Alman silah şirketleri gerçekten ihracat izni alamıyor mu?

Avusturya Parlamentosu'nun Türkiye’ye silah ambargosu kararından sonra, Almanya’nın tanınmış silah üreticilerinden Heckler & Koch’un da Türkiye’yi müşteri listesinden çıkardığı öne sürülmüş buna ise demokratik kriterler gerekçe gösterilmişti.

Almanya’nın tartışmalı ülkelere silah satışında önde gelen şirketlerden Heckler & Koch’un Türkiye’ye silah satışını durduracağına dair iddialar dolaşırken, gerçek veriler ve bazı detaylar gözden kaçırılıyor.

Alman Haber Ajansı dpa’nın şirketin adı verilmeyen bir yetkilisine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan, Meksika, Brezilya ve Hindistan gibi bazı ülkelerin ‘yeşil liste’ dışında kaldıkları ve bundan sonra silah satılmayacağı iddia edildi. ‘Yeşil listenin’ insan haklarına saygı duyan ve savaşların olmadığı ülkeler olarak belirlendiği savunuldu.

Türkiye’nin ‘sarı listede’ yer aldığı savunulan haberde, ileride bu ülkeye de satışların ‘olmayabileceği’ iddiasına yer verildi.

‘SADECE NATO ÜLKELERİNE VEYA PARTNER ÜLKELERE SATACAK’

Ancak aynı haberde geçen bir başka detay ise, son yıllarda tartışmalı ülkelere silah satışında ciddi bir ivme yakalayan Alman şirketlerine dair iddianın gerçekliğini tartışılır kılıyor. Dpa’nın haberinde, Heckler & Koch şirketinin bundan sonra ‘sadece NATO üyesi’ veya ‘NATO’nun partneri’ olan ülkelere silah satmak istediği ve buna gerekçe olarak ise Federal Hükümet tarafından verilen ihracat izinlerinin ‘uzun sürmesinin gösterildiği’ ileri sürülüyor.

Hali hazırda NATO üyesi olan Türkiye’nin ‘sarı listeye’ alınması da, silah ambargosunun gündemde olmadığına işaret ediyor.

ALMANYA’NIN İZİN VERMEME GİBİ BİR TAVRI YOK

Ayrıca şirketin söz konusu ‘yeşil’ veya ‘sarı’ listeleri demokrasiden yana olduğu için değil de, ‘ihracat izinleri uzun sürdüğü’ veya ‘hiç verilmediği’ için oluşturduğu da satır aralarında dikkat çeken bir başka detay.

Tartışmalı ülkelere silah satışında artışın olduğu Almanya’da son olarak Rheinmetall şirketinin Türk şirketlerle ortak tank imalatı için anlaştığına dair haberler de yaz aylarında basına yansımıştı.

SATIŞLAR ARTTI, ŞİRKET ZARARDAN KARA GEÇTİ

Türk ve Alman medyasının hızla yaydığı Heckler & Koch’a ait iddialar şirketin satış verileriyle de tezat oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl satışlarda kısmen gerileme yaşayan şirketin bu yılın ilk 9 ayındaki silah satışları yüzde 19 artarak 145 milyon euroya yükseldi. 2015’te 10 milyon euro zarar eden şirketin sadece 9 aylık satışlarda 3,8 milyon net kar ettiği de biliniyor.

TÜRKİYE SİLAH İHRACATINDA 25’TEN 8’İNCİ SIRAYA YÜKSELMİŞTİ

Öte yandan tüm silah satışlarında Almanya’nın bu yıl içinde kat kat artış yaşadığı bizzat hükümetin rakamlarına yansımıştı.

Alman hükümetinin silah ihracatı raporunda, küçük çaplı silah satışlarının 2016'nın Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre düştüğü ancak bu silahlarda kullanılan ‘mühimmat’ satışının ciddi biçimde arttığı belirtilmişti.

Raporda Alman hükümetinin bu yılın ilk altı ayında 11,6 milyon euroluk küçük çaplı silah satışına onay verdiği, bunun 2015'in ilk 6 ayında 12,4 milyon euro olarak açıklanmıştı.

Fakat 2015'in ilk 6 ayında 27 milyon euro ihracat onayı verilen küçük çaplı silahlarda kullanılan mühimmatların satışında 2016'nın aynı döneminde 10 kat artmış ve 283,8 milyon euroya yükselmişti.

Bunun 275 milyon euroluk bölümünün ‘NATO ve benzeri müttefik ülkelere’, 5,4 milyon euroluk kesiminin de Irak'a satışına onay verildiği kaydedilen raporda, Türkiye’nin Almanya'dan uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanları için parçalar ithal ettiği dile getirilmişti.

Aynı rapora göre Alman hükümeti 2016'nın Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4,03 milyar euroluk silah satışına izin vermişti. Almanya'nın en fazla silah satışı yaptığı ülkeler sıralamasında 1,04 milyar ile Cezayir ilk sırada, 914 milyon euro ile ABD ikinci sırada, 484 milyon euro ile Suudi Arabistan ve 205 milyon euro ile Güney Kore üç ve dördüncü sırada geliyordu.

Yine aynı raporda, Türkiye'nin Almanya'dan silah satın alan ülkeler sıralamasında 25'ten 8’inci sıraya yükseldiği ve Türkiye'ye 76,4 milyon avroluk silah alımı izni verildiği belirtilmişti.

Türkiye’ye tam da Kürtlere yönelik ciddi katliamlar yapıldığı ve kentlerin yok edildiği bir dönemde yapılan ihracatın büyük bölümünün uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanlar için parçaları olması da dikkat çekmişti.