'AKP kongresine katılan öğretmenlere de soruşturma açılıyor mu?'
'AKP kongresine katılan öğretmenlere de soruşturma açılıyor mu?'
'AKP kongresine katılan öğretmenlere de soruşturma açılıyor mu?'
HDP Milletvekili Aydoğan, İzmir'deki bir eğitim emekçisine HDP kongresine katıldığı için soruşturma açılmasını Meclis'e taşıyarak, hükümete, "Bugüne kadar AKP'nin düzenlemiş olduğu, toplantı, miting, panel, söyleşi gibi etkinliklerine katıldığı gerekçesi ile hakkında herhangi idari bir soruşturma açılan öğretmen sayısı kaçtır" diye sordu.
HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, partilerinin kongresine katıldığı için M.Y.A. adlı öğretmene soruşturma açılması hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru önergesi verdi.
'TERÖR PROPAGANDASI' SUÇLAMASI
Aydoğan, Kemalpaşa Eğitim-Sen Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Lisesinde Öğretmenlik yapan M.Y. A. hakkında, HDP'nin bir etkinliğine katıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını hatırlattı. Soruşturmayı yürüten İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli maarif müfettişinin, Anadolu Lisesi’ne giderek M.Y. A. ile görüştüğünü ve “terör propagandası yapıyorsunuz, tehlikeli sularda yüzüyorsunuz, buradaki süreç bitince savcılık süreci de başlayacak” diyerek tehdit ettiğini aktaran Aydoğan, "Ayrıca öğretmen M.Y.A.‘nın soruşturma dosyasına delil olarak herhangi bir mahkeme kararı olmadan okul idaresi tarafından 'HDP Kemalpaşa' adlı bir internet sitesinden ve bir sosyal medya ağında paylaşılan fotoğraflar da eklenmiştir" dedi.
ANAYASA'YI VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ HATIRLATTI
Aydoğan, soru önergesinde, okul idaresinin öğretmene yönelik yaklaşımının açıkça bir mobbing olduğunu vurgulayarak, Anayasa'nın 25 ve 26'ncı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19., Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) emsal kararlarını hatırlatarak, hiç kimsenin düşünce ve fikirlerini açıkladığı için suçlanamayacağını kaydetti.
'AKP KONGRESİNE KATILANLARA AÇILAN SORUŞTURMA VAR MI?'
HDP'li Aydoğan, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:
"AKP sözcülerinin çeşitli zamanlarda basına yansıyan demeçlerinde devlet memurlarının siyasi partilere üye olmalarının önündeki engellerin kaldırılması yönündeki açıklamaları ve hükümetinizin
'Demokratikleşme Paketi' sürecinde de kamuoyuna yansıdığı üzere bu konuda reform yapma istenci ortadayken bakanlığınızın, eğitim emekçileri hakkında, siyasi parti etkinliğine katıldığı gerekçesi ile soruşturma açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Siyasi partilerin etkinliklerine katılmak, düzenledikleri miting, panel, söyleşi, konser vb. etkinliklere katılmak herhangi bir suç teşkil ediyor mu? İktidarınız süresince siyasi parti etkinliklerine (toplantı, panel, miting, söyleşi vb.) katıldığı gerekçesi ile kaç eğitim emekçisi hakkında idari inceleme ve soruşturma başlatılmıştır? Bunların kaçı hakkında cezai işlem gerçekleştirilmiştir? Ceza alan eğitim emekçilerinin etkinliğine katılmakla suçlandıkları siyasi partilere göre dağılımı nedir?
Bugüne kadar AKP'nin düzenlemiş olduğu, toplantı, miting, panel, söyleşi gibi etkinliklerine katıldığı gerekçesi ile hakkında herhangi idari bir soruşturma açılan öğretmen sayısı kaçtır? Bunların kaçı hakkında hangi cezai işlemler gerçekleştirilmiştir?
Öğretmenlerin, herhangi bir partiye üye olmadıkları ya da onlar adına çalışma yürütmedikleri sürece kendi siyasi düşüncelerini ya da siyasal veya toplumsal olaylara karşı duygu ve düşüncelerini gerek fiili olarak gerekse de sosyal paylaşım sitelerinde paylaşması suç teşkil etmekte midir? Milli Eğitim Bakanı olarak bu konudaki yaklaşımınız nedir?
Bakanlık olarak İzmir’de yaşanan söz konusu soruşturmaya ilişkin bir bilginiz bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise şuana kadar açmış olduğunuz bir inceme var mıdır? Var ise bu inceleme hangi aşamadadır?
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde söz konusu Anadolu Lisesi’ne giderek öğretmen M.Y.A. ‘yı sorgulayan maarif müfettişinin tarafsızlık ve nesnellik ilkelerini bir tarafa bırakarak öğretmeni tehdit etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? İlgili müfettiş hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
Bakanlığınızın görevlendirmiş olduğu teftiş yetkilisi, öğretmen M.Y.A.’ya 'terör propagandası yapıyorsunuz, tehlikeli sularda yüzüyorsunuz, buradaki süreç bitince savcılık süreci de başlayacak' derken yetki aşımı yapmamış mıdır?
Okul idaresinin ilgili müfettişe suç delili olarak sunduğu ve öğretmenin kişisel sosyal paylaşım sitesinde yer alan yazılı ve görsel paylaşımları hangi mahkeme kararı ile elde etmiş ve delil olarak ilgili müfettişe sunmuştur? Okul idarelerinin öğretmenlerin kişisel bilgilerine erişme ve bunlar hakkında soruşturma başlatma yetkisi bulunmakta mıdır? Herhangi hukuki bir yasal dayanağı olmayan bu uygulamaya ilişkin okul idaresi hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma açılması düşünülmekte midir?"