Almanya’dan Türkiye’ye Libya 'uyarısı!"

Çavuşoğlu ile yapılan görüşmenin ardından konuşan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas “Libya’dan tüm yabancı birlikler ve paralı askerler çekilmeli” diyerek Türk devletinin bu ülkedeki çetelerini geri çekmesini istedi.

Almanya’nı başkenti Berlin’deki temasları sırasında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısına Libya’daki gelişmeler damgasını vurdu.

Türkiye’nin insan haklarına uyması ve AİHM kararlarının uygulanması gibi konuları görüştüklerini bildiren Maas, yabancı askerler ve paralı birliklerin Libya’dan çıkarılması gerektiğini belirterek dolaylı şekilde AKP-MHP iktidarına uyarılarda bulundu. Erdoğan rejiminin Libya’daki suçlarına şimdiye kadar sessiz kalan Almanya’dan böyle bir açıklamanın gelmesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl Libya’daki savaşa son verilmesi için yapılan Berlin Konferansı’na atıfta bulunan Maas, bu konferansta verilen taahhütlerin gereği olarak yabancı askerlerin Libya’yı terk etmesi gerektiğini bildirdi. Maas, Libya’da yapılacak seçimler için gerekli şartların hazırlanmasının ve barışın tesis edilmesinin buna bağlı olduğunu belirterek, isim vermeden Türk devletine uyarılarda bulundu.

ÇAVUŞOĞLU ÇETELERİN VARLIĞINA ‘DANIŞMANLIK’ DEDİ

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyeti de karıştırmamak gerekir diye düşünüyoruz” diyerek Türk devletinin Libya’daki çetelerine arka çıktı. Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçılar, paralı askerler var, bunların çekilmesi konusunda Almanya’ya ile hem fikir olduklarını öne süren Çavuşoğlu, diğer yandan da Libya’ya ile yaptıkları askeri anlaşmaların sürmesi konusunda da ısrarcı olduklarını ima etti.

Türk devletinin özellikle Suriye’de işgal ettiği bölgelerden toplayıp eğittiği çetelerin Libya’daki varlığını “iki ülke arasında yapılan askeri danışmanlık” olarak nitelendiren Çavuşoğlu devamla Maas’ın sözlerine şu yanıtı verdi: “İki egemen ülke arasında bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya’nın yararına değil ve iki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara müdahale edilmesi doğru bir yaklaşım olmaz.”

SİLAH TİCARETİNDE SÖZDE SINIRLAMA SÜRECEK

Basın toplantısının soru-cevap kısmında ise Maas’a "Almanya askeri alanda Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak mı?" sorusu yöneltildi. Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik olduğunu ve bunu hep vurguladıklarını belirten Maas, Almanya'nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikalar olduğunu ve bunların uygulanmaya devam edileceğini söyledi.

Maas’ın sözlerinin aksine Almanya’nın Türk devletiyle silah ticareti aksamadan sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Sol Parti’nin bir soru önerisine yanıt veren Merkel hükümeti, 2021 yılının ilk üç ayında Türkiye’ye toplam 8 milyon 975 bin Euro değerindeki silah ticaretine onay verildiğini bildirmiş, Alman yapımı MRA ve LRAT füzeleriyle donatılan Türk SİHA’larına verilen desteği de ‘devlet sırrı’ diyerek açıklamamıştı.