Amsterdam’da 12 Mart darbesi konulu sergi
Amsterdam’da 12 Mart darbesi konulu sergi
Amsterdam’da 12 Mart darbesi konulu sergi
Hollanda’nın Amsterdam kentinde 12 Mart 1971 Darbesi ile ilgili bir fotoğraf sergisi ve panel düzenlendi. Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) lokalinde düzenlenen etkinliğe Gazeteci-Yazar Doğan Özgüden de konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliğin açılışını, HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı yaptı. Ayrancı, “Osmanlı’dan bu yana Türkiye tarihi darbeler tarihidir” dedi.
Ardından ise, 12 Mart 1971 Darbesi’nin öncesi ve sonrası sürecin ele alındığı ve İnfo Türk Vakfı tarafından hazırlanan bir belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminden sonra Gazeteci-Yazar Doğan Özgüden, darbe öncesi ve o günleri değerlendirdi. Mart ayının 12 Mart askeri Darbesi ve 31 Mart Kızıldere Katliamı ile Türkiye siyasal tarihinde acılı ve aynı zamanda yoğun mücadele ve direniş ayı olduunu söyledi.
12 Mart askeri darbesinin neden gençliği hedeflediğini de değerlendiren Özgüden, “Mahir Çayan ve arkadaşlarının cezaevinden kaçması ile birlikte orduda insan avı başladı” dedi.
Darbeden bir süre önce “Ordu gençlik el ele, milli cephede” sloganlarının atıldığını da belirten Özgüden, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) gençlik hareketini örgütlemede oynadığı role de dikkat çekti. Özellikle 60’lı yıllarda Türkiye’de hızlı gelişmelerin yaşandığını da vurgulayan Özgüden, sadece üniversite gençliğinin üzerinde durulduğunu da belirtti. Ancak, Anadolu, gecekondu ve Kürt gençliğinin gözardı edildiğini, bundan dolayı da TİP’in örgütlenmede zayıflama yaşadığını söyledi. Özgüden “TİP gelişim dinamiğini yakalayamadığından farkıl örgütlenmelere gidildi” dedi.
Ama devrimci gençliğin seçkin isimlerinin ilk siyasal pratiğini TİP bünyesinde yaşadığını da sözlerine ekledi. 1968’lerle birlikte devrimci-öğrenci avına başlandığını da vurgulayan Özgüden “O dönemde devrimci hareket liderleri arasında kenetlenme oldu” dedi. Gençlerin üniversitelerdeki eylemlerinin sadece eğitim şartlarının düzeltilmesi talebiyle gerçekleşmediğini, gençlin yeni bir sosyal yaşam için hayatlarını, özgürlüklerini ortaya koyduklarını da belirtti.
Kürt gençlerinin de Doğu Derimci Kültür Ocakları (DDKD) bünyesinde örgütlenmelerinin de bu zamana denk geldiğini söyleyen Özgüden ilan edilen sıkıyönetimi ise işçi ve gençliğe karşı ordunun tavrı olarak nitelendirdi.
1971 darbesinin üzerinden 42 yıl geçmesine rağmen, aynı şekilde devam ettiğini de sözlerine ekleyen Özgüden, 1980, 1990 ve 2000’li yıllardaki darbe ve baskıları da değerlendirdi. Ayrıca Avrupa’ya göç eden Türkiyelilerin durumlarına ilişkin de kısa bir değerlendirme yapan Özgüden Kürtlerin de Avrupa’da o dönemlerde örgütlenmeye başladığını hatırlattı.
Etkinlikte ayrıca, 12 Mart 1971 Askeri Darbesi’ni konu edinen bir fotoğraflar da sergilendi.