Amed'de siyasi tutsaklara işkence

Diyarbakır Hapishanesi'nde tutsaklar, şalvar giydikleri ve ayakta sayımı kabul etmediği için kampüs içerisinde sürgün ve işkenceye maruz kaldı.

Türkiye'deki hapishanelerde tutsaklara yönelik işkence ve sürgünler devam ediyor. Bu kez işkence ve sürgünlerin adresi Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü. Geçtiğimizde günlerde kampüs içerinde faaliyete geçen F Tipi 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli hapishanelere Adana Kürkçüler Hapishanesi'nden sürgün edilen PKK’li tutsak İnan Akın'a yönelik işkenceye dair haberler basına düşmüştü. Dün ise yine kampüs içerisinde tutsakların sürgünleri ve onlara yönelik işkenceler yaşandı. Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nden aynı kampüs içerisinde bulunan F Tipi'ne 60 tutsağın sürgün edildiği öğrenildi.

Tutsakların yakınlarının Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu’na (MED TUHAD-FED) başvuruları neticesinde yapılan görüşmelerde 60 tutsağın kampüs içerisinde sürgün edildiği bilgisi alındı.

ŞALVAR GİYDİĞİ İÇİN İŞKENCEYE UĞRADI

Sürgün sırasında ilk olarak Aziz Tufan isimli tutsağın gardiyanlar tarafından şalvarının çıkarılmasının istendiğini, Tufan'ın buna karşı geldiği için ise işkenceye maruz kaldığı bildirildi. İşkenceye uğrayan Tufan'ın "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" şeklinde slogan attığı da edinilen bilgiler arasında.

AYAKTA SAYIM DAYATMASI

1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde de dün 2 tutsağın arama ve ayakkabı çıkartma nedeniyle avukat görüşüne çıkmadığı öğrenildi.

Gardiyanlar tarafından hakaret ve küfürlere maruz kalan tutsakların tek kişilik hücrelere kapatıldıkları belirtildi. Tek kişilik odalara ise 8-9 kişilik gardiyanın içeriye girerek ayakta sayım dayattıkları da edinilen bilgiler arasında.

Yine 2 Nolu Yüksek Güvenlikli ayakta sayımı reddeden tutsakların eşyalarını alamadığı da verilmediği öğrenildi.

SÜRGÜN EDİLEN TUTSAKLAR

Kampüs içerisinde sürgün edilen tutsakların isimleri şöyle:

F Tipi 1 Nolu'ya; Uğur Boztaş, Emrah Durmaz, Kerim Avşar, Ümit Özkan, Haşim Kaya, Halis Tekin, Sadık Nakçi, Mehmet Acar, Aziz Tufan, Mustafa Argın, Ahmet Solmaz, Hüseyin Işık, Abdulhaluk Kaplan, Hêha Alğan, Nimetullah Cinkılıç ve Serhat Karagöz.

2 Nolu'ya; Musa Farisoğulları, Mehmet Arslan, Mehmet Demir, Hacı Zeytun, M. Şerif Demirtaş, Mazlum Demir, Sercan Gümüş, Engin Akhan, M. Hanifi Kanat, Barış Sümbül, Rıdvan Kaya, Hayati Üzman, Burhan Taş, Şaban Çelik, İhsan Uğur, Kervan Beyhan, Halil Güneş ve Serhat Kuşlu.