Amed, Batman ve İzmir'de 'kaybedilenler' soruldu

Amed, Batman ve İzmir'de kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde devlet güçlerince katledilen Tahir Elçi de anıldı.

AMED: İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” eyleminin 512’ncisi dernek binasında yapıldı. Eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı. 

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, “Bu coğrafya, birçok failli meçhulü gördü, birçok kaybı gördü. Bunlardan biri de Tahir Elçi’ydi. Tahir Elçi, faili meçhul bir şekilde katledildi. Tahir Elçi, kayıpların mücadelesinde ciddi anlamda emek vermiş, sahiplenmiş ve birçok davayı takip eden bir baro başkanımızdı” diye konuştu. 

MÜLDİR’İN HİKÂYESİ

İHD Şube Yöneticisi Ezgi Sıla Demir, 1 Ocak 1994 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen Ali Müldir’in hikâyesini anlattı. Olay tarihinde polislerin, Ali’nin evine giderek kendisini ve babası Pirmüz Müldir’i sorduklarını, babasının eve gelmesiyle, Ali’nin kardeşlerinin babalarına polisin Ali’yi sorduğunu aktaran Demir, o günden sonra Ali Müldir’den haber alınamadığını dile getirdi. 

Ailenin diğer çocuklarına zarar gelmemesi için yetkili makamlara şikayette bulunmadığını kaydeden Demir, Müldir ailesinin Ergenekonculara yönelik başlayan operasyon sonrası oğlunun akıbeti için 3 Şubat 2009’da Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduğunu belirtti. 

Şikayet sonrası yapılan soruşturmada, toplanan deliller ve tanık beyanlarının geçmişte yaşanan birçok kayıp vakasıyla örtüştüğünü, o dosyalardaki şüphelilerin bir kısmının tutuklandığını söyleyen Ezgi Sıla Demir, ancak bu dosyalarda uzun süredir hiçbir ilerlemenin kaydedilmediğini vurguladı.

Demir, Ali Müldir’in ise akıbetine ilişkin henüz bir bilgi edinilmediğini sözlerine ekledi.

BATMAN: Batman'da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 418'inci hafta eylemi için İHD şube binasında bir araya geldi. Eylemde, Sur'da devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin de fotoğrafı taşındı. 

İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, Tahir Elçi Cinayeti için yürütülen soruşturmada üç yıldır arpa boyu kadar yol alınmadığını belirterek, “3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar avukatlardan ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor" dedi.

İZMİR: İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri de eylemlerinin 458’inci haftasında yine Konak’ta bulunan Başbakanlık Binası önünde bir araya geldi. Eylemde, 1993 tarihine Bucak aşiretine mensup 20 korucuyla birlikte üsteğmen Ahmet Şentürk komutasındaki askerler ve 2 polis tarafından Siverek ilçesinde amcası Mehmet Taşkaya’nın evinden gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.

İHD adına açıklamayı okuyan Ahmet Çiçek, kayıplarda devletin sorumlu olduğuna vurgu yaparak, 1951 Siverek doğumlu Hüseyin Taşkaya’nın evli ve 4 çocuk babası olduğunu belirtti. 

Çiçek, Hüseyin Taşkaya ile ilgili şunları anlattı: “Operasyonu üsteğmen Ahmet Şentürk yönetiyordu. Emniyetten Kemal isimli biri de vardı. Taşkaya’yı almak için 30 araçlık bir konvoy gelmişti. Korucuların evdekilere saldırısı sonucu Hüseyin’in yengesi Zeliha Çınar’ın kolu kırıldı. Hüseyin’le birlikte amcasının kızı Hatun Taşkaya ve Ahmet Kalpar olmak üzere onlarca kişi gözaltına alındı. Hatun Taşkaya’yı götüren araç bir TIR’a çarptı. Hatun Taşkaya ile 3 korucu yaşamını yitirdi. Bu olayın hemen ardından Taşkaya ailesi Siverek’i terk etmek zorunda kaldı. Hüseyin’in kardeşi Aziz Taşkaya 15 gün sonra Siverek’e geldi,  Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat etti. Urfa Valisi Ziyaeddin Akbulut’a dilekçe verdi. Urfa emniyetine birkaç kez gitti, Her gittiğinde ‘git evine otur’ denildi. Bir gün Hüseyin’in 65 yaşındaki annesi Fatma Taşkaya Siverek Emniyetine gidip oğlunun akıbetini sordu. Emniyet Amiri ‘burayı terk edin, diğer oğullarını da al git, yoksa onlar da kayıp olur’ ve ‘bir daha gelmeyin’ dedi. Bunun üzerine anne Taşkaya, ‘peki kimlere gidelim’ diye sordu. ‘Sedat Bucak’ın evine gidin, Ahmet Kırvar’ın evine gidin’ diye cevapladı. ‘Peki siz necisiniz?’ dediğinde ise, sesini yükselten emniyet görevlisi ‘fazla konuşmayın. Burayı terk edin’ diye cevapladı. Kardeşi Aziz Taşkaya, Muhsin Melik ile birlikte dönemin Valisi Ziyaeddin Akbulut’un yanına gitti; ‘Sayın Valim, amcam kızı Hatun Taşkaya ile birlikte abim Hüseyin Taşkaya da gözaltına alındı. Dün trafik kazasında Hatun ile birlikte 3 korucu hayatı kaybetti. Cesetler ortada. Ancak abim Hüseyin yok’ dedi. Vali Akbulut ’yok böyle bir kaza maza, orada öyle bir kaza olmamış’ dedi.  

Aziz Taşkaya, olaydan iki ay sonra Milletvekilleri olan aşiret reisleri Ahmet Kırvar ve Sedat Bucak’ın evine gitti, ‘Bari cenazemizi verin’ dedi. Bucak; ‘biz kimseyi öldürmemişiz,  bizim ekip almış, fakat devlete teslim etmiş, bundan sonra haberimiz yoktur, devlet biliyor’, ‘hangi devlet’ diye sorunca ‘bizimle çalışanlar var, Hüseyin’i Urfa’dan sorun’ dedi. Taşkaya ailesi daha sonra birkaç kez daha Bucak’lara gitti. Sonuç yine değişmedi, aynı cevabı aldı. Taşkaya ailesinin ve İnsan Hakları Derneği’nin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Başvurmadık makam kalmadı. Kendisinden bir daha haber alınamadı. Tüm makamlar 42 yaşındaki iş adamı Hüseyin Taşkaya’nın gözaltına alındığını inkar etti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in ‘terör örgüt’üne yardım ettikleri iddiasıyla hedef gösterip kamuoyuna açıkladığı Kürt işadamlarının listesinde ‘Kaya İnşaat A.Ş’ sahibi olarak Hüseyin Taşkaya da bulunuyordu.”