Afrika Birliği 7500 kişilik askeri güç istiyor

Afrika Birliği 7500 kişilik askeri güç istiyor

Afrika Birliği, Boko Haram'ın tüyler ürpertici saldırılarına son vermek için 7500 kişiden oluşan bölgesel bir güç hayata geçirmek istiyor.

Çad Gölü Havzası Komisyonu üyesi ülkeler olan Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad arasında 2014 yılı sonunda askeri bir işbirliğine karar verildi. Bu ülkelerinin her biri ile Benin'in 700 askerlik güçlerle söz konusu bölgesel orduya katılması gerekiyordu.

Ancak askeri işbirliği, Nierya ile komşuları arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı somutluk kazanamadı.

Çad'ın Kamerun'a önemli bir kontenjan göndermesi ardından, Afrika Birliği 21 Ocak günü Boko Haram karşıtı gücü hızlı bir şekilde tamamlamaya karar verdi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, "Boko Haram'ın terörist faaliyetleri ve alanda yakın zamanda tırmanan şiddetin sonucu olan mevcut durumdan derinden endişeliyim" dedi.

Dalamini-Zuma, Nijerya'nın kuzey doğusundaki sürekli saldırılar ile Çad ve Kamerun sınırı boyunca Çad Gölü Hafzası'nda artan saldırıların tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabileceğini söyledi.

Radikal İslamcı grup Boko Haram, Nijerya'nın kuzey doğusundaki tüm bölgeleri ele geçirirken, komşu Kamerun'a yönelik baskınlarını da arttırdı.

Vahşi katliamlarla sık sık adından söz ettiren Boko Haram'ın Nijerya'daki saldırıları ve çatışmaların sonucunda 2009'dan bu yana 13 bini aşkın kişi öldü.