Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye vatandaşları için vizelerin kaldırılmasına dair 72 maddelik koşulun Ankara tarafından yerine getirilmesi hususunun, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Avrupa arasında gerilim sebebi olması sebebiyle, konuyu bu akşam genel kurulda tartışma kararı aldı.
''Vize uygulamasının serbestleşmesi amacıyla yol haritasında yapılması zorunlu olanlar ve Türkiye tarafından yerine getirilenler'' başlığı ile acil gündem konuları kapsamında ele alınacak tartışmada, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Komisyon yetkilileri de hazır bulunacak.
ERDOĞAN'IN RESTİ İŞE YARAMADI!
Özellikle Erdoğan'nın başta ''Anti terör yasası''nın temel insan hakları prensiplerine uygun hale getirilmesini talep eden AB'ye rest çeken açıklamalarından sonra, AP grup başkanları 72 maddenin yerine getirilmemesi durumunda kendilerinin de Ankara ile varılan sözleşmeyi onaylamayacakları sinyalini verdiler.
Sosyalist Grup lideri Gianni Pittella, dünkü basın toplantısında, “Erdoğan'ın tehdit ve şantajlarını kabul etmiyoruz" dedi.
Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise, “Bütün siyasi gruplar aynı çizgide. 72 kriterin tamamlandığına dair kesin bir kanıt olmadan Avrupa Komisyonu'nun tavsiye kararını gündeme dahi almayacağız" dedi. Eski Belçika Başbakanı olan Verhofstadt; ''Ayrıca divan bu konuda Komisyon’dan tam güvence isteyerek, tüm kriterlerin yerine getirildiğine dair komisyondan yazılı garanti istedi" ifadesini kullandı.
'TÜRKİYE KRİTERLERİ YERİNE GETİRMELİ'
AP'de dün yapılan basın toplantılarında bütün siyasi gruplar, “kriterler tamamlanmadan vize serbestisini onaylayan oylama yapılmayacak” görüşünde hemfikir olduklarını açıkladı. Avrupa Parlamentosu grup liderleri ve AP Başkanı Martin Schulz’dan oluşan AP Başkanlık Divanı, Pazartesi akşamı mülteciler meselesi ve göç politikalarını, Türkiye ile yapılan anlaşma sonrasında görüşülen vize serbestisi konusunda yapıcı rol oynama fakat bunun için Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğinde mutabık kalmışlardı.
Türkiye’nin yerine getirmesi gereken kriterlerden biri de özellikle AKP hükümetini yakından ilgilendiren, yolsuzluklarla ilgi şeffaflaşma yasası. "Yolsuzlukla mücadelede 'AB standardı' olmalı ve GRECO’ya uyumlu hale getirilmeli'' maddesi de Ankara'dan bekleniyor. AP'nin bu tavrı vize serbestisinin onaylanması için başta Kürt siyasetçi ve seçilmişlerine olmak üzere Türkiye'deki muhalif seslere karşı "cadı avı" aracına dönüşen ''terörle mücadele kanunu'nun değişmesi gerektiği anlamına geliyor.
HDP'YE DESTEK
AP grup başkanları, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için başlatılan süreci de kabul edilemez buluyor.
ANF'nin sorularını cevaplayan Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt; ''HDP'nin muhatap alanı siyaset alanıdır, yoksa adli tahkikatlara maruz kalması ve dokunulmazlıklarla muhatap olması değil'' dedi.
Sosyalist Grup Lideri Gianni Pittella ise HDP'nin başta kürt meselesinin çözümünde olmak üzere çok önemli bir parti ve muhatap olduğunu ve bunu önemsediklerini söyledi.
AP Yeşiller Grubu Eş başkanı Rebeca Harms ise ''HDP'lilerin dokululmazlıklarının kaldırılması bizler için asla kabul edilemez ve AB'nin bütün kurumları ile HDP'yi sahiplenmesi gerek'' beyanında bulundu.