Aksoy’un cenazesi ‘Şehit namirin’ sloganlarıyla uğurlandı

Tedavi amacıyla geldiği Almanya’da şehit düşen Kürt kadın devrimci Gülistan Aksoy (Hêvî Gabar) için Berlin’de kitlesel bir cenaze töreni düzenlendi. Aksoy’un cenazesini taşıyan kadınlar “Şehit namirin” sloganlarıyla uğurladı.

Uzun yıllar Kürt özgürlük mücadelesinde yer alan kadın devrimci Gülistan Aksoy, 2017 yılından bu yana Almanya’nın başkenti Berlin’de tedavi görüyordu. Serêkaniyê yakınlarında DAİŞ’in döşediği mayına bastıktan sonra yaralanan Aksoy, birçok ağır ameliyat geçirdi. Kafasında hala şarapnel parçaları bulunan Aksoy’un tedavisi sürüyordu.

26 Temmuz günü ise geçirdiği rahatsızlık karşısında bünyesi zayıflayan Aksoy şehit oldu. Kürt kadın devrimci için Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) organizesiyle dün Berlin’de cenaze töreni düzenlendi. Otopsi için götürüldüğü hastaneden cenazeyi alan Kürt kadınları, daha sonra Aksoy’un naaşını Berlin Özgür Kürdistanlılar Merkezi’ne getirdi.

‘ŞEHİT NAMİRİN’ SLOGANLARIYLA UĞURLANDI

Saygı duruşu ile başlayan cenaze töreninde Kürt kadın siyasetçi Zozan Serhat kısa bir konuşma yaptı. Ardından da cenaze Kreuzberg ilçesinde bulunan Dersim Cemaati’nin derneğine getirildi. Aksoy’un naaşı burada hazır bulanan halk tarafından sık sık atılan “Şehît namirin” (Şehitler ölmez) ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla karşılandı. Sadece Berlin’den değil, Almanya’nın birçok kenti ile Avrupa’nın değişik ülkelerinden Aksoy’un arkadaşları ile Kürt kadın hareketinin aktivistleri cenaze törenine katıldı.

Birçok Kürt kurum ve kuruluş temsilcisinin de hazır bulunduğu cenaze töreninde ilk olarak Gülistan Aksoy’un hayatı ile mücadelesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Duygusal anların yaşandığı gösterinin ardından Êzidî Kadın Meclisi adına Nujiyan Günay, KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, TJK-E Üyesi Zeynep Dersim, Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) Temsilcisi Şengê Kahraman ile Aksoy ailesi adına Kürt kadın aktivisti Medya Botan konuştu.

Aksoy’un hayatını ve mücadelesinin anlatıldığı konuşmalarda “Hêvî arkadaşın mücadelesine ve anılarına sahip çıkma sözü veriyoruz” vurgusu yapıldı. Konuşmaların ardından Aksoy’un cenazesini omuzlarda taşıyan kadınlar, sık sık “Şehît namirin” sloganları attı. Dün gece Berlin’deki Tegel havalimanından yola çıkan Aksoy’un cenazesi bu sabah erken saatlerde Mardin'e ulaştı, ardından Savur ilçesine bağlı Bağyaka (Baqistan) Mahallesi’nde toprağa verildi.