AP siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi

Avrupa Parlamentosu aldığı bir kararla Türkiye’de tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brüksel’de temaslarda bulunduğu sıralarda, Türkiye’deki siyasi tutsaklara ilişkin bir karar aldı.

Kararda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümleri kapsamında derhal koşulsuz serbest bırakılması, diğer eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'a yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi istendi. 

Kararda, “AP, AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu ısrarla hatırlatır ve bu da Türk yetkililerin Demirtaş'ı derhal serbest bırakması anlamına gelmektedir. Bunu yapmadığı süre boyunca Türkiye'nin hem AİHM hem de kendi iç hukukunu ihlal etmekte olduğunu hatırlatır” denildi.

Demirtaş’a yönelik hukuksuzluğu “zalimane siyasi bir cezalandırma” olarak tanımlayan Avrupa Parlamentosu, “AP, Türk yargısının ve yetkililerinin AİHM kararlarını önemsemeyen tutumları karşısında derin endişe duymaktadır” diye belirtti.

Türkiye'yi “hukuka tam uyumlu şekilde hareket etme, hukukun üstünlüğünü, temel hakları, demokrasiyi ve azınlık haklarını güçlendirme çağrısı” yapan AP, Osman Kavala’nın da AİHM kararları çerçevesinde serbest bırakılmasını istedi.

Kararda ayrıca şunlar belirtildi: “Türkiye'deki medya özgürlüğü durumu da AP için yüksek derecede endişe kaynağıdır. Türkiye'ye gazetecilerin güvenliğini sağlama konusunda gerekli adımları atma çağrısı yapar. Ayrıca gazetecilere, medya profesyonellerine, karşı da siyasi saiklerle açılmış davaların son bulması için çağrı yapar. Sosyal medya hesaplarının, linklerin kapattırılması, sansürlenmesi gibi uygulamaların da son bulmasını ister."