Ağır hasta Özkan'ın rehin tutulmasına tepki

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, Garibe Gezer'in şüpheli ölümüne dikkat çekildi, ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın rehin tutulması kınandı.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 379’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanları Perihan Pakize Sinemillioğlu ve Vezir Coşkun Parlak’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, öncelikle Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sistematik işkenceye maruz kalan, tecavüze uğrayan Garibe Gezer'in ölümünün  soruşturulmasını talep ettiklerini belirtti.
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna değinen Çevirmen, Özkan’ın yaşamını cezaevinde devam ettiremeyecek durumda olduğunu hatırlattı. Özkan’ın 26 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirten Çevirmen, “Yürümekte ve konuşmakta zorlanmaktadır. Ağır kalp hastasıdır ve bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçirmiş olup 4 kez anjiyo yapılmış, 10 yıldır da kalbinde stend takılıdır. İleri derecede KOAH hastasıdır ve nefes alıp vermekte güçlük çekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve her gün en az 4-5 kez tansiyon takibi yapılmaktadır” dedi.
Çevirmen, Özkan'ın yüzde 87 oranında ağır hasta olduğunu söyledi, "Kelepçeli tedavi ediliyor" diye tepki gösterdi.
Ailenin refakatçi talebinin kabul edilmediğini aktaran Çevirmen, şunları söyledi:  “En son götürüldüğü ATK’den henüz raporu gelmemiştir. Mehmet Emin Özkan dosyasındaki hukuksuzluk ortadan kaldırılmalı ve adil yargılanma ihlaline son verilmelidir. Ağır hastalıkları, ilerlemiş yaşı ve bir başkasının bakımına ihtiyacı olduğu da göz önüne alınarak, derhal infazına son verilmeli ve hemen tahliye edilmelidir. Mehmet Emin Özkan’ın hala ve ısrarla hapishanede tutulması bir yaşam hakkı ihlalidir.”


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği “F oturumu” eyleminin 507’ncisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında gerçekleştirdi. Eylemin bu haftasında Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutulan  83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamanın yapıldığı salona, “Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın” pankartı asılırken, toplantıya Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde sistematik işkenceye maruz kalan ve ölüme sürüklenen Garibe Gezer’in avukatı Jiyan Tosun da katıldı.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, Gezer’in yaşamını yitirmesine değinerek hasta tutsakların sistematik olarak öldürüldüklerini söyledi.
Gezer’in cezaevi yönetimi tarafından gördüğü işkencelerden dolayı “Sesim duyulsun istiyorum” dediğini hatırlatan Acettin, “İHD İstanbul Şubesi olarak Garibe Gezer’in gerçek ölüm sebebinin ortaya çıkması ve onu bu noktaya getiren her bir failin cezalandırılması için olayın takipçisi olacağız” dedi.
25 yıllık tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna değinen Acettin, “Özkan’ın ileri derecede kalp, koah, tansiyon,  alzheimer hastası ve yapılan tetkiklerde beyninde kist olduğu tespit edildi" dedi.
Acettin, Özkan ile birlikte tüm hasta, yaşlı, engelli ve çocuklu hasta tutsakların serbest bırakılması ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.
Gezer’in avukatı Jiyan Tosun, "Adli Tıp ölümü her ne kadar aydınlatmamış olsa da ölümün nedeni kesin olarak tecrittir. Cenazesine yapılan da ayrımcılık ve kötü muameledir. Garibe’ye yapılanlar ve öldükten sonra da cenazesine yapılanlar, açıkçası bize düşman hukuku uygulandığını gösteriyor” diye konuştu.