AP Yeşiller grubu milletvekilinden Öcalan’ın özgürlüğü çağrısı

AP Yeşiller Grubu Milletvekili Jean Lambert, 20 yıla yakın bir süredir haksız yere esir tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı ve Londra Merkezli Kürt Araştırmalar Merkezi yetkilisi Ali Gül Özbek’in Avrupa Parlamentosu’ndaki görüşmeleri gün boyunca devam etti. Koç ve Özbek, AP Yeşiller Grubu üyesi İngiliz Milletvekili Jean Lambert ile de bir görüşme yaptı.

Görüşmede siyasal gelişmelere ilişkin bilgilendirmede bulunan Koç, Türkiye, Suriye, ırak ve İran’da yaşanan durumu değerlendirdi. Koç, AP milletvekilini Rojava’yı ziyaret etmeye davet etti.

Kürt Araştırmalar Merkezi’nden Ali Gül Özbek ise Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere dikkat çekerek, Türk devletinin hukuksuz ve anti demokratik yaklaşımlarına karşı AP’nin çalışma yürütmesinin önemine vurgu yaptı.

‘KÜRT HALKININ HAKLI DAVASINI UZUN YILLARDIR DESTEKLİYORUM’

Lambert ise, uzun yıllardır Kürt halkının haklı davasını desteklediğini, geçmişte Kürdistan’ı defalarca ziyaret ettiğini söyledi. Özellikle Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri büyük bir kaygı ile izlediklerini de dile getiren Lambert, “Demokrasi, barış ve özgürlükler için mücadele eden Kürtler ve liderleri Öcalan ile eşit koşullarda yeniden müzakere başlatılması gerekiyor. 20 yıla yakın bir süredir haksız yere esir tutulan Öcalan’ın da derhal serbest bırakılması gerekiyor” dedi.

Toplantı sonrası ANF kameralarına konuşan Lambert, Öcalan’ın demokrasi, barış ve özgürlüklerin yerleşmesi ve gelişmesi açısından vaz geçilmez olduğunu söyledi. Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması ile birlikte barış müzakerelerinde kilit rol oynayacağını da Lambert sözlerine ekledi.