Akdeniz Newrozu: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadeleyi büyütelim

Akdeniz Newrozu'nda konuşan DBP Eş Genel Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltelim" dedi.

Mersin halkı, "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla Newroz’u kutlamak için sabah saatlerinden itibaren Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Miting Alanı'na aktı. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı kutlamada özellikle kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti.

Halk, alana "Bijî Serok Apo" sloganıyla giriş yaptı. Halk, 2 ayrı noktadan geçtikten sonra alana alındı. Newroz coşkusu çekilen halaylarla artarken, gençler, davul zurna eşliğinde "Direne direne kazanacağız" sloganı atıp, Newrozu kutladı. Kadınlar ise Newroz’a kiras-fîstan ile katıldı. "Şimdi özgürlük zamanı" ve "Rabe dema azadî ve serkeftinê ye" pankartlarının asıldığı alandan sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo" ve "Newroz pîroz be" sloganları yükseldi.

Adalet Nöbeti'ni sürdüren Barış Anneleri ve tutsak yakınları, eylemlerini Newroz alanına taşıdı. Atılan sloganlarda Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mesajlar verildi.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajlarından oluşan derlemeyi okudu. Bu sırada halk, hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo" sloganı attı. Daha sonra TJA aktivisti Çiğdem Göksoy, DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Barış Annesi Emine Eren, DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş ile Reşat Aşan, DEM Parti Akdeniz Belediyesi eşbaşkan adayları Nuriye Aslan ile Hoşyar Sarıyıldız halkın Newrozu'nu kutlayarak kısa bir konuşma yaptı.

'İMRALI TECRİDİNİ KIRMA ZAMANI'

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de, halkın Newrozu'nu kutlayarak, siyasi tutsakların özgürlüğü için alanlarda mücadele ettiklerini vurguladı. Newroz alanlarını dolduran milyonların iradelerine sahip çıktığını söyleyen Esengül Demir, Newroz alanını göstererek, "Halk burada. Newroz alanındadır" dedi.
İmralı tecridine dikkat çeken Esengül Demir, İmralı tecridi ile halkın tecrit altında olduğuna işaret ederek, "Zaman İmralı tecridini kırma zamanıdır. Kürt sorununun demokratik çözüm zamanıdır. Zaman Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlama zamanıdır. Zaman özgürlük zamanıdır" diye konuştu.

'DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜN ADRESİ İMRALI'

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar halkı selamlayıp, Newrozu'nu kutladı. Newroz şehitlerini anan Çiğdem Kılıçgün Uçar, onların mirasının Newroz alanını dolduran milyonlar tarafından taşındığını ifade etti.

 AKP-MHP iktidarının Kürt sorununa dair bir çözümünün olmadığını ifade eden Çiğdem Kılıçgün Uçar, Tayyip Erdoğan için, "Harikalar diyarında" dedi.
Çiğdem Kılıçgün Uçar, şöyle devam etti:

 "Her kurduğu sözde milletin birliğinden, bütünlüğünden bahsediyor. Kürt halkını inkar ediyor. Kürt halkının dilini, kültürünü, kimliğini kabul etmiyor. Bütün kazanımlarını hedef alıyor. Ama ona sorarsanız Türkiye'de, Kurdistan'da her şey güllük gülistanlık. Dostu da yok. Dostu olsa harikalar diyarından uyandıracak, ülkenin ne hale geldiğini gösterecek. Kurdistan'da bir belediye başkanı diyor ki; ‘bugün Kürt dili konuşuluyorsa, Kürt kimliği varsa AKP sayesindedir.’ Allah'tan da korkmuyor bunlar. Bugün Kürt kimliğine sahip çıkan, Kürt diline sahip çıkan bedel ödeyen Kürt halkıdır. Bedel ödeyen, mücadele eden arkadaşlarımızdır. Bugün alanları dolduran ve demokrasiye umut olan Kürt halkı ve Türkiye halklarının emeği hiç boşa gitmedi. Bundan sonra da yolumuzu aydınlatmaya devam edecek."

 Gaspçı kayyumlara da değinen Çiğdem Kılıçgün Uçar, kayyumun hırsızlık, rant, yalan ve inkar demek olduğunu ifade ederek, kayyumcu zihniyete yerel seçimlerde gereken cevabı vereceklerini vurguladı. Çiğdem Kılıçgün Uçar, Akdeniz Belediyesi'ne işaret ederek, "Akdeniz'i hep birlikte alıyoruz. Akdeniz'e baharı ve DEM'i getiriyoruz" diye konuştu.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, ülkede yaşayan halklara en büyük tehdidin AKP-MHP iktidarı olduğunu ve bu tehdide karşı en güçlü duruşun Newroz duruşu olduğunu söyledi. Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt sorununun demokratik çözümünün ve barışın  İmralı'dan geçtiğini belirtip, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

 Newroz kutlaması sanatçılar Erdoğan Emir ve Simyager'in sahne almasıyla sona erdi.