Amed'de 'barış' ve 'çözüm' talepleri yükseliyor

HDP’nin Amed’de halay ve sloganlarla başlayan “Onurlu barış, demokratik çözüm” mitingi konuşmalarla sürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Onurlu Yaşam için Demokratik Çözüm” şiarı ile 5 Haziran Meydanı’nda başlayan mitingi katılımcıların yaptığı konuşmalarla sürüyor. Kitlenin “Barış” sloganları alanda yankılanırken, binler alanı doldurdu.

'TÜRKİYE ÇARESİZDİR'

Mitingde konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Trabzon’da Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelenlere yönelik ırkçı saldırıları kınadı.

Kürt halkının savaşa karşı olduğunu ve barışta ısrarcı olduğunu belirten Çiftyürek, şöyle konuştu: “Ortadoğu’da, Kürdistan’da yıllardır savaş devam ediyor. Bu savaş Kürt halkı ve Kürdistan halkı için büyük engeller çıkardı. Kerkük’e, Kobanê’ye, Şengal’e yönelik işgal politikaları sürüyor. Acımız, sevincimiz birdir. Amed’in, Qamişlo’nun, Rojava’nın başarısı bizimdir. Kürt meselesi artık, Kürdistan meselesine evrildi. Güney’de de, Rojava’da da burada da statü meselesidir. Bütün partilerimize çağrıda bulunuyoruz; Kürdistan ittifakıyla çözüm sürecini omuzlayalım. Türkiye çaresizdir, yeniden masaya dönecektir. Amed’de Kürdistan var dediler, Ankara’da yok dediler. Bu siyaset değil, siyasetsizliktir Biz Kürdüz, bütün halklar bizim kardeşimizdir.”

'BU CEPHE ÖZGÜRLÜĞÜN CEPHESİDİR'

Kitleyi selamlayarak konuşmasına başlayan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Suruç’ta ve 5 Haziran Meydanı’nda katledilenleri andı.

Şahin, son üç dört yıldır bu coğrafyanın kan, katliam ve gözyaşları ile öne çıktığını belirterek, şöyle devam etti: “En küçük hücrelerine kadar krizi yönetemiyorlar. Egemenler faşizmi yükselterek geliyorlar. Faşizm demek, savaş demek. Bakın bugün Hasankeyf yanıyor, Cudi yanıyor. Daha sen ne yapacaksın bu bombaları. ;Bu kadar maliyet, bu kadar masraf ezilenlerin haklarını bastırmak için kullanılacak. Savaş senin geleneğinde var. Krizleri yönetmiyorsun. Meydanları yasaklıyorsun, hapishaneleri dolduruyorsun. Bu cephe özgürlüğün cephesidir. Biz bu cepheyi geleceğe taşıyacağız. Mutlaka geleceği biz kazanacağız, mutlaka direnenler kazanacak, mutlaka barış ve demokrasi kazanacak.”

'DİZ ÇÖKMEDİK, BİAT ETMEDİK'

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Büyük bedeller ödedik” dedi ve şunları ekledi: “Ödemeye devam eden binlerce evlatlar var. Acıların yaşanmasını istemeyen ve cezaevlerinde olan canlarımız var. Başka evlatlar yaşamını yitirmesin diye hakikat mücadelesi yürütenlere selam olsun. Barış, demokrasi ve eşitlik istedi diye ezilen, hakları gasp edilen yoldaşlarımız merhaba. Savaş bitsin, barış gelsin diye bugün bu alandayız. KESK olarak yıllardır savaşa karşı barışı savunuyoruz. Bir hırka bir lokma anlayışı mücadele etmeye devam edeceğiz. Birlikte yaşam ve barış bugün en büyük talebimizdir. Binlerce arkadaşımız barışı savundukları ve demokrasi istedikleri için işlerinden oldular ama hiç birimiz diz çökmedik, biat etmedik. Biz emekçiler olarak demokratik anayasa istiyoruz ve bunun mücadelesini yürütmeyi sürdüreceğiz.”

Miting, Çarnewa Serhat’ın şarkılarıyla halat çeken kitlenin coşkusuyla devam etti.