AKP hükümetinden 'Dersim' soruşturması

İçişleri Bakanlığı, 'Dersim' kararına ilişkin soruşturma başlattı. Dersimliler ise kararı sahiplenerek, sokağa çıktı.

Türk İçişleri Bakanlığı, Dersim Belediyesi Meclisi'nin, Tunceli isminin 'Dersim' olarak değiştirilmesi kararıyla ilgili soruşturma başlattı. Bakanlık, soruşturmaya ilişkin müfettiş görevlendirildi.

'TUNCELİ SOYKIRIMIN ADI'

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri de bugün Dersim Belediyesi’nin kararını sahiplenerek, Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

HDP İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, "Bu isim Dersim halkının ortak iradesi ve talebidir. 'Buraya tunç eli gereklidir' denilerek Tunceli ismi veriliyor.  Bu Dersim ile Tunceli savaşıdır deniliyor. Tunceli ismini kabul etmiyoruz. Tunceli bir katliamın, tecavüzün, yok saymanın, soykırımın adıdır" dedi.

‘SAĞCI VE SOLCULAR DERSİM'E KARŞI BİRLEŞTİ!'

EMEP İl Başkanı Ergin Tekin de kendisini sağcı ve solcu olarak tanımlayan farklı çevrelerin Dersim adı ve Dersim halkının iradesi karşısında tekçiliği savunma noktasında birleştiğini söyledi.

'Tunceli'nin katliamın adı olduğuna dikkat çeken Tekin, "Dersim adına yöneltilen saldırı, toplumsal varlığımıza, tüm insani değerlerimize yöneltilen bir saldırıdır. Dersim, bir halkın tarihsel hafızasıdır.

Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızanın silinmesinin adıdır" diye belirtti.