Antep'te 'KCK Davası'nın duruşması başladı

Antep’te 26’sı tutuklu 61 kişinin yargılandığı KCK davasının duruşması başladı.

Antep'teki Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Kürdistan Topluluklar Birliği / Komaleyan Civaka Kurdistan Türkiye Masası (KCK/TM) şehir yapılanması” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 Kasım 2019 tarihinde birçok adrese eş zamanlı baskın düzenlenmiş ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticilerinin de bulunduğu 57 Kürt siyasetçi gözaltına alınmıştı. Siyasi soykırım operasyonları sonrasında 35 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklanmıştı. 9 kişi görülen ara duruşmalarda serbest bırakıldı.

Antep'teki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26’sı tutuklu 61 siyasetçi hakkında açılan davanın ilk duruşması görülmeye başladı. Duruşmaya HDP milletvekilleri Fatma Kurtalan, Ömer Öcalan, Mehmet Rüştü Tiryaki ile Mahmut Toğrul, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, barış anneleri, yargılananların aileleri katıldı. Duruşma salonuna salgın gerekçesiyle sınırlı sayıda kişi alındı.

Yargılanan tutuksuz 30 siyasetçi avukatlarıyla duruşmaya katıldı. Yine tutuklu yargılanan 26 kişi ise Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya katıldı.

Söz alan dosya avukatları, müvekkillerinin duruşma salonuna getirilmemesine tepki göstererek, adil yargılama talebinin ihlal edildiğini söyledi. Avukatlar siyasetçilerin beraat etmesini talep etti.

HDP, davaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, HDP’nin davaya müdahillik talebini “suçtan zarar görmedi” gerekçesiyle reddetti. Duruşma verilen aranın ardından devam edecek.

'BİZ OLMAZSA OLMAZ BİR PARTİYİZ'

HDP’li vekiller, duruşmaya verilen ara sırasında kısa bir açıklama yaptı. Burada konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, bir yıldan fazladır siyasetçilerin haksız yere cezaevinde tutuklu bulunduğunu, salgın sürecinde hayati riskle karşı karşıya bırakıldıklarını belirtti.

Toğrul, şunları söyledi:

“Meclisin üçüncü büyük partisi hadsiz bir savcı tarafından ‘sözde parti’ olarak tabir ediliyor. Biz burada söylüyoruz. Savcı görse de göremese de biz Meclis’in en etkili partisiyiz. Olmazsa olmaz bir siyasi partiyiz. Bunu bileceksiniz. Yapılan yargılama siyasi tasfiyenin Antep uygulamasıdır. Yargı ve kolluğu üzerimizde bir sopa olarak kullanarak bizi dizayn etmeye çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Kapımıza kilit vurmaya çalıştılar. Ama direniyoruz. Bize bu zulmü reva görenler 3 partiye bölündüler” dedi.

Hükümetin “yargıda reform” açıklamalarına işaret eden Toğrul, “Adalet Bakanına sesleniyorum. Yargı reformu görmek istiyorsa Antep’te yürütülen şu dosyaya baksın. O zaman bakalım yargı reformu neymiş. Reform diyorlar ama bir taraftan operasyonlar, siyasiler, gazeteciler serbest bırakılmıyor. Amasız fakatsız arkadaşlarımız bu uyduruk dosyadan derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısı yaptı.

YARGILANANLARIN İSİMLERİ

Dosya kapsamında yargılanan siyasetçiler şunlar:

“DBP önceki dönem il eşbaşkanları Fadile Dikici ve Abdullah İnce, HDP önceki dönem il eşbaşkanı Müslüm Kılıç, DBP önceki dönem Şehitkamil ilçe eşbaşkanı Selman Tutumlu, HDP önceki dönem Şahinbey ilçe eşbaşkanı Mehmet Özkan, BDP Şehitkamil İlçe eşbaşkanı Tahir Altuğ, HDP Şahinbey eski eşbaşkanı İsmail Berkpınar, HDP önceki dönem Şehitkamil ilçe eşbaşkanı Bircan Demir, barış annesi Durri Kaygusuz, HDP PM üyesi Ömer Faruk Koç, Güler Erat, Fatma Lebe, KHK ile kapatılan Kurdî Der yöneticisi Mehmet Zeki Demir, HDP Şahinbey İlçe yöneticisi Şükrullah Özalan, DBP eski İlçe yöneticisi Nafi Demir, HDP İl Saymanı Kasım Şan, DBP eski yöneticileri Emin Kavak ile Ahmet İlbaş, HDP İl Örgütü yöneticisi Mustafa Tuç, HDP çalışanı Şefik Sondu, Mehmet Çiftçi, Nesime Çınar, Hasret Ergin, Habat Gengeç, Mehmet Emin Gümüştekin, Müslüm Şahinsoy, Serhat Yıldırım, Süleyman Yağız, Diyar Bayram, Halil Kılıç, Cumali Taşçı, üniversite öğrencisi Ramazan Kuas, Azime Bali, Müslüm Özkan ve Çengiz Tunç, Servet Bayram, Mahmut Aycan, Şahin Demir, Ali Yıldız, Mehmet Karayılan, Sultan Bayındır, Hamza Bayındır, Faik Dursun, Guli Yaman, Mehmet Şahin, Nuray Göktepe, Bedran Fermanoğlu, Sedıka Yaman, Mustafa Yücel, Bekir Emlik, Hatice Küçüker, İbrahim Kaya, Sultan Özalp, Abdurahman Yalın, Avukat Ahmet Hartavi, Azad İder, Diyar Beçet, Erol Daşdelen, Hasret Ergin, Hüseyin Kılıç, Ömer Gümüştekin ve Merve Öztep."