Alman demiryolları çalışanlarının grevine yoğun katılım

Alman demiryolları çalışanlarının grevine yoğun katılım

Alman demiryolları çalışanlarının dün gerçekleştirdiği grevler geç saatlere kadar hayatı felce uğrattı. Grevin öncüsü GDL sendikası, demiryolları şirketi Deutsche Bahn’ın toplumu sendikalara karşı kışkırtmaya çalıştığını duyururken, grevin etkilerinin bugün de sürmesi bekleniyor.

Alman Makinistler Sendikası (GDL) tarafından yapılan çağrıya uyan on binlerce makinist ve diğer demiryolu emekçisi greve gitti. Bölgesel trenlerin büyük oranda hizmet vermediği grev nedeniyle, şehirler ve uluslararası hatlarda her üç trenden biri sefere çıktı. Grev nedeniyle kent merkezlerinde hizmet veren hatlar da (S-Bahn) büyük oranda çalışmadı.

Öte yandan, Federal Demiryolu Şirketi (Deutsche Bahn) tarafından grevin başlamasından önce yedek seferler başlatması nedeniyle birçok seferde aksama oldu. Dün saat 14:00 itibariyle başlayan grevden saatler önce alınan önleme GDL’den sert tepki geldi.

“DEUTSCHE BAHN GDL’İ HALK NEZDİNDE İTİBARSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR”

GDL Genel Sekreteri Claus Weselsky, Deutsche Bahn tarafından alınan önlemin maksatlı olduğunu söyledi. Grevin başlamasından saatler önce birçok tren seferinin iptal edilmesine yol açıldığını kaydeden Weselsky, bununla GDL sendikasının Alman halkı nezdinde itibarsızlaştırılmak istendiğinin altını çizdi.

Dün öğleden sonra başlayan ve bu sabah 4:00’e kadar geçerli olan grevin etkilerinin bugün de görülmesi bekleniyor. Deutsche Bahn tarafından yapılan açıklamada, grevin bitmesine rağmen, işe gitmek isteyen yolcuların seyahatleri için daha fazla süreler ön görmeleri istendi.

UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİ VE EKSİK-DÜŞÜK ÜCRETLERE KARŞI

Grev çağrısı yapan GDL sendikasının talepleri arasında, demiryolu çalışanlarının ücretlerine yüzde 5 ek zam, çalışma sürelerinin haftalık 2 saat kısaltılarak 37 saate düşürülmesi, makinistlerin çalışma sürelerinin mesailerle birlikte sınırsız olmak yerine haftalık 50 saatle sınırlandırılması bulunuyor. Sendika ayrıca mesai saatlerine ek yüzde 50 zam yapılması, hafta içindeki uzun çalışma süreleri ardından izinlerin en az 2 gün 8 saat olması gibi şartlarda ısrar ediyor.

Demiryolları çalışanlarının yüzde 20’sinden fazlasını temsil eden Demiryolları ve Ulaşım Sendikası (EVG) ise, maaşlara en az 150 euro olmak şartıyla yüzde 6 zam talep ediyor.  EVG, toplamda 300 bine yaklaşan diğer tüm çalışanlar için de müzakereleri sürdürmek istiyor.

Eylül ayı başında Almanya’da 20 bin makinist ile on binlerce diğer demiryolları personeli greve çağrılmış ve birçok büyük kentteki grevlere katılım yüksek oranda gerçekleşmişti.