Amed'de halk temel ihtiyaçlar bile karşılayamıyor

Havaların soğumasıyla birlikte giderlerine doğalgaz ve kömür masrafları da eklenen halk, derinleşen ekonomik krizde temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Amed'de pazarcılar ve esnaflar günü siftahsız kapatmaktan şikayetçi.

Hayat pahalılığı, işsizlik, zam paketleri, pandemi derken havaların soğumasıyla zarar gören seraların da etkisiyle artan pazar fiyatları halkın alım gücünü ağır bir şekilde etkiledi.

Pazarcılar ve esnaflar satış yapamamaktan yakınırken, alışverişe çıkan kent sakinleri fiyatlardaki artışlardan ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi.

Soğuyan havalar, zaruri bir ihtiyaç olan doğalgaz ve kömür masraflarını da halkın sırtına bindirdi.

‘FİYATLAR İKİYE KATLANDI’

Amed’in Yenişehir ilçesi Ofis Semti’nde kurulan pazarda, artan fiyatlar karşısında halkın alım gücünün azaldığını belirten pazarcılardan Ahmet Hasan İlan, sebze ve meyve fiyatlarının ikiye katlandığına dikkat çekti.

Satış yapamamaktan şikayetçi olan İlan, fiyatlardaki artışın bir nedeninin de kurdaki yükseliş olduğunu kaydetti.

‘HER GEÇEN GÜN ÖNCEKİ GÜNÜ ARATIR HALDE’

Ekonomik krizin gizlenemeyecek denli aleni olduğunu vurgulayan pazarcılardan Kadri Erol, her geçen günün bir önceki günü aratır hale geldiğini ifade etti.

Pazarı işaret eden Erol, “Çekin buraları, dinleyin pazarcıları. Ne esnafın ne de halkın yüzü gülüyor. Fakir daha da fakir, zengin ise daha da zengin olmaya devam ediyor. İnsanların alım gücü yok artık. Bunu herkes biliyor, herkes görüyor. Her şey apaçık ortada. Yorum yapmaya da gerek yok. Bakın işte pazara! Görünen köy kılavuz istemez. Artık bırakın geçen yılı, geçen her gün hatta geçen her bir saat ve dakika bir öncesini aratır hale geldi” diye konuştu.

‘PARAM YETMİYOR İŞTE, NE YAPAYIM?’

Pazara alışveriş için gelen Süphiye Akgül, “Pazardan eli dolu dönülen yılların üzerinden yeller geçti” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Akgül, sıraladığı temel ihtiyaç listesinin bir çoğunu alamayacağını ifade etti.

Havaların soğumasıyla artacak olan giderler karşısında en büyük temennisinin ekonomik krizin son bulması olduğunu belirten Akgül, hükümetin çözümsüzlüğüne ise anlam veremediğini dile getirdi.

Akgül, “Domates, biber, patates; elma ve mandalina almaya geldim ancak param yetmiyor. Param yetmiyor işte, ne yapalım. Daha önce 50 lira ile tüm ihtiyaçlarını alabiliyordunuz. Şimdi nerde? Bu para ile artık hiçbir şey gelmez. Aldığım bir maaş bile yok. Eşim ise diyaliz hastası. Yani diyeceğim o ki burada esnaf ile halkın durumu aynı” dedi.

‘FİYATLAR ÇOK YÜKSEK’

Hüsnü Ökmen de fiyat artışı nedeniyle satışların durduğuna dikkat çekerek, ekonomik krizden sorumlu tuttuğu hükümeti göreve çağırdı.

Ökmen, “Pazar fiyatları ikiye katlandı. Geçen yıla oranla fiyatlar çok yüksek. Bunun nedeni de elbette ki artan ve derinleşen ekonomik kriz. Sorun belli. Pazarcı olarak sorunun çözümü için hükümete sesleniyorum. Gerekli önlemler geliştirilmeli” ifadelerini kullandı.

‘SAVAŞ HARCAMALARI EKONOMİK KRİZİN NEDENİ’

Devletin savaş harcamalarının ekonomik krizin nedeni olduğunu vurgulayan alışverişe gelen İzzettin Çelik, pazar alanını işaret ederek, “Halkın durumu ortada" dedi. 

Çelik, şunları ekledi: "Herkes perişan halde. Çalıştığım iş alanında özelleştirilerek bitirildi. Ev kirası, çocukların eğitim masrafları, temel ihtiyaçların karşılanması çok zor artık. Durum anlayacağınız çok vahim. Zam da zam... Neye zam gelmiyor ki? Yıllar önce karşılığında poşetlerini doldurduğumuz 50 liranın değeri şimdilerde 5 lira.”