Ankara ve İstanbul'dan hasta tutsaklar için çağrı

Ankara ve İstanbul'daki açıklamalarda, ağır hasta tutsakların cezaevlerinde kalamayacağı belirtildi, "derhal serbest bırakılmalılar" mesajı verildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 372’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yavuz Selim Burgu ve Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hakan Gökcan’nın durumunu aktardı.
Burgu’nun çocukluğunda geçirdiği felç nedeniyle hayatını etkileyen rahatsızlıkları olduğunu belirten Turgut,  “Burgu, sol bacağını kullanamıyor. Sağ bacağında da Gonartoz ve asteoartrit gibi hayatını  etkileyen rahatsızlık bulunmakta ve ancak iki koltuk değneği ile yürüyebilmektedir. Sol kulağında yüzde 95 oranında işitme kaybı var ve duymuyor. Burgu aynı zamanda ileri derece böbrek hastasıdır" dedi.
Burgu’nun yaşamını hapishanede devam ettiremeyecek durumda olduğunu ifade eden Turgut, “Burgu, Ceza İnfaz Kanunda bulunan engelli mahkumların koşullu salıverilmelerine 3 yıl kala denetimli serbestlik hakkından yararlanmak için ‘sürekli ibareli’ yüzde 54 engelli olduğunu gösterir raporla İnfaz Hakimliğine başvuru yapmış ve kanunen 13 Kasım 2020’de serbest kalması gerektiğini belirtmiş ancak bu talebi ‘Cezaevinde yaşamını devam ettirebilir’ raporu  ile reddedilmiştir” diye konuştu.
Diğer hasta tutsak Hakan Gökcan’nın da 2014 yılında işyerinde elektrik akımına kapıldığını ve sağ kolunu dirsekten eline kadar kaybettiğini anlatan Turgut, şunları söyledi: “Yollamış olduğu raporda bütün bu rahatsızlığından kaynaklı olarak yüzde 46 engelli olduğu yazılıyor. Ancak Gökcan da denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmıyor.”


İSTANBUL


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği “F Oturumu” eyleminin 500’üncüsünü Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Meydanı’nda gerçekleştirmek istedi. Açıklama, Valilik tarafından yapılan duyuruyla salgın bahanesiyle yasaklandı. Komisyon üyeleri bunun üzerine dernek binası önünde bir araya geldi. “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” ve “Hasta tutsakların sesi olmaya devam edeceğiz” pankartları açılırken, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” ve “Sağlık haktır engellenemez” sloganları atıldı. Basın metnini komisyon üyesi Hatice Onaran okudu.
Aile, avukat ve insan hakları savunucularının tüm girişimlerine rağmen, Mehmet Canpolat, Ramazan Beyazpirinççi, Celal Şeker, Koçer Özdal, Sabri Kaya, Mehmet Ali Çelebi adlı tutsakların vefatlarına  saatler kala tahliye kararları verildiğini söyleyen Onaran, tutsakların veda haklarının engellendiğine vurgu yaptı.  
Onaran, "Ağır hasta mahpusları serbest bırakın” diye seslendi.