AÝHM, Türkiye’yi seçimde Kürtçe yasaðından mahkum etti

AÝHM, Türkiye’yi seçimde Kürtçe yasaðından mahkum etti

Avrupa Ýnsan Hakları Mahkemesi (AÝHM) Türkiye’yi seçim kampanyaları sırasında Kürtçe konuştukları için 5 adaya kişiye ceza vermesinden ötürü mahkum etti.

Avrupa Ýnsan Hakları Mahkemesi (AÝHM), genel ve yerel seçimlerde aday olan Vedat Aydın’ın eşi ve eski Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın, Ayşe gökkan, Mesut Bektaş, Ayhan Erkmen ve Orhan Miroðlu’nun, seçim kampanyası sırasında Kürtçe konuştukları için 6 ay hapse varan cezalara çaptırılmalarıyla ilgili çeşitli tarihlerde yaptıkları başvuruyu karara baðladı.

Mahkeme Türkiye'yi Avrupa Ýnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüðünü düzenleyen 10. maddesini ihlal etmekten mahkum etti. Mahkeme kararında, Türkçe'den başka dilin kullanılmasıyla ilgili mahkumiyeti insan hakları ihlali olarak deðerlendirerek başvuru sahiplerine Türkiye'nin 10'ar bin avro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı. Türkiye başvuru sahiplerine ayrıca toplam 10 bin avro mahkeme masrafı ödeyecek.

MAHKEME 14. MADDE ÝHLALÝNÝ REDDETTÝ

Mahkeme kararında ayrımcılıðı düzenleyen 14 madde ihlaline ilişkin şikayetin ayrıca ele alınmasına 1’e karşı 6 oyla gerek görülmediði belirtildi. Kararda maddenin ele alınmasını isteyen yargıç Helen Keller’in görüşlerine de yer verildi.

14. MADDE

AÝHMS’in ayrıcılık yasaðını düzenleyen 14 maddesi şöyle: “Bu Sözleşme'de tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diðer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlıða mensupluk, servet, doðum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapılmadan saðlanır.”

KÜRT OLDUKLARI VE KÜRTÇE KONUŞTUKLARI ÝÇÝN

Yargıç Keller, mahkemede çoðunluðun 10. Madde baðlamında 14. Maddeyi incelemeye gerek görememesini ‘haksız indirgemeci’ bulduðunu belirterek, ziya dilin yaşamın her alanında kullanımının insan haklarının temel esaslarından olduðu, azınlıklar söz konusu olduðuna dilin hassas bir konu olduðu kaydetti. Keller, görüşünde, söz konusu olan farklı diller deðil, Kürtler ve Kürtçe olduðuna dikkat çekerek, başvurucuların Kürt oldukları ve Kürtçe konuştukları için cezai yaptırıma maruz kaldıklarını belirtti. Yargıç Keller, bundan dolayı da 14. Maddenin ihlalinin söz konusu olduðu görüşünü dile getirdi.