Ağaç A.Ş. işçileri İBB’yi uyardı: Sözünü tut!

İBB yönetiminin Haziran ayında verdiği sözleri tutmaması üzerine Saraçhane Parkı’nda direnişe geçen Ağaç A.Ş. işçileri, gasp edilen haklarını alana kadar parkı terk etmeyeceklerini vurguladı.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, İBB yönetiminin verdiği sözleri tutmaması üzerine yeniden Saraçhane Parkı’nda direnişe geçti. Atılan işçilerin geri alınmasını, sefalet ücretlerinin enflasyon farkına göre yükseltilmesini, baskı ve mobbingin son bulmasını isteyen işçiler, gerçekleştirdikleri kitlesel açıklamada gasp edilen tüm hakları verilinceye kadar direniş alanını terk etmeyeceklerinin mesajını verdiler.  

Açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, direnişteki Şişli direnişçisi Turan Aktaş ve Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcinin katıldı. Sık sık, “ Ağaç işçisi köle değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “ Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı işçilerin örgütlü olduğu DİSK bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası ( BTO-Sen ) örgütlenme uzmanı Erkan Urel okudu.

Haziran ayında, Saraçhane’de, tam olarak İBB’nin karşısında yine bir araya geldiklerini hatırlatan Urel, bu görüşme sonucunda sözler verildiğini ama aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen bu sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. Yapılan görüşmede işten atılan işçilerin geri alınacağı, ücretlere zam yapılacağı, baskı, mobbing ve keyfi sürgünlerin son bulacağı sözü verilmesine rağmen hiçbirinin tutulmadığına işaret eden Urel, “Sadece yaklaşık 250 TL. tutarında bir zam yapıldı, ücretler yine açlık sınırının altında bırakıldı. Yemek parası günlük net 36,50 TL olacak denilmesine rağmen bu tutar brüt olarak ödendi; yol parası ise aylık net akbil tutarı kadar olacak denilirken bunda da kısıntılar gerçekleştirildi. Ağaç A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler arasında eşitlik sağlanması konusunda anlaşılmıştı; yan yana aynı işte çalışan eski kadrolu işçiler ile benzer işi yapan KHK’lı işçilerin neredeyse yarısı kadar ücret verilmeye devam edildi” dedi.

Urel son olarak; Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı İBB ve iştirak şirketlerinde çalışan bütün işçilere enflasyon farkı (yaklaşık yüzde 42) kadar zam yapılacağı yönündeki açıklama yapmasına rağmen, İBB bünyesinde çalışan işçilerden sadece Ağaç A.Ş. işçileri bu kapsamın da dışında bırakıldığına dikkat çekti. Yapılan anlaşmaların ve verilen kararların Ekrem İmamoğlu’nun tarafından görevlendirilmiş olan İBB meclis üyelerinin de bulunduğu toplantılarda alındığını belirten Urel, ancak ne verilen sözlerin ne de alınan kararların arkasında durulduğunu vurguladı.

Gelinen noktada Ağaç A.Ş. işvereninin kanun tanımaz uygulamaları ve baskıları neticesinde sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi sürecinin davalık olduğunu ve yargı yolu kullanılarak işçilerin toplu iş sözleşmesi yapma hakkının en az 5 yıl boyunca engellendiğini aktaran Urel, şunları kaydetti: “Ağaç A.Ş. işçileri açlık sınırı altında ücret alan tek işçi grubu olarak çalışırken; İBB ve iştirak şirketlerinde çıplak ücreti 8.000 TL’nin altında olan tek bir işçi grubu kalmamıştır. Ağaç A.Ş. işçileri, İBB ve iştirak şirketlerinde ikramiye ödemesi olmayan tek işçi grubudur. Ağaç A.Ş. işçileri, aynı zamanda İBB ve iştirak şirketlerinde herhangi bir sosyal hakkı ve yan ödemesi olmayan tek işçi grubudur. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İBB ve iştirak şirketler bünyesindeki 85.000 işçinin tamamına enflasyon farkı kadar zam uygulanacak, talimatı ardından; bu uygulamadan faydalandırılmayan tek işçi grubu da yine Ağaç A.Ş. işçileridir. Bu bir ayrımcılıktır.”

 

Taleplerinin net olduğunu; insan onuruna yakışır bir ücret istediklerinin altını çizen Urel, “Açlık sınırı altında bir ücretle çalışılmasının önüne geçilmelidir. Çözüm için eşitlik sağlanmalı; Ağaç A.Ş. bünyesinde çalışan bütün işçilerin aynı haklardan faydalanması sağlanmalıdır. Çözüm için ayrımcılık son bulmalı; tıpkı İBB ve iştirak şirketlerde çalışan 85 bin işçi gibi bize de enflasyon farkı verilmelidir. Verilen sözler tutulmalıdır. Ayrımcılık son bulmalıdır. Açlık sınırı altında bir ücret önermekten ve işçiye yalan söylemekten vazgeçilmelidir. Toplu sözleşme hakkı tanınmalı ve imza altına alınmalıdır” diye konuştu.

Görüşme talepleri İBB yönetimi tarafından kabul edilen Ağaç A.Ş. işçilerinin Saraçhane’deki bekleyişi sürüyor.