaki ağır hasta tutsak Ekim Polat'ın tedavi hakkı talebiyle başlattığı açlık grevi ise 37’inci gününe girerken, annesi Songül İlker’in Denizli T Tipi Cezaevi önünde başlattığı oturma eylemi de 29’uncu gününde devam etti.

Anne İlker, Pazartesi günü oğlunun sedyeye kelepçelenerek hastaneye kaldırıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Dün Ekim hücresinde kalbi sıkışıyor. Zile basıyor ve revire kaldırılıyor. Revirde damar yolu açılıyor ardından Denizli Devlet Hastanesine kaldırılıyor. Orada ne işlem yapılıyor bilmiyorum. Hem elleri kelepçeleniyor hem de sedyeye kelepçelenerek hastaneye kaldırılıyor. Hem açlık grevinde hem kalp hastası olan bir hastaya bu kadar işkence ve baskı yapılamaz. Ekim’i kaybedebilirdik. Görüş sonrası Birinci Müdür Ali Rıza Yıldırım, oğlumun sağlığı hakkında bilgi vermek zorunda. Görüşmek istiyorum bilgi de verilmiyor. Oğluma olacaklardan cezaevi müdürü ve Adalet Bakanlığı sorumludur.”

İlker, hastanede yapılan tetkiklerin ardından endokrinoloji bölümüne götürülmeyen oğlunun, cerrahi bölümüne sevk edilmeyi reddettiğini sözlerine ekledi. Anne İlker, oğlunun koğuşuna geri götürüldüğünü ve açlık grevine devam ettiğini belirtti.