AP'li vekiller: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü demokratik çözümün yoludur

Strasbourg’da düzenlenen etkinlikte bir araya gelen Avrupa Parlementosu parlementerleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt sorununun demokratik çözümünün yolu olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu parlamenterlerinden oluşan bir grup, DEM Parti Avrupa Konseyi Temsilciliği ve Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. Grupta AP Yeşiller Grubu – Avrupa Özgür İttifakı’ndan ve aynı zamanda parlamentodaki Kürt Dostluk Grubu’ndan François Alfonsi, Avrupa Parlamentosu Sol Grup’tan İsveç milletvekili Malin Björn, Yeşiller Grubu – Avrupa Özgür İttifakı’ndan Bask milletvekili Jordi Sole’nin yanı sıra La France insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) milletvekili Emmanuel Fernandes, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Hişyar Özsoy ile birlikte büro çalışanları ve sekreterya grubu yer aldı. 

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte kurum adına ilk olarak Helena Dersim söz aldı. Kurdistan’daki saldırılar ve Kürt halkının gündemini aktaran Helena Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 10 Ekim 2023 tarihinde dünyanın bir çok yerinde başlatılan hamle hakkında da bilgilendirmede bulundu. 

DEM Parti Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması konusunda Kürt halkının dostlarına ve Avrupalı milletvekillerinin yapacakları bir çok şey olduğunu ifade etti. Yağızay CPT’nin son Türkiye ziyaretinde İmralı’yı ziyaret etmediğinin ortaya çıktığını, demokrasi ve insan haklarının temsilciliğini yaptığını iddia eden Avrupa Konseyi’ne bağlı bir kurumun İmralı'ya gitmemesinin tartışmalı olduğunu ve Kürt halkının bunu kabul etmeyeceğini belirtti. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 30 ayı geçen bir süredir haber alınamadığının altını çizen Faik Yağızay Avrupa kurumlarının görevlerini yerine getirmediğini ifade etti. 

Etkinliğe katılan parlamenterler ise yaptıkları konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik çözümünün iradesi olduğuna dikkat çektiler. Barışçıl ve demokratik çözüm bir için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün mutlaka sağlanması gerektiğini vurgulayan parlamenterler Kürt halkının verdiği mücadelenin yanında olduklarını belirttiler.