Almanya’daki Kürtler Kobanê için ayakta

Almanya’daki Kürtler Kobanê için ayakta

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarını protesto etmek için eylemlerini sürdürüyor. Stuttgart ve Münster’de Türk konsolosluğu önüne yürüyüş düzenlenirken, Freiburg’da ise belediyenin önündeki oturma eylemini sürdürüyor. Münih’te ise Kürdistanlılar Eyalet Parlamentosu’nda bir görüşme gerçekleştirdikten sonra ABD Konsolosluğu’na yürüdü.

STUTTGART

Stuttgart kentinde sabahın erken saatlerinden itibaren Kürdistanlılar çok sayıda eylem yapıyor. Saat 11:00’da nöbet eyleminin yapıldığı Scholoss Platz’da bir araya gelen Kürdistanlılar Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Yüzlerce Kürdistanlı attığı sloganlarla DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto etti, koalisyon güçlerini katliam girişimlerine sessiz kalmamaya çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan kitle, “Almanya’dan DAİŞ’e katılımlar son bulsun” pankartını taşıdı. Sık sık, “Katil Erdoğan”, “Türkiye besliyor, DAİŞ vuruyor”, “Kobanê DAİŞ’e mezar olacak”, “Biji berxwedana YPG, YPJ” sloganlarını attı.

Kürdistanlılar daha sonra Baden Würtemberg Eyalet Parlamentosu’na Kobanê ile ilgili dosya sundu.

MÜNSTER

Münster’de ise Kürdistanlılar Türk konsolosluğuna yürüdü. DAİŞ çetelerinin saldırılarının arttığının duyulması üzerine Kürdistanlılar sokaklara çıktı. Yürüyüşe katılan Kürdistanlılara Almanlar, demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve çok sayıda gençler de katıldı.

Münster Belediyesi’nin önünde toplanan yüzlerce Kürdistanlı, Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Kitle, Türk konsolosluğu önüne yürüdü. “Kobanê yalnız değildir”, “DAİŞ dünyayı öldürüyor durdur” yazılı pankart ve dövizleri taşıyan kitle oturma eylemi yaptı. Konsolosluk önünde yapılan konuşmalarda Türkiye’nin DAİŞ’e açıktan destek olduğunu, Türkiye’nin bunun hesabını ağır ödeyeceğini dile getirildi. Koalisyon devletlerinin bir an önce DAİŞ çetelerine karşı harekete geçmesi talep edildi.

Burada bir konuşma yapan Tahir Köçer ise, DAİŞ’e müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Müdahale edilmemesi durumunda büyük bir katliam yaşanabileceğini söyleyen Köçer, “Bu katliamın sorumlusu başta TC, ABD, AB ve diğer koalisyon üyesi ülkeler olacaktır” dedi. DAİŞ’in saldırıları sürdükçe, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların eylemde olacağını da sözlerine ekledi.

Bugün saat 15:00’da Münster Tren İstasyonu önünden Türk konsolosluğuna kadar yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı da yapıldı.

FREIBURG

Freiburg kentinde ise, belediye önünde oturma eylemi devam ediyor. Belediye başkanı Dieter Salamon eylemcilerin yanına gelerek, taleplerini dinledi. Salamon, kendinin de Kobanê’deki saldırılardan haberdar olduğunu ve insanlık dışı uygulamaları ile tanınan DAİŞ çetelerinin en başta Türkiye tarafından vurulması gerektiğini de ifade etti. ABD’nin de yer aldığı koalisyonun görevini tam yerine getirmediğini de dile getirdi.

Kürdistanlılar, Almanya Federal Meclisi Milletvekillerinin Kobanê’yi meclis gündemine taşıması için vekillerle görüşme ve Kobanê’ye acil tıbbi ilaç yardımında bulunulması gerektiğini de vurguladı.

Talepleri dinleyen Salamon, federal mecliste vekillerle Kobanê için görüşeceğini ve tıbbi malzeme yardımı için saat 16:15’te başlayacak belediye meclis toplantısında dile getireceğini vurguladı.

Kürdistanlılar belediyede oturumların sürdüğü esnada saat 17:00’da bir yürüyüş düzenleyecek.

OLDENBURG

Almanya’nın Oldenburg kentinde de saat 16:00’da Bahnhofvarplatz’da Kobanê ile dayanışma yürüyüşü düzenlenecek. Organizatörler, “Vicdan sahibiyim” diyen herkesi eyleme katılmaya çağırdı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde ise sabah saatlerinden itibaren Kürdistanlılar iki eylem gerçekleştirdi. Saat 08:30’da Bayern Bakanlar Kurulu’nun toplandığı bakanlığın önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları bakanlarla görüşme talebinde bulundu. Burada yapılan görüşmelerde durumun acilliğine dikkat çekildi ve Kobanê’ye insani yardım ile savunma güçlerinin desteklenmesi için gerekli malzemelerin gönderilmesi talep edildi.

Türkiye’nin DAİŞ’e yaptığı yardımlardan ve çeteleri desteklediği için uyarılması gerektiğini de belirten Kürdistanlılar, PKK yasağının kaldırılmasının da gündeme alınmasını istedi. Kürdistanlılar yarın da içişleri bakanlığına bir mektup verecek.

Kürdistanlılar ardından da ABD Konsolosluğu önüne yürüdü. Konsolosluk önünde eylem yapan kitle Kürt halkının taleplerini iletti. DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarına karşı acil müdahale edilmesi gerektiğini belirten Kürdistanlılar, ABD ve Avrupa ülkeleri DAİŞ’e karşı harekete geçene kadar her gün eylemde olacaklarının mesajını verdi.