Amed’de hasta tutsaklar için eylem

Amed’de birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelerek hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği hasta ve infazları yakılan tutsaklar için bir açıklama organize etti.

Dernek öncülüğündeki açıklamaya bir çok sivil toplum örgütü ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri de katıldı.

78'liler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Barış, hasta tutsaklar ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutsakların durumuna dikkat çekti.

Barış, “Cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Bu doğru değil. Bizim haklarımız var. Bundan kaynaklı çocuklarımızın cenazelerinin cezaevlerinden çıkmasını istemiyoruz. Cezaevlerinden cenazelerin çıkması ne hukuki ne insani ne de vicdanidir" dedi.

30 yıldır cezaevinde kalan tutsakların infazlarının yakılmasının “kabul edilemez” olduğunu belirten Barış, şöyle konuştu: “Tamam, ceza verdiniz. Cezasını tamamlıyor ama yine de tahliye etmiyorsunuz. Bunun nedeni nedir? Yine hasta tutuklular için Adli Tıp Kurumu (ATK) 'cezaevinde kalamaz' diyor. Buna rağmen tahliye edilmiyorlar. Bu insanları infaz etmektir. Hiçbir insan ve toplum bunu kabul etmez. Çocuklarımızı ve gençlerimizi tutuyor, ihtiyarladıktan sonra bırakıyorsunuz. Ancak onların aileleri, yakınları en önemlisi umutları var.”