Aktaş’tan Van’daki tarihi ve turistik yerler için önerge
Aktaş’tan Van’daki tarihi ve turistik yerler için önerge
Aktaş’tan Van’daki tarihi ve turistik yerler için önerge
Tutuklu BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Van’daki tarihi ve turistik yerlerin korunması ve turizme açılması için Meclis’e önerge verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’in yanıtlaması için verilen önerge, BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan tarafından Meclis’e sunuldu.
Aktaş önergesinde, Van’daki tarihi ve turistik alanlara dikkat çekerek, tarihi ve doğal güzelliklerin turizme kazandırılarak yöre halkının ekonomisine katkı sağlaması için gerekli yatırımların yapılmasını istedi.
Van kentinin tarihi önemine değinilen önergede şu ifadeler kullanıldı: “Van ilimize bağlı Başkale ilçesi tarihi yapılar ve doğal varlıklarıyla önemli bir ilçemizdir. İlçe Urartular, Romalılar, Bizanslılar, Safeviler ve Karakoyunlular gibi Uygarlıklar dönemlerinde önemli bir merkez iken; 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarına dâhil olmuştur.”
Önergede, “İlçenin farklı uygarlıklara tanıklık etmesi, ilçe açısından bir şans ve zenginlik olmasına rağmen; bu zenginlikleri koruma ve gelecek kuşaklara aktarma konusunda gerekli tedbirler alınmadığından; bu güzellikler yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır” denildi.
ÖRENKALE DEFİNECİLERİN TALANINA MARUZ KALDI
İlçeye bağlı Örenkale köyünde bulunan Urartular dönemine ait kalenin “adeta definecilerin talanına” uğradığı kaydedilen önergede, “Yine ilçenin Albayrak köyünde bulunan St.Bartholomeus kilisesi yok olmayla karşı karşıyadır” diye belirtildi.
PERİBACALARI ZİYARETÇİ BEKLİYOR
Önergede devamla şu ifadeler kullanıldı: “Dünya harikaları arasında sayılan Peribacaları dünyada sadece Nevşehir ili ile Başkale ilçesi Yavuzlar Köyünde bulunmaktadır. Ayrıca Pamukkale Traventenlerinin benzeri Başkale Dereiçi Köyünde ziyaretçilerini beklemektedir. Nevşehir ve Denizli’deki doğal güzellikler herkesçe bilinmesine rağmen Başkale’nin bu güzellikleri, ilgisizlik ve duyarsızlık nedeniyle bilinmemektedir. İlçe kaplıcalarıyla da sağlık turizmine müsait bir alan durumundadır.
İlçenin tarihi ve doğal güzelliklerinin korunarak gelecek nesillere devredilmesi ve doğal güzelliklerinin turizme kazandırılarak yöre halkının ekonomisine katkı sağlaması için gerekli yatırımların yapılması gerekmektedir.”
Aktaş, Kültür ve Turizm Bakanı’na şu soruları yöneltti:
1-Başkale ilçemizde bulunan ve bakanlığınız tarafından korumaya alınmış olan tarihi eserler ve sit alanları hangileridir?
2-Başkale ilçemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin neler olduğuna dair bakanlık olarak yapmış olduğunuz bir envanter çalışması var mıdır? Varsa bu zenginliklerin bulunduğu yerler nerelerdir?
3-Başkale ilçesi sınırları içinde bulunan Peri bacaları ve Traventenlerin turizme kazandırılması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?
4-Başkale ilçemize son 10 yılda turizm altyapı hizmetleri için ayırmış olduğunuz bütçenin yıllara göre dağılımı ne şekildedir? Bu bütçeler hangi hizmetlerin yerine getirilmesine harcanmıştır?
5-Bakanlığınıza bağlı kaç resmi kurum Başkale ilçemizde faaliyet göstermektedir? Bu kurumlarda kaç personel görev yapmaktadır?
6-Define arayanların verdiği zararlardan dolayı tahrip olan Örenkale köyündeki kale ile Albayrak köyündeki St Bartholomeus Kilisesinin yeniden onarılması ve korunmaya alınması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?
7-Askeri güvenlik bölgesi uygulaması gereği geçmişte gidilmesi zor olan turistik bölgelerin ziyaretçilere açılması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?