'Avrupa'da güçlü bir Kürt öğrenci hareketi şart'
'Avrupa'da güçlü bir Kürt öğrenci hareketi şart'
'Avrupa'da güçlü bir Kürt öğrenci hareketi şart'
Almanya'nın Köln kentinde dün başlayan Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) 1. Avrupa Kongresi bugün sona eriyor. Avrupa'nın birçok ülkesinden 80 öğrencinin katıldığı kongrede Kürt öğrencilerin sorunları tartışılarak güçlü bir Kürt öğrenci hareketinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.
Almanya'nın birçok kentinden yanı sıra Hollanda, Fransa, Avusturya, Belçika ve İngiltere'den Kürt öğrenciler Köln kentinde Kürdistan Öğrenciler Birliği (Yekîtiya Xwendevanên Kurdistan-YXK)'nin 1. Kongresi'nde buluştu. Köln üniversitesinin salonunda dün başlayan kongrede Avrupa çapında Kürt öğrencilerinin durumu ve sorunları masaya yatırıldı.
Kongrenin dün öğleden sonraki oturumunda Avrupa'da Kürt öğrenci hareketinin tarihi ve şimdiki durumuna ilişkin bir sunum yapıldı. Lokman Turgut'un verdiği sunumda 1950'lilerde 17 öğrencinin Almanya'nın Wiesbaden kentinde bir araya gelerek Avrupa Öğrenciler Birliği'ni kurduğunu ve bunun Avrupa'daki ilk Kürt örgütlenmesi olduğu hatırlatıldı.
1990'ların başında Kürdistan'daki gelişmeler ve Kürt özgürlük hareketinin güçlenmesiyle birlikte 1990'ların Kürt öğrenci hareketini güçlü bir çıkış yaptığı, Kürdistan Öğrenciler Birliği'nin böyle kurulduğu vurgulandı. Sunumdan sonra yapılan değerlendirmelerde ise birliğin geçmişinde inişli-çıkışlı bir performans sergilediği ve Avrupa çapında parçalı şekilde örgütlendiği belirtildi.
Kuzey Kürdistan'daki çözüm süreci ve Batı Kürdistan'daki devrimle birlikte Avrupa'da yetişmiş Kürt akademisyen ile bilim insanlarına ihtiyacın arttığı vurgulandı. Ayrıca "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" talebiyle başlatılan imza kampanyasında YXK'nin hedefine ulaşmaması ise eleştirildi.
Kongrede konuşan YXK Temsilcisi Hüseyin Erdal çalışmalarına ilginin fazla olduğunu özellikle Romanya, Bulgaristan ve ABD gibi ülkelerden öğrencilerin birliğe katılmak istediklerini belirterek, bunun kendilerine motivasyon verdiğini olduğunu söyledi. Avrupa'da YXK'nin nasıl örgütlenmesi ve tüzüğünün yeniden hazırlanması için katılımcıların sunduğu öneriler bugün karara bağlanacak.
YXK, 12-13 Aralık 1991 tarihinde Almanya'nın Bochum kentinde Avrupa'nın farklı ülkelerinden 75 öğrencinin katılımı ile kurulan bir öğrenci federasyonu. YXK'nin çatısı altında lise ve dengi okullar, üniversite ve yüksek okullardan öğrenciler örgütleniyor.