Almanya’da koalisyon-muhalefet dengesi nasıl kurulacak?
Almanya’da koalisyon-muhalefet dengesi nasıl kurulacak?
Almanya’da koalisyon-muhalefet dengesi nasıl kurulacak?
Almanya’da Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan demokratların zaferiyle sonuçlanan federal seçimler ardından koalisyon hükümeti gündemde. Liberallerin meclis dışında kalmasıyla Merkel’in önünde sadece sosyal demokratlarla hükümet kurma seçeneği kalıyor. Fakat hükümetin Yeşiller ve Sol Parti’den oluşacak muhalefeti sürekli bastırabilecek gücünün olması sakıncalı görülüyor.
22 Eylül Pazar günü Almanya’da yapılan seçimler her ne kadar başbakan Angela Merkel’in ‘zaferi’ olarak konuşulsa da, kurulacak yeni hükümette Merkel’i zorlu bir dönem bekliyor. Federal Meclis’te Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun hükümeti kuracak mutlak çoğunluğu sağlamaması ve hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin de seçim barajını geçememesiyle Merkel, sosyal demokratlar ve Yeşiller arasında tercih yapmak zorunda kaldı.
Ancak daha şimdiden Hıristiyan demokratlar cephesinden Yeşillerle koalisyona ‘hayır’ sesleri yükseliyor. CDU’nun Bayern Eyaleti’ndeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun lideri Horst Seehofer “Yeşillerle görüşmeyeceğiz bile” diye konuştu.
Seçimlerden bir gün sonra Merkel’in SPD ile görüşeceklerini söylemesi de hatırda tutulursa, CDU ve SPD’nin Cuma günü koalisyon görüşmelerine başlaması bekleniyor.
GYSİ: MUHALEFET, MUHALEFET YAPABİLMELİ
SPD içindeki “Muhalefette kalarak 2017’de hükümeti hedeflemeliyiz” gibi muhalif seslere rağmen ülkeyi 2005-2009 döneminde olduğu gibi yeni bir 'büyük koalisyon' hükümetinin yönetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Fakat bu durum hiçbir dönemde olmadığı kadar meclisin rengini değiştirecek.
Yeni bir CDU/SPD hükümeti kurulursa mecliste muhalefet partileri olarak Sol Parti ve Yeşiller Partisi yer alacak. Böyle bir durumda meclisteki 503 sandalye hükümetin, 127 sandalye de muhalefetin olacak. Hükümetin muhalefet karşısında güçlü olmasının demokrasiye zarar vereceği şimdiden tartışma konusu oldu.
Bir başka tehlike ise hükümet partilerinin sürekli muhalefetin bütün soru önerilerini ve soruşturma komisyonu taleplerini ret edecek gücü elinde bulundurmaları. Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi, bu durumun yaşanmaması için yeni bir yasa teklifinde bulunacaklarını söyledi. Meclis çoğunluğuna bakılmadan, muhalefetin oy birliğiyle talep etmesi halinde soruşturma komisyonlarının kurulması gerektiğini belirten Gysi “Muhalefet, hükümetten yeşil ışık beklemeden sürekli muhalefet edebilmeli” dedi.