Asgari ücret yarın ya da Pazartesi belli olacak
Asgari ücret yarın ya da Pazartesi belli olacak
Asgari ücret yarın ya da Pazartesi belli olacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısı bugün yapıldı. Bakanlık, dün açıklanması beklenen 2014 asgari ücreti için bir sonraki toplantıyı işaret ederken; DİSK, hükümetin öngördüğü, işçinin günlük çalışma ücretine 1 liralık zamma itiraz ediyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2014 yılının asgari ücretini belirlemek için bugün dördüncü toplantıyı yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile işçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Bakanlık bir kez daha asgari ücret tespitini erteledi.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konu, yarın ya da 30 Aralık Pazartesi günü yapılacak toplantıda netlik kazanacak.
AİLELER HER AYIN SON HAFTASI TAMAMEN AÇ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), milyonlarca insanın açlık sınırının altında olan asgari ücretle çalıştığını; dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1121 lira olduğunu tespit ederek, işçinin ailesiyle beraber tüm gelirini beslenmeye ayırdığında bugünkü asgari ücretin, asgari gıda ihtiyacının bile yüzde 75’ini karşılayabildiğini belirtiyor. DİSK asgari ücretle geçinen ailelerin ayın son haftasını tamamen aç geçirdiği tepkisinde bulunuyor.
Türkiye'de geçerli asgari ücret, 804 lira. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yoksulluk sınırını baz alarak yaptığı hesaplamalar ise asgari ücretin en az 1205 lira olmasını gerektiriyor. Buna rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz aylarda "800 TL ile bal gibi geçinilir" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Hükümetin yeni programı da Çelik'in bu tepki çeken açıklamasına uygun işliyor; 2014 asgari ücreti için, çalışanların günlük ücretine sadece 1 liralık zammı öngörüyor. Bu, işçilerin günde 1 simit fazla yiyebilecek olmasından ibaret. Ancak gıda ve giyim gibi ihtiyaçlara yapılan zamlar hesap edildiğinde, 'fazladan' 1 simit de pek mümkün görünmüyor.
İŞÇİLER NE İSTİYOR?
İşçi kuruluşları, asgari ücretin işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde ve demokratik yöntemlerle tespit edilmesini istiyor. DİSK'in araştırma enstitüsü olan DİSK-AR'ın Aralık ayı araştırmasında, açlık sınırı 1121, yoksulluk sınırı ise 3544 TL olarak belirlendi. İşçiler, bu rakamların dikkate alınmasından yana. Yani, en azından şimdilik, 1121 TL'nin üzerinde bir ücret beklentileri var.
Ayrıca, resmi rakamlara göre açlık sınırında yaşayan asgari ücretle çalışanlar için, elektirik, su, doğalgaz kullanımının da asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olması, işçi kuruluşlarının taleplerinden. DİSK'in açıkladığı taleplerin arasında; sabah 6.00-9.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşımın parasız olması, asgari ücretlilerden vergi alınmaması, eğitim ve sağlığın da tümüyle parasız olması gibi başlıklar yer alıyor.