Ankara Katliamı davası olağanüstü ‘güvenlik’ altında başladı
Ankara Katliamı davası sanıkların yoğun “güvenlik” altında salona getirilmesiyle başladı. Aileler, “Bu önlemi Gar önünde alsaydınız biz burada olmazdık” diye tepki gösterdi.
Ankara Katliamı davası sanıkların yoğun “güvenlik” altında salona getirilmesiyle başladı. Aileler, “Bu önlemi Gar önünde alsaydınız biz burada olmazdık” diye tepki gösterdi.
AKP ile DAİŞ ortaklığıyla gerçekleştirilen bombalı saldırısı sonucu 100 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı davasının ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Yeterli büyüklükte salon bulunmadığı gerekçesiyle 10 ve 11’inci ağır ceza mahkemeleri birleştirilerek oluşturulan salonda duruşma başladı. Yargılamanın ilk aşaması 11 Kasım Cuma günü son bulacak.
Duruşmaya katliamda yakınlarını kaybeden ailelerin yanı sıra, Barış Mitingi’nin çağrıcısı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB yöneticileri de izledi. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile CHP’li bazı vekillerin de aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili davayı izliyor.
Duruşma öncesi sabah erken saatlerden itibaren Ankara Adliyesi ve Kızılay bölgesi polis ve TOMA’lar ile ablukaya alındı. Adliye binasına girmek isteyenler ayrıntılı bir şekilde arandıktan sonra içeriye alındı.
Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapıldığı ve devlet yetkililerinin de sanıklar arasında yer alması gerektiğini vurgulandı.
BU ‘ÖNLEMİ’ GAR ÖNÜNDE NİYE ALMADINIZ?
Sanıkların getirilmesi öncesi salona çok sayıda polis ve silahlı jandarma alındı. Sanıkların salona girmesiyle beraber aileler, “Biz sadece barış istedik, katiller” şeklinde tepki gösterdi.
Aileler ve avukatlar, salonda alınan “güvenlik” önlemine tepki gösterdi ve “Bu önlemi Gar önünde alsaydınız biz burada olmazdık” diye seslendi.
Avukatlar, sanıkların jandarma arkasına saklanmasına “sanıkların yüzlerini göremiyoruz, nasıl sorgulama yapacağız” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine jandarmalar sandalyelere oturtuldu.
TEKNİK HAZIRLIKLAR YAPILMAMIŞ
Duruşmaya başlanması için uzun süre teknik aksaklıklarla uğraşıldı. Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma saat 11.15 sıralarında başladı ve kimlik tespitine geçildi. Daha önceden duruşma salonunda hiçbir hazırlık yapılmadığı görüldü. “Hazırlık yeni mi aklınıza geldi” şeklinde mahkemeye tepki gösteren aileler arasından biri, “Daha iki salon arasındaki dengeyi sağlayamayan zihniyet bize adaleti nasıl sağlayacak” diye itiraz etti.
Mahkeme Başkanı Salfet Giray ise “Bu fiziki koşullar bizim tercihimiz değil” diye kendini savundu.
POLİS AİLELERE SATAŞTI
Öte yandan salonda bulunan polisler ailelere sataşmada bulundu. Ailelerin mahkemenin bir an önce başlaması için yaptığı itirazlara bir polis ‘’Şov yapıyorlar’’ diye yanıt verdi.
Daha sonra aileler, “Katiller dışarı sloganları” atmaya başladı ve söz konusu polis salondan çıkarıldı. Müşteki avukatlarından Murat Yılmaz, polisin isminin tutanağa geçirilmesi için talepte bulundu.
‘SEYİRCİ SİZSİNİZ’
Mahkeme Başkanı'nın duruşmaya teknik aksaklıklara rağmen başlama istemine ailelerin tepkileri sürdürdü. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı “Seyirciler her şeye müdahale ederse” sözü etmesi sonrası aileler, “Biz seyirci değiliz, seyirci sizsiniz” diye cevapladı.
DAİŞ AVUKATI: AİLELER DIŞARI ATILSIN
Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Daha sonra ayağa kalkan DAİŞ sanığı avukatlarından Orhan Şahin, “Nasıl polis memuru dışarı atıldıysa tepki gösteren aileler de dışarı atılsın” dedi. Tüm salon sanık avukatlarına tepki gösterdi. Bunun üzerine avukat Şahin, “Avukatız işimizi yapıyoruz” diye kendini savundu.
‘BU SANIKLARIN AVUKATLAĞINI YAPMAK İSTEMİYORUM’
Daha sonra CMK tarafından DAİŞ’çileri savunmak için atanan bir avukat, "Biz bu sanıkların avukatı olmak istemiyoruz, çekilmek istiyoruz. Baro bizim çekilme talebimizi kabul etmiyor" talebinde bulundu.