AP’de tecrit ve açlık grevlerine dair basın toplantısı

AP’de düzenlenen basın toplantısında konuşan parlamenterler Öcalan’a yönelik tecridin savaşa yol açtığına dikkat çekerken, cezaevlerindeki grevlere karşı duyarlı olunmasını istediler.

Avrupa Parlamentosu’ndaki basın toplantısı Kürt Dostluk Grubu Başkanı sol milletvekili Marie-Christine Vergiat, Kıbrıslı parlamenter Takis Hadjigeorgiou ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı ve İzmir eski milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı.

ÖCALAN’A KARŞI TECRİDE VE AÇLIK GREVLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

AP binasındaki basın toplantısında konuşan Marie-Christine Vergiat ve Takis Hadjigeorgiou, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı birçok cezaevi ile Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da düzenlenen açlık grevleri hakkında bilgi verdi.

Basın toplantısında HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna dikkat çeken parlamenterler, Demirtaş ve diğer tüm seçilmişlerin durumuna karşı duyarlı olunması istendi.

Leyla Güven’in sağlık sorunlarına rağmen açlık grevi başlattığı ve bu grevlerin hem Kürdistan hem de Avrupa’da devam ettiği kaydedilen toplantıda, AP’nin yaşananlarla daha fazla alakadar olması gerektiği vurgulandı.

Parlamenterler, açlık grevlerinin Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecritin sonucu olduğuna ve barışın sağlanması için tecrit yerine diyalog yolunun seçilmesini istediler.

KÜRKÇÜ KEYFİ OLARAK TERÖRİZMLE SUÇLANILIYOR

HDP Onursal Başkanı ve eski İzmir Milletveliki Ertuğrul Kürkçü de, Türk hükümetinin Kürt halkına ve temsilcilerine yönelik sert tutumuna dikkat çekti. Erdoğan’ın Rojava’ya saldırı yönündeki açıklamalarına değinen Kürkçü, Türk hükümetinin keyfi bir biçimde ‘terörizm’ suçlaması getirdiğine işaret etti.

Türkiye’de şu anda yüz binlerce kişinin keyfi bir biçimde ‘terörizmle’ suçlandığına değinen Kürkçü, düşünceyi ifadenin bunun için yeterli olduğunun altını çizdi. Cezaevlerindeki ve destek amaçlı halkın yaptığı açlık grevlerine değinen Kürkçü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecritin sonlandırılmasının istendiğini dile getirdi.

Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 35’inci günündeki açlık grevini hatırlatan Ertuğrul Kürkçü, Güven’in iki yılı aşkın bir süredir kendisinden haber alınamayan Öcalan’a yönelik tecrite karşı bedenini açlığa yatırdığını belirtti. Kürkçü, Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararı sonrasında acilen hapis cezası verildiğini kaydetti.