Antep ekonomisinde Suriye sıkıntısı!

Antep ekonomisinde Suriye sıkıntısı!

Türkiye’nin şiddet olaylarını körüklediði Suriye’nin yüzde 30 gümrük vergisi uygulaması, Avrupa’nın dolar ambargosu nedeniyle para transferini durdurması, bankalarda güven bunalımı, Suriye konsolosluðunun kapanması Antep ekonomisini zorlamaya başladı.

Antep Ýhracatçılar Birliði, Ekonomi Bakanlıðı’nın talebi üzerine, üyelerine birer resmi yazı göndererek Suriye’de resmi olarak alacaðı bulunan firmaların isimlerini ve alacak miktarlarını belirliyor. Antep ve Kilis’te çok sayıda firma Suriye ile ticaret yapıyor, ancak çekleri ödenmiyor. Bankalar yolu ile para transferleri yapamayan firmalar zor durumda kalıyor.

Firmalar, Suriye’de fabrikası olanların kapatıp Türkiye’ye döndüðünü belirtiyor. Yetkililere göre, Suriye’de devlet ve muhalif güçleri yanı sıra şimdi eşkıya türedi ve bu gruplar ev ve işyeri soyuyor, hatta fidye için adam kaçırmalar yaşanıyor.

Suriye ile 30 yıldan fazla zamandır ticaret yapan Antep Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkanı, Halı Kilim ve Jüt Ýpliði Sanayicileri Derneði Başkanı Mustafa Güvenç, Suriye’nin Ortadoðu’ya açılan önemli ticari bir kapı olduðuna dikkat çekti. Güvenç, Suriye’de fabrika açan yatırım yapan, Suriye’de ithalat ve ihracat yapanların maðdur olduklarını belirterek, karşılıklı uygulanan ambargolar nedeniyle Suriye’ye sınır tüm şehirlerin ekonomisinin büyük oranda olumsuz etkilendiklerine dikkat çekti. Güvenç, Ýran’a çalışan işadamlarının bile olumsuz etkilendiðini belirtti.

ANF NEWS AGENCY