Amed Newrozu'ndan net mesaj: Abdullah Öcalan'a özgürlük!

Amed Newrozu, İmralı tecridine öfkeyle başladı, "Abdullah Öcalan'a özgürlük" mesajıyla tamamlandı.

“Her dem Newroz, her der azadî” şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newrozu’nun finali, Amed’in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi.

Her yıl 21 Mart’ta tarihi bir güne ev sahipliği yapan Amed Newrozu’na, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi damga vurdu.

POLİS ENGELİ TANINMADI

Bu talebini Newroz sahnesine kadar taşıyan kitleyi engellemek için meydana 5 metre yüksekliğinde tel örgü ve çift sıra bariyer kuran Diyarbakır Emniyeti, konuşlandırdığı polislerle zaman zaman provokasyon girişimlerinde bulundu. Telleri indiren gençler, Newroz’un başlangıcından bitişine kadar “Öcalan’a özgürlük” talepli sloganları attı.  

Tellere çıkan gençlere biber gazıyla saldıran polislere su şişeleriyle karşılık veren gençler, Diyarbakır Emniyeti’nin kafese aldığı ses sistemine müdahalesine rağmen sloganları bastıramadı.  

ABDULLAH ÖCALAN POSTERİ VE PKK BAYRAĞI

Emniyetin tüm abluka ve kuşatmalarına rağmen Newroz meydanında Abdullah Öcalan’ın posterleri dalgalandı. Bir grup genç, PKK bayraklarıyla Newroz meydanında “Bê Serok jiyan nabe” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi.   

Gün boyunca meydanda yankılanan sloganlar, siyasetçilerin de temel mesajı oldu. Abdullah Öcalan’dan 2 yıldır haber alınamama haline tepki gösteren siyasetçiler, İmralı’da görüşme önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Devlete ve iktidara tecridin sonlandırılması çağrısının yapıldığı Amed Newrozu’nda, demokratik çözüm için İmralı’yı işaret etti. 

Newroz programında son olarak sahne alan sanatçı Şerzad, depremde yaşamını yitirenlere adadığı şarkılar seslendirdi. Şerzad’ın ardından Newroz programı sona erdi. 

Newroz programının sona ermesinin ardından meydanı terk etmeyen gençler, polisin uygulamalarına tepkilerini sürdürdü.  

ETKİNLİK SONRASI YÜRÜYÜŞ, 100'Ü AŞKIN GÖZALTI

Sahneye çıkan polis müdürü, gençlere saldırı tehditlerinde bulundu. Çevik kuvvet polislerini şehre salan polis müdürü, meydanda yükselen “Bijî Serok Apo” sloganları atan gençlere saldırdı. Gençlerin Newroz sonrası yürüyüşü ve polisin saldırıları uzun süre devam etti. 

Öte yandan net sayı bilinmemekle birlikte 100’ü aşkın kişi çeşitli gerekçelerle gözaltına alındı.