Adana'da 7 ayda 500'e yakın çocuk istismar edildi!

İHD, Adana’da 7 aylık “Çocuk Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Adana'da 7 aylık “Çocuk Hak İhlalleri Raporunu açıkladı. Şube binasında yapılan toplantıya, insan hakları savunucularının yanı sıra Eğitim Sen Adana Şubesi yöneticileri de destek verdi.

'TÜRKİYE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ!'

İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Berivan Aydemir, Türkiye’nin çocuğa yönelik cinsel istismar ve işkence olaylarında dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

NE YAPILMALI?

Toplantıda, çocuklara karşı yapılan hak ihlallerinin son bulması için şunların gerektiği belirtildi:

"* Çocukların sağlıklı gelişimi için öncelikle çocuk birey olarak kabul edilmeli, asimilasyoncu eğitim süreçlerinden uzak, sosyal ve siyasal yaşamın karar alma süreçlerine katılımı sağlanmalıdır.

* Çocuklar için kolay ulaşılabilir, güvenilir, etkili ve hak temelli başvuru kurumları-mekanizmaları oluşturularak, çocuklarla ilgili riskleri önceden tespit edecek ve riskleri önleyecek mekanizmalar ve politikalar oluşturulmalıdır.

* Çocuğa karşı her türlü şiddetin suç olduğu yasalarda açıkça yer almalı, bu konuda bildirim yükümlülüğü bulunduğunun tüm toplum tarafından benimsenmesi ve çocuğa karşı cinsel şiddet vakalarının hiçbir gerekçe ile cezasız kalmaması ve yargı mensuplarının çocuk istismarı konusunda belirgin bir algıya sahip olmaları sağlanmalıdır.

* Suç ve suça sürüklenen çocuklar ile ilgili önleyici ve koruyucu yaklaşıma sahip, ailelerinde içinde olduğu etkili, bir çocuk koruma sistemi kurulmalı ve bunun gözlenebilir bir izleme mekanizması olmalıdır.

* Çocuklarla ilgili riskleri önceden tespit edecek ve riskleri önleyecek mekanizmalar ve politikalar oluşturularak, suça karışmış çocukların sonuç odaklı ceza yerine sorunun kaynağının tespitinin yapılması ve suça karışmasını engelleyici adaletli yapısal kararlar alınmalıdır.

* Çocuğun yüksek yararının gözetilmesi, çocukların maruz kaldığı sosyo-ekonomik ayrımcılığın ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması, dezavantajlı çocukların sosyo-ekonomik ihtiyaçları kamu tarafından sağlanmalıdır.

Bizler insan hakları savunucuları olarak hayatın tüm alanlarında çocukların maruz kaldığı her türlü hak ihlalleri, sömürü ve şiddete karşı başta kamu otoriteleri olmak üzere herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Çocuklara yönelik hak ihlallerinin son bulması için bir an önce yetkili kurum ve kuruluşlarının çözüm odaklı projeler geliştirmelerini ve artık somut adımlar atmaya davet ediyoruz".

HAK İHLALLERİNİN BİLANÇOSU

Hak ihlalleri ise şöyle sıralandı:

"* Çocuğun cinsel istismarı: 136’sı erkek çocuğu toplam 497 çocuk.

* Aile içi şiddet-kötü muamele: 65’i erkek çocuk toplam 190 çocuk.

* Adil olaylarda ölüm: 6’sı erkek çocuk toplam 9 çocuk.

* Yangın ölüm: 1 çocuk.

* İntihar: 2’si erkek toplam 3 çocuk.

* İntihara teşebbüs: 26’sı erkek çocuk toplam 95 çocuk.

* Suda boğulma: 4 çocuk.

* Toplumsal olaylarda gözaltı: 27 çocuk.

* Çocuğun alıkonulması: 15’i erkek çocuk 97 çocuk.

* Tecavüz: 2 çocuk."