Arslan: CHP açlık grevleriyle ilgili rol almalı

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, CHP ve aydınların açlık grevcilerinin talepleri için rol alması gerektiğini belirtti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, partisinin il eşbaşkanlarıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il binasında bir araya geldi. 

Arslan, Seçimler, Türkiye halkları nezdinde demokratikleşme ve normalleşmenin yaşanması için siyasi partilere önemli bir mesaj vermiştir" dedi.

'TECRİT KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR'

"Türkiye artık kriz zili vermektedir. Hem ekonomik, toplumsal ve kriz yaşanıyor" vurgusunda bulunan Arslan, "Kriz, tecrit politikasıyla paralel geliştirildi. Krizlerin ve sorunların demokratik yollarla çözülmesi konusunda tecridin kaldırılması gerekir” diye konuştu. Tecridin yaratmış olduğu bu sürecin ekonomi, siyasi ve toplumsal krizlere neden olduğunu ifade eden Arslan, “Tecridi kabul etmiyoruz” diye ekledi.

İmralı tecridine karşı devam eden açlık grevlerine dikkat çeken Arslan, "Bu açlık grevleri, son noktaya gelmiştir. Kürt çocukları, kanunlar uygulansın diye canları ölüme yatırmışlar. Açlık grevcilerin başka ayrıcalıklı bir talebi yoktur. Bu talep hukuki, demokratik ve meşru bir taleptir. Bunun görmemek, duymamak ve gereğini yapmamak, suç işlemektir" diye konuştu.

Kürtlerin kendileri yönetme talepleri ve iradesinin sandığa yansıdığını dile getiren Arslan, AKP'ye "Kürtler ve halklar ile inatlaşmamalıdır” uyarısında bulundu.

'CHP ROL ALMALI'

CHP ve Saadet Partisi’nin açlık grevlerine gözlerini kapattığını belirten Arslan, “Öcalan’ın ideolojisi beğenir ya da beğenmezler. Yasalar kişiye göre uygulanmıyor. Sorumlu olan tüm kesimler tecridin sonlanması için taleplerini yerine getirmelidir. Bu talep, tüm Türkiye ve Kürtlerin talebidir. Sadece Öcalan’a değil Türkiye’nin tamamına uygulanıyor. Türkiye’de normalleşme olması için tecridin sonlanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

Açlık grevcilerinin taleplerine dönük CHP’nin rol alması gerektiğini vurgulayan Arslan, şunları dile getirdi: “CHP, atıl bir siyaset izleyemez. Türkiye cephesinde halklar bir araya gelip, adaylara destek vermişse CHP’nin politikalarını beğendikleri için değildir. Türkiye’nin normalleşmesi için, alternatif güç için oy verdiler. Alternatif olabilecek siyasi bir partinin başkanları, vekilleri, açlık grevi ve tecrit ile ilgili bir cümle kuramıyor. Kürtler, CHP adaylarına destek vermiştir. CHP; bu saatten sonra bu zulme sessiz mi kalacak? Tecrit ve hukuksuzluğa sessiz mi kalacak? Açlık grevcilerinin aileleri oy vermiştir. Cenazeleri mi bekleyecek? Tabutların çıkmasını mı bekleyecek? Kürtlere dönük uygulanan hukuksuzluğa kayıtsız kalamaz. CHP de doğru okumalıdır. Kürtler, politik bir seçmendir. Kayyum anlayışına Cizre ve Şırnak katliamına İstanbul’da cevap verdiyse, bunun siyasi sorumluğunun taşımadığı durumunda Kürtler CHP’ye cevap verecektir."

Türkiye’deki aydın ve demokratik kesimlerin eleştirilerine yanıt veren Arslan, “Tecrit kalksın diye bir cümle kurmayanların samimi olduklarını düşünmüyoruz. Ölümlerin yaşanmaması için ilk önce tecridin kaldırılması gerekiyor” dedi.