Albayrak’ın maillerini haber yapan 6 gazetecinin duruşması ertelendi

Redhack’in yayınladığı Bakan Berat Albayrak'a ait e-mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle yargılanan 6 gazetecinin duruşması ertelendi.

Altı gazetecinin yargılandığı duruşma İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Eray Saygın'ın hazır bulunduğu duruşmaya, Metin Yoksu SEGBİS ile bağlandı. Teknik bir arıza nedeniyle Ömer Çelik’in SEGBİS bağlantısı kurulamadı.

Savcı, adli kontrol uygulamalarının devam etmesini isterken, mahkeme heyeti gazetecilere “mütalaaya ve gelen belgelere diyeceğiniz bir şey var mı?” diye sordu.

İlk söz alan Tunca Öğreten, “Gazetecilik faaliyetlerimden kaynaklı yargılanıyorum. Haksız yere 1 yol cezaevinde kaldı. Dünyada bu tür haberler ödüllendirilirken, ben 1 yıl cezaevinde kaldım. Beraat edinceye kadar her duruşmaya geleceğim” dedi.

Mahir Kanat da benzer şekilde yargılamanın gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı olduğunu belirterek, dijital materyallerin verilmesini talep etti.

Derya Okatan, yurtdışı yasağının kalkması ve vareste tutulma (duruşmada hazır bulunmaktan bağışık olmak) talebinde bulundu.

Eray Saygın, “İki yıl süren bir dava var dijital materyallerin bu sürede incelendiğini düşünüyorum. Geri verilmesini talep ediyorum” dedi ve adli kontrol uygulamasına son verilmesini istedi.

SEGBİS’le bağlanan Metin Yoksu, yargılandıkları 2 yıl içinde mesleklerini yapmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Gerçekleri yazmaktan vazgeçmedik. Yarında bu gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Avukat Özcan Kılıç, müvekkilleri Çelik ve Yoksu’nun variste tutulmasını talep etti. Gazetecilerin diğer avukatları da bilirkişi raporuna beyanda bulunmak için ek süre istedi.

Duruşmaya ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme yurtdışı yasağı ile adli kontrol uygulamasının aynen devam etmesi yönünde karar almakla birlikte, Metin Yoksu ve Derya Okatan’ın vareste tutulma taleplerini kabul etti.

Mahkeme ayrıca Ömer Çelik’in bir sonraki duruşmada SEGBİS’le bağlanmasına karar verirken, dijital materyallerin imajlarında eksiklik yoksa teslim edilmesine ve imajların tamamlanıp geri verilmesine hüküm etti. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 24 Eylül’e erteledi.