Avrupa’da ilticacılara yönelik cadı avı başladı

Avrupa’da ilticacılara yönelik cadı avı başladı

Dün sabah saatlerinden itibaren Avrupa Birliği ülkeleri Avrupa’da ilticacı ve kağıtsızlara yönelik ‘Mos Maiorum’ olarak adlandırdıkları cadı avını başlattılar. Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten İtalya’nın öncülüğünde başlatılan operasyona binlerce polis katılıyor.

İltica hakkını kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik operasyonu Avrupa ülkelerinin vatandaşların hak ve özgürlüklerine yönelik tutumlarını inceleyen “Statewatch” adlı örgütlenme açığa çıkardı.

Statewatch’un yaptığı açıklamaya göre, ilticacılar ve kağıtsızlara yönelik operasyon 13 Ekim günü başlatılacak ve 26 Ekim gününe kadar devam edecek.  Tüm Avrupa Birliği ve Schengen ülkelerine operasyona katılıp katılmayacakları soruldu. Aralarında İsveç’in de bulunduğu Avrupa ülkelerinin çoğunluğu operasyona katılmayı kabul etti.

“Mos Maiorum” olarak adlandırılan operasyon ile ilgili belgenin Avrupa Birliği’nin internet sitesinde en önemli bilgilerin çıkarılarak yayımlandığı bildiriliyor.

Statewatch’un tamamını ele geçirdiği belgede operasyonun amacının insan kaçakçılığı yapan örgütlere yönelik olduğu iddia ediliyor ve ilticacıların pasaport ve iltica başvurularının inceleneceği belirtiliyor. Polisin ilticacıların cinsiyet, milliyet, yaş ve hangi şekilde ve hangi yolllarla Avrupa’ya ulaştıklarını kayıt altına alacağı da belgelerde yer alıyor.

Operasyonda Avrupa Birliği’nin sınırlarını ilticacılara karşı korumak amacıyla görevlendirilen Frontex’in yanı sıra Europol’un da katılacağı belirtiliyor. Meydanlarda, garlarda ve metrolarda polisler farklı görünüşte olan, derilerinin rengi farklı olan insanları çeverip sorgulayacak. Pasaportları ve ülkede kalma izinleri olup olmadıklarını kontrol edecekler. Bu kontroller sırasında Avrupa ülkelerine kaçak girdiği veya kağıtsız oladuğu belirlenenler sınır dışı edeilecek.

Geçtiğimizyıl da İsveç’te REVA adı verilen bir operasyon yapılmış, polisler metrolarda ve sokaklarda ilticacı avına çıkmışlardı. İsveç’in bir çok yerleşim biriminde yapılan protesto eylemlerinden sonra İsveç Polisi REVA programını rafa kaldırdığını açıklamak zorunda kalmıştı.

İtalya tarafından yapılan önerinin İsveç Hükümeti tarafından kabul edildiğinin ve İsveç’in operasyonda yer alacağının anlaşılması tepki ve protestolara yol açtı.

Sol Parti Milletvekili Christina Höj Larsen, yazılı bir soru önergesiyle konuyu İsveç Parlamentosu’nun gündeminne getirdi. Yeni kurulan hükümetin birkaç gün önce kamuoyuna açıkladığı bildirgede ilticacıların Avrupa’ya gelebilmeleri için yasal kanallar açılması için girişimde bulunulacağı vaadlerinin yer aldığını belirten Larsen, ilticacılara yönelik operasyonun başlatılmasının hayal kırıklığına yol açtığını söylüyor.

Larsen, İsveç’in operasyona katılma kararın ne zaman ve nasıl alındığını yaptıkları tüm girişimlere rağmen öğrenemediklerini belirtiyor ve Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson’dan konu hakkında parlamentoda açıklama yapmasını ve milletvekillerini bilgilendirmesini talep ediyor.

Avrupa Birliği’nin kağıtsızlar ve ilticacılara yönelik yeni bir operasyon başlatması sivil toplum örgütleri tarafından da tepki ile karşılandı. Dün öğle saatlerinde Stockholm’un merkezindeki metro istasyonunda insan hakları ve ilticacıların haklarını savunan örgütler bir protesto gösterisi düzenlediler. Akşam saatlerinde de Malmö ilinde aynı amaçla bir gösteri yapıldı. Göstericiler Avrupa Birliği’nin ilticacı ve kağıtsızlara yönelik operasyonlara son vermesini istediler ve İsveç Hükümeti’nden operasyona neden katıldığı konusunda kamuoyuna açıklama yapmasını talep ettiler.

ETC adlı günlük gazetede yayımlanan başyazıda, ‘Mos Maiorum’u uygulamaya koyan Avrupa Birliği ve İsveç, ilticacılara ve kağıtsızlara yönelik koordineli ve kapsamlı bir sindirme operasyonu yapmakla suçlanıyor.

Gazetenin başyazarlarından Andereas Gustavsson, ilticacılara yönelik yapılan operasyona karşı tepkisini “İsveç utanmalı. Avrupa birliği utanmalı. Evet, hepimiz utanmalıyız. Av sezonunun devam ettiği iki haftada 500 milyon Avrupa Birliği vatandaşı her saniye utanmalı”  cümleleriyle dile getiriyor.