Amed’de beyaz tülbentlilerden insan zinciri

Amed’de 1 Mayıs kutlamalarına katılan beyaz tülbetliler, açlık grevindeki siyasi tutsakların sesini duyurmak için insan zinciri oluşturdu. Alanda sık sık zindan direnişi lehine sloganlar atılıyor.

1 Mayıs eylemi, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır Tabip Odası ve TMMOB öncülüğünde gerçekleşti.

“Mutlu bir hayat filizlenecek” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda yapılan miting alanına KESK, DİSK ve TMMOB bağlı sendikalar, ayrı ayrı kortejler halinde geldi.

HDP, DTK, ESP, TKP ve CHP’li temsilcileri ve üyeleri de emekçilerle birlikte miting alanında yer alırken, Amedspor Direniş Taraftar Grubu da mitingdeki yerini aldı.

Valilik tarafından alınan yasaklama kararıyla beyaz tülbentli kadınların alana girişi uzun süre engellendi.

Polisle yaşanan tartışmalar sonucunda beyaz tülbentliler ile birlikte aynı gerekçeyle engellenen TMMOB üyesi emekçiler alana giriş yapmayı başardı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı, açlık grevinde olan siyasi tutsaklar ve diğer tüm aktivistlerin selamlandığı mitingde, sık sık

Miting alanından “Leyla Güven onurumuzdur” sloganıyla birlikte “Bijî yek gulan”, “Jin jiyan azadî” ve “Direne direne kazanacağız” atıldı

Cezaevlerinde açlık grevinde olan çocukları için yaptıkları açıklamalar engellenerek sürekli polis şiddetine maruz kalan anneler, beyaz tülbentleriyle birlikte zılgıtlar eşliğinde miting alanına giriş yaptı.

Ön saflarda yerini alan tutuklu anneleri, açlık grevlerine dikkat çekmek için el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Zincirde yer alan bir beyaz tülbetli, hükümeti tecride son vermeye çağırdı. Bu sırada annelerin etrafındaki kalabalık kitle, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” şeklinde slogan attı.

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Miting Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Hasan Hayri Eroğlu, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Günü’nü kutlayarak, “Adalet, yaşam hakkı, emeğin özgürlüğü için, çocuklarımız için, güzel yarınlar için, tüm ezilenlerin hakları için, bugün her zamankinden daha çok örgütlenmeye, mücadeleye, dayanışmaya ve birliğe ihtiyacımız var. Bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Miting Tertip Komitesi’nde yer alan kadınlar adına konuşan Esra Adem, anneleri selamladı. Adem, “Tarihten bir süreçten geçiyoruz. Faşizm en barbar şekilde halkların karşısında durmaktadır. Biz emekçiler faşizmi yeneceğiz. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil özgürlüğü savunuyoruz” ifadelerini kullandı.