Amed direnişinin 10. gününde kameralara yansıyanlar

Amed’de belediyenin gasp edilmesine karşı on gündür direniş var. Her gün belediye karşısında toplanan kitle, hem tepkilerini hem de direnişteki kararlılıklarını ifade ediyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüksek bir oy oranı ile kazandığı Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine, 19 Ağustos tarihinde AKP-MHP gerici ittifakı tarafından kayyumlar atanarak işgal edilmişti.

Üç büyükşehir belediyesini işgal edildiği gece, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde eşzamanlı olarak onlarca kentte yaklaşık 500 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltılar halen de devam ediyor.

Bugün DBP Amed İl Eş Başkanı Garip Kandemir, HDP Amed eski İl Başkanı Mehmet Şerif Çamci, HDP Kayapınar Belediyesi encümeni İsmail Bardakçı ve SGDF üyesi Sedat Türlü gözaltına alındı.

İşgal edilen belediyeleri protesto etmek amacıyla sokaklara dökülen Kürtler Amed, Van ve Mardin de iradelerinin gasp edilmesine karşı direnişlerine devam ediyorlar.

Amed'de 10 gündür büyükşehir belediyesine 100 metrelik mesafede olan Lise Caddesi üzerinde toplanan kitle, gasp edilen belediyelerini alana kadar direnişlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

Her gün saat 11.00'da toplanan kitle, saatler 13.00'ı gösterdiğinde basın açıklaması yapıyor. HDP'li milletvekillerinin yanı sıra Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle beraber açıklamalar yapıyorlar.

10’uncu gün, Lise Caddesi'nde direniş alanına gelenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Yeşiller Sol Parti, Devrimci Parti, Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi genel başkanları ve HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katılım sağladı.

İki saatlik oturma eyleminin ardından, kitle basın açıklaması yaptı. Katılım sağlayan kurum ve parti temsilcilerinin hepsi birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların tümü kayyumlara tepkiyi ve HDP ve Kürt halkı ile dayanışmayı anlatıyordu. Açıklama bittikten sonra 10 dakika daha devam ettirilen oturma eyleminin ardından, kitleye "Akşam saat 20.00'da herkes ses ve gürültü eylemine destek versin" anonsu yapılarak eylem sona erdirildi.

Yaklaşan 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle de adil, demokratik ve onurlu barış temalı mesajların verildiği Lise Caddesi direniş alanındaki eylemler, önümüzdeki günlerde de devam edecek.