AIDL: Aktivistlerimizin tutuklanması kabul edilemez, durum soruşturulmalı

İki aktivistinin dün KDP tarafından engellenmesine tepki gösteren Uluslararası İttifak, BM ve AB’yi durumu soruşturmaya çağırdı.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırıları, halka yönelik saldırılar ve durumu incelemek üzere bölgeye gitmek isteyen Uluslararası ittifak’ın (AIDL) iki aktivisti dün tutuklanmıştı. Tutuklamalara tepki gösteren AIDL, BM ve AB’yi yaşananlara ilişkin soruşturma açmaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan AIDL, “12 Haziran Cumartesi günü Güney Kürdistan’daki insan hakları durumunu incelemek amacıyla gönderdiği heyetinin havaalanı güvenlik güçleri tarafından tutuklanmasını en sert biçimde kınamaktadır.

Uluslararası İttifak-AIDL bu utanç verici yöntemi uluslararası hukuk ihlali olarak görmekte ve Türkiye’nin arakasında olduğunu düşündüğü Kürdistan Hükümetini bu utanç verici yaklaşımını aydınlığa kavuşturmasını istiyoruz.

Uluslararası İttifak-AIDL bu durumdan dolayı Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası kurumları bu konuda hakkında bilgilendirerek bu utanç verici durumun derhal soruşturulmasını isteyecektir.

Uluslararası İttifak-AIDL’in ziyareti, insan hakları durumunu görmek için dünyanın çeşitli çatışma bölgelerine yaptığı saha ziyareti çerçevesinde gerçekleşmektedir” dedi.

BM’de danışman statüsüne sahip olan Uluslararası İttifak-AIDL’nin Paris, Cenevre, Brüksel ve New York’ta büroları bulunmaktadır. Dünyadaki insan hakları ve özgürlüklerinin ihlallerini izlemek, savunmak ve failleri sorumlu tutmakla ilgilenen uluslararası bir kuruluş olma özelliğini taşıyor.