Amed’de 1 Mayıs: Faşizmi dağıtacak güçteyiz!

Amed’deki 1 Mayıs mitinginde, barış anneleri seferberlik çağrısını yaparken, KESK adına yapılan açıklamada, “faşizmi dağıtacak güçteyiz” denildi. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, açlık grevlerine dikkat çekerek, “1 saniyemizin dahi önemi var artık” dedi.

KESK öncülüğünde 'Bu ülkeye barışı getireceğiz' sloganıyla İstasyon Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda kitleye seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, 'Seferberlik çağrısına cevap olunmalıdır. 1 saniyemizin dahi önemi var artık. Ya bu direnişe güç vereceğiz ya da faşizm gün be gün büyüyecektir. Faşizm direnişle geri gidecektir. Omuzlarımıza düşen görevin farkında olup harekete geçmeliyiz. Tecrit hukuk ve vicdan dışıdır' dedi.

Kamu Emekçileri Sendikası Federasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu ve Emek Demokrasi Platformu öncülüğünde “Bu ülkeye barışı getireceğiz” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na emekçilerin akını başladı.

İstasyon Meydanı’na çıkan tüm yollar polis barikatlarıyla kapatılırken, yoğun polis önleminin alınması dikkatlerden kaçmadı. Kutlamanın yapılacağı alana 'Biji yek’ê Gulanê', 'Barış ve emek için alanlardayız', 'Çocuğun çıkaramadığı ses ol', 'Amed barış en çok sana yakışır', 'Dilimiz onurumuzdur, dilimiz için alanlardayız' yazılı pankartlar asıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK, Türkiye Tabipler Odası (TTB), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 'Gazetecilik suç değildir', 'Çapemeniya azad bedeng namine', Bu ülkeye barışı getireceğiz' yazılı pankartlarla kortejler oluşturarak alana girdi.

Kortejde ayrıca Bağlar Jiyan Semt Pazarı’nda emek veren kadınlar da yer aldı. Kortejde yer alanlar sık sık 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Direne direne kazanacağız', 'Biji yek gulan' , 'Jin jiyan azadi' sloganlarla alana girdi.

BEYAZ TÜLBENTLİLER ENGEL TANIMADI

Beyaz tülbentleriyle alana girmeye çalışan anneler ve çok sayıda kadına tülbentlerini bırakmadan alana alınmayacağı kaydedildi. Kadınlar tülbentlerine el konulması halinde alana girmeyeceklerinin altını çizdi. Kadınlar ve anneler barikatlar ardından engellemeyi protesto etmek amacıyla oturma eylemine gerçekleştirdi. Yapılan oturma eyleminin ardından engeli aşan ‘Beyaz Tülbentliler’ alana 'Biji berxwedana zindanan', 'Biji berxwedana Leyla Güven', 'Faşist AKP hesap verecek' ve 'Direne direne kazanacağız' sloganlarıyla girdi.

ALANDA TEK SLOGAN: BIJÎ BERXWEDANA ZİNDANAN

Mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Barış Anneleri Meclisi, Petrol İş Sendikası, TMMOB, Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Amed Spor Direniş Grubu, Amed Belediyesi Eşbaşkanları, HDP İl-İlçe yöneticileri, çok sayıda emekçi ve kişi katıldı. Alanda bir an olsun zılgıt ve alkışlar dinmezken kitle sık sık 'Direne direne kazanacağız', 'Biji Berxwedana zindanan' sloganları susmadı. Son 3 aydır gerçekleşen mitinglerde olduğu gibi 1 Mayıs’ta da açlık grevine ilişkin atılan sloganlar polisin müziğin sesini yükseltmesiyle bastırılmaya çalışıldı.

Miting demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşunun ardından başladı. Saygı duruşunda kitle 'Biji berxwedanan zindanan' sloganını attı. Saygı duruşunun ardından kitleye ilk olarak 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Hasan Hayri Eroğlu seslendi. Eroğlu, sınırsız bir dünya içi, kıdem tazminatına sahip çıkmak için, adalet için, yaşam hakkı için ve güzel yarınlar için bugün daha fazla örgütlenmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

'SAVAŞI DEĞİL, BARIŞI SAVUNUYORUZ'

Tertip Komitesi adına konuşan Esra Adem Hal ise, geri adım atmayan, barış için bedel ödeyen emekçilerin gününü kutladı.

Hal, “Yaşadığımız coğrafya tarihsel bir süreçten geçiyor. Faşizm en barbar haliyle halkların karşısındadır. Kıdem tazminatının fona hibe edilmesine karşı dur demek için alanlardayız. Ölümü değil yaşamı , savaşı değil barışı, tutsaklığı değil özgürlüğü savunuyoruz. Barış isteyen analarımızı isteyen analarımızı selamlıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs yaşasın örgütlü mücadelemiz” dedi.

KESK Meclis Yürütme Komitesi (MYK) üyesi Gülistan Atasoy, hayatı var eden, üreten güzel günler için bugün alanlara akın ettiğini dile getirdi. Atasoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşçinin kıdem tazminatına göz koyanlara karşı bugün alanlardayız. İşçiler emekçiler ülkenin dört bir yanında meydandadır. Yazlık, kışlık, baharlık saraylar yapanlardan soracak hesabımız var. Ekonomik krizin faturasını fakire, kadına, emekçiye ödetmeye çalışanlara karşı alanlardayız. Kadınlar olarak emeğimiz, bedenimiz özgürleşinceye kadar alanlardan çekilmeyeceğiz.”

'TABUTLAR ÇIKARSA TOPLUMSAL BARIŞ ENGELLENİR'

Atasoy, “Bedenini açlığa yatıranların çığlığını duymazdan gelmelerini anlamak mümkün değildir” diyerek şunları ekledi: “Cezaevleri önünde evlatlarının yaşaması için nöbet tutanların feryadını duymamak barışın gelmesini engellemektir. Bu nedenle açlık grevlerinin ve ölüm oruçlarının geldiği aşama biz emekçileri de sorumluluk yüklemektedir. Tabutların çıkması halinde toplumsal barışın önü engellenecek ve travmaya neden olacaktır. 31 Mart’ta bir kez daha gördük ki bizler bir araya gelirsek engelleri aşarız. Geçmişimizde nasıl zincirleri kırdıysak bugün de faşizmi dağıtacak güçteyiz.”

'GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ'

Tabipler Odası EŞ Genel Başkanı Halis Yerlikaya ise, “Bizler siyasi gerekçelerle tutuklamaların olmadığı, kendi yasalarına uyduğu, açlık grevlerinin yaşanmadığı özgür bir memleket istiyoruz. Başta sağlık alanları olmak üzere şiddetin bir yöntem olmadığı bir ülke istiyoruz. Biz memleket istiyoruz diyenler ve mücadelesini verenler olarak yaşamı var edenleriz. Yalnız değiliz, çaresiz değiliz. Mücadele geleneğimizden biliyoruz. Bizler bu memleketin gerçek sahipleriyiz. Güzel günler göreceğiz yaşasın 1 Mayıs” diye kaydetti.

'KRİZİ YARATAN İKTİDARIN KENDİSİDİR'

TMMOB adına konuşan Doğan Hatun, “Bu ülkenin ne krizini, beka sorunu biz emekçiler yaratmadık. Bu sorunları ve krizi yaratanlar iktidarın kendisidir. Bu krizleri bizim üzerimizden yürütmelerine izin vermeyeceğiz” diye vurguladı.

'SEFERBERLİK BOYNUMUZUN BORCUDUR'

DİSK Genel İş adına konuşan Mehmet Salih Doğrul, şöyle konuştu: “Ülkede yaşanan krizin faturası biz emekçilere çıkarılıyor. 15 Temmuz darbe girişimi ardından emekçilerin tüm hakları gasp edildi. Ardından bu politikalar sürdürüldü. Demokrasi bizim ekmeğimizdir. Demokrasi olmazsa ekmeğimiz, aşımız olmaz. Şuan slogan atan anaların tek talebi evlatlarının talebinin duyulmasıdır. Dün anneler devam eden açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesi karşısında seferberlik ilan ettiler. Bu seferberlik boynumuzun borcudur. Sorumlulara sesleniyoruz; trajik bir son olmaması için bir an önce adım atılmalıdır”

'BARIŞ DİLİNDEN KORKTUKLARI İÇİN TECRİT UYGULADILAR'

Son olarak konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, emekçilerin 1 Mayıs’ını Newroz ruhuyla kutladığını ifade etti. Öztürk, “Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevleri Strasbourg’da, zindanlarda sürüyor” dedi.

Öztürk şöyle devam etti: “Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ağırlaştırılmasının ardından tek zihniyetin saldırıları ağırlaştırıldı. Bugün ekonomik kriz yaşanıyorsa, insanlar işlerinden ediliyorsa bu tekçi zihniyetin ürünüdür. Sayın Öcalan’ın özgürlük ve barışçıl sesinden korktukları için tecridi ağırlaştırdılar. Bugün ahlak ve vicdan çökmüştür. Gebze’deki anneler demokratik tepkisini dile getirdi diye bir polis tarafından itildi. Bu polisin zihniyeti değil iktidarın aşıladığı zihniyettir. Biz bugün sessiz kalırsak yarın bu zihniyet daha da güçlenecektir. Tecrit hukuk dışı ve vicdan dışıdır. Eylemdeki arkadaşlarımızın talebi olmayan bir talep değildir. Türkiye’nin kendi yasalarına uyması noktasında çağrıda bulunuyorlar.”

'TEK BİR SANİYENİN BİLE ÖNEMİ VAR'

Kürt halkının Öcalan’ı irade olarak kabul ettiğini dile getiren Öztürk, bu iradenin tecrit edilemeyeceğini söyledi. Tutsakların sesi olunması gerektiğini vurgulayan Berdan, anca bu şekilde direnişin zafere ulaşacağının altını çizdi. Berdan, “İnsan haklarını, barışı, özgürlüğü savunanlar bir gün dahi gecikmeden bu direnişe ses vermelidir. Annelerimiz bir açıklama yaptı. Tüm siyasi partilere, STK’lara, halklara seferberlik çağrısında bulundu. Bizlerde bunu bir görev olarak görüp seferberlik çağrısına cevap olunmalıdır. 1 saniyemizin dahi önemi var artık. Ya bu direnişe güç vereceğiz ya da faşizm gün be gün büyüyecektir. Faşizm direnişle geri gidecektir. Omuzlarımıza düşen görevin farkında olup harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

'VİCDANIMIZLA HALKIN İÇİNDE OLACAĞIZ'

KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Bu kayyım zihniyeti topraklarımızda talanı hayata geçirdi. Topraklarımızda binlerce işsiz insan bulunuyor. Emek verenler iktidar tarafından yok sayılıyor. Bizi her alandan silmeye çalışanlara inat mücadeleye etmeye devam edeceğiz. Onların kayyımcı zihniyetine karşı ahlakımızla, vicdanımızla halkımızın içinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Miting Sanatçı Şerzad’ın seslendirdiği şarılar eşliğinde çekilen halayların ardından ve açlık grevlerine ilişkin atılan sloganlar eşliğinde sona erdi.