Amed'de 16 sandığın taşınması kararı iptal edildi

İl Seçim Kurulu, Lice, Hani ve Dicle ilçe seçim kurullarının sandıkların taşınması-birleştirilmesi kararına yapılan itirazı kabul etti, alınan kararı kaldırdı. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Diyarbakır Valiliği ve İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nın, 'seçim güvenliği' iddiasıyla yaptığı başvuru üzerine yayınmadığı 590 sayılı kararında, kentin 7 ilçesinde 66 sandığın birleştirilmesi ve taşınmasına karar vermişti. YSK, aynı kararda taşınması ve birleştirilmesi yönündeki bazı talepleri ise reddetmişti. Bu kez jandarmanın 'seçim güvenliği' gerekçesiyle taşınması ve birleştirilmesi reddedilen sandıklara ilişkin Dicle, Hani ve Lice ilçe seçim kurularına yaptığı başvuru sonucunda, her 3 ilçede 16 sandığın daha taşınması ve birleştirilmesi yönünde karar verildi.

'TAM HUKUKSUZLUK!'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise ilçe seçim kurullarının aldığı kararın kaldırılması yönünde İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İtirazı değerlendirmek üzere toplanan İl Seçim Kurulu’nun 12 Haziran tarihli kararında, ilçe seçim kurullarının hukuka ve yasalara aykırı bir şekilde toplanarak 4 Haziran’da karar aldıkları belirtilerek, hiçbir yasal itiraz olmamasına rağmen ve hukuki imkansızlık olmasına rağmen yeniden karar oluşturulmanın YSK’nin istikrar kazanmış kararlarına ve seçim ile ilgili mevzuata aykırı olduğu kaydedildi. 

Kararda, sandıkların taşınması ve birleştirilmesi yönündeki kararların alınmasında YSK’nin yetkili olduğuna işaret edilerek, ilçe seçim kurullarının aldığı karar 'tam hukuksuzluk' olarak değerlendirildi. Kararın sonuç bölümünde, “İlçe seçim kurulunun yetkisinde olan 2972 sayılı kanunun ek-2 maddesi koşullarının da oluşmadığı, bu nedenle ilçe seçim kurulunun kararına yapılan itirazın yerinde olduğu anlaşıldığından alınan kararların tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılmasına” denildi.

TAŞINMAYACAKLAR

Dicle, Lice ve Hani ilçe seçim kurullarının taşınması ve birleştirilmesine karar verdiği ancak yapılan itiraz üzerine kaldırılan karar kapsamına giren sandıklar şöyle: Lice ilçesinde Zümrüt, Türeli, Kıyı, Yaprak, Çıralı, Baharlı ve Kıpçak; Hani ilçesinde Akçayurt, Kaladibi, Yukarıturalı ve Çukur; Dicle ilçesinde Gelincik, Değirmenli, Üzümlü, Göze Mezrası ve Bahri Boğazı.